Waarom het vervroegen van het WK geen optie is om Van der Poel, Van Aert en Pidcock alledrie te lokken Veldrijden
Veldrijden

Waarom het vervroegen van het WK geen optie is om Van der Poel, Van Aert en Pidcock alledrie te lokken

Waarom het vervroegen van het WK geen optie is om Van der Poel, Van Aert en Pidcock alledrie te lokken

Mathieu van der Poel zal begin februari de enige van 'De Grote Drie' in het veldrijden zijn die acte de présence zal geven op het WK in Tábor. Wout van Aert en Tom Pidcock rijden wel een reeks crossen, maar gooien op een gegeven moment het roer om richting het wegseizoen. Wat zijn de opties voor de crosswereld om alle drie de toppers op te laten draven bij de grootste cross van het jaar? Het WK vervroegen kan er één zijn, zo tekent Sporza op na een gesprek met UCI-topman Peter van den Abeele: 'Dat is zeker overwogen.'

Van Aert kondigde eerder aan de focus op het wegseizoen niet te willen veranderen. Pidcock maakte dan weer bekend dat hij op de dag van het WK een mountainbikewedstrijd rijdt als voorbereiding op de Olympische Spelen in augustus. Bij een eventuele vervroeging, bijvoorbeeld naar de periode rond kerst en oud en nieuw, kan het WK beter bezet worden. Immers, de grote kleppers rijden nu in die periode juist wel veel crossen. 'Na het meest recente WK in Hoogerheide hebben we daar al over gedebatteerd', stelt Van den Abeele.

WK hoort aan het einde van het jaar, stelt UCI-topman: 'Hebben het idee snel laten varen'

Van den Abeele beargumenteert kraakhelder waarom het eigenlijk een heel onnozel idee is om het WK eerder in het jaar te laten plaatsvinden. Het gehele seizoen zou door elkaar gehusseld worden, inclusief de nationale kampioenschappen cyclocross, om enkele grote spelers te lokken. 'Het zou een nefaste impact hebben op de nationale federaties. Als je het WK en de nationale kampioenschappen omdraait, verliezen die laatste hun waarde. Dat zijn namelijk belangrijke graadmeters, juist voor aanvang van het WK.'

Bovendien brengt het ook weer nieuwe logistieke problemen met zich mee, stelt de UCI-topman. 'Alle renners die dan naar het WK komen, moeten erna bijvoorbeeld weer terug naar eigen land voor de nationale kampioenschappen, om dan weer naar België te trekken voor Wereldbekerwedstrijden. Dat levert extra kosten op voor renners die juist al veel kosten maken. Het WK vormt ook een belangrijk hoogtepunt voor het einde van het seizoen, als we die naar voren halen, wordt het seizoen nog korter.' Ongetwijfeld zal de discussie nog lang voortgaan..

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws