...
Voorbeschouwing Tour de France 2019 | Alle remmen los zonder echte topfavoriet Voorbeschouwingen
Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Tour de France 2019 | Alle remmen los zonder echte topfavoriet

Voorbeschouwing Tour de France 2019 | Alle remmen los zonder echte topfavoriet

Ja! Oui! We mogen! De Tour de France gaat op 6 juli van start in Brussel en de organisatie heeft er dit jaar alles aan gedaan om er een wervelende show van te maken. Klassieke etappes, sprintritten, heel veel bergetappes en twee soorten tijdritten. Het is tijd voor de grote voorbeschouwing van In de Leiderstrui!

Historie Tour de France

Is er iemand die de Tour de France niet kent? We vragen het ons af. De Tour is niet alleen een wielerwedstrijd, het is een circus dat drie weken lang tekeer gaat en dan in Parijs plots tot stilstand komt. Of je nu van wielrennen houdt of niet, niemand ontkomt in de maand juli aan de grootste wielerwedstrijd van het jaar. Al is het alleen al omdat er niets zo belangrijk is als de Tourpool.

Ooit begon er een eerste Tour de France, in 1903 welteverstaan. Sindsdien hebben we er alleen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog logischerwijs een paar overgeslagen. Dit jaar staat editie 106 voor de deur. 21 Dagen lang gaan de beste ronderenners ter wereld elkaar weer te lijf voor het geel, groen, de bollen en het wit. Kun je je überhaupt voorstellen dat de Tour ooit slechts zes dagen duurde?

Toch is de Tour niet alleen rozengeur en maneschijn. Er was doping (met Lance Armstrong als leidend en later lijdend voorwerp), er zijn ogenschijnlijk altijd meer en grotere valpartijen en de organisatie (ASO) krijgt vaak kritiek. Vorig jaar nog werd Vincenzo Nibali uit de Tour geduwd door een fan, er wordt al jaren gepist en gespuugd richting Team Sky en er zou sprake zijn van chauvinisme richting de eigen Franse renners.

Maar onder de streep is de Tour het grootste (wieler)evenement ter wereld. En daar horen grote winnaars bij. Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Miguel Indurain en Bernard Hinault wonnen vijf keer, Chris Froome vier keer. De Brit is er door een blessure niet bij, dus zijn Nibali en Geraint Thomas de enige starters met een eindzege achter hun naam. Nederlands succes was er voor het laatst in 1980 met Joop Zoetemelk. In 1968 won Jan Janssen al. Schrijven we in 2019 Steven Kruijswijk bij?

Laatste winnaars Tour de France

2018: Geraint Thomas
2017: Chris Froome
2016: Chris Froome
2015: Chris Froome
2014: Vincenzo Nibali
2013: Chris Froome
2012: Bradley Wiggins
2011: Cadel Evans
2010: Andy Schleck
2009: Alberto Contador

Deelnemende ploegen Tour de France 2019

De achttien WorldTour-ploegen staan allemaal aan de start met acht renners per team. Daarvan is er één Nederlands met Team Jumbo-Visma. Zoals ieder jaar mocht de ASO vier wildcards uitdelen. Die zijn dit jaar voor Wanty-Groupe Gobert, Cofidis, Total Direct Energie en Arkéa-Samsic. Het Franse Vital Concept viel daardoor buiten de boot.

Bekijk de volledige deelnemerslijst!

Parcours Tour de France 2019

De eerste week: Buffelen in België en La Planche des Belles Filles
De Tour begint in Brussel, als eerbetoon aan Eddy Merckx. En de eerste dagen beloven spannend te worden. Na een dag door Vlaanderen en Wallonië volgt al op dag twee een lastige ploegentijdrit in het centrum van Brussel. Hier wordt ongetwijfeld al met veel tijd gesmeten. Na twee ritten van dik 200 kilometer (etappe drie voor de puncheurs en etappe vier voor de sprinters) komen in etappe vijf de eerste serieuze heuvels in beeld. Vier gecategoriseerde beklimmingen zullen het klassement eventueel nog wat opschudden.

Gebeurt dat niet in rit vijf, dan zal een dag later in etappe zes wel duidelijk worden wie goed is. Een serieuze bergetappe wacht al op de zesde dag van de Tour. Zeven beklimmingen en aankomst bovenop La Planche des Belles Filles; dat wordt genieten geblazen. Alle remmen kunnen daar los, want de volgende dag is het voor de klassementsrenners relatief uitrusten. De sprinters mogen hier weer voor hun kans gaan, alvorens het weekend vuurwerk belooft. Twee heuveletappes bieden alle kansen voor aanvallers en klassiekerspecialisten. Op maandag de 15e wordt het nog een strijd op heuvelachtig terrein; sprinten of toch een aanvaller? De rustdag zal op dinsdag 16 juli in ieder geval goed aanvoelen.

De tweede week: Tijdrijden en de Tourmalet op in korte tweede week
Na de finish maandag in Albi en de rustdag in dezelfde stad, start etappe elf ook in de zuid-Franse stad. Deze etappe eindigt vermoedelijk met een sprint in Toulouse. Voorlopig is het even de laatste sprintkans, want vanaf donderdag 18 juli wordt het terrein nog wat lastiger. Etappe twaalf heeft twee klimmen van eerste categorie in petto, waarvan de laatste top op dertig kilometer van de streep. Een rit voor vluchters dus.

Een belangrijk trio aan etappes wacht. Vrijdag de 19e is de tijdrit rond Pau. Op een heuvelachtig terrein rijden de renners 27,2 kilometer. De klimmers die hier tijd verliezen kunnen echter snel hun hart ophalen. Zaterdag 20 juli staat in het teken van de Tourmalet, met uiteraard de aankomst op deze mythische col. Een dag later liggen er drie klimmen van eerste categorie in de laatste 70 kilometer. De aankomst is op de Prat d'Albis. Dat is ook meteen het einde van de korte tweede week.

De derde week: Zwaar slotakkoord over schitterende Alpencols

De finale van deze Tour is voornamelijk in de Alpen. Voor het zover is, is op dinsdag de 23e een vlakke rit met start en finish in Nimes. Hier wordt gesproken over waaiers, maar dat is altijd even afwachten. Woensdag is een echte overgangsrit naar Gap. Een dag later gaat het helemaal los in de Alpen. Onder meer de Izoard en de Galibier staan op het programma. De laatste top, die van de Galibier, is op twintig kilometer van de streep.

Nog drie ritten te gaan, waaronder de klassieke slotrit. Het vuurwerk zit dus op vrijdag en zaterdag, en hoe! In de 126 kilometer (vrijdag 26 juli) tussen Saint-Jean-de-Maurienne en Tignes liggen vijf klimmen, waaronder het hoogste punt van deze ronde: de l'Iseran is 2770 meter hoog en de top is na 89 kilometer. Daarna gaat het naar Tignes waar de Montee de Tignes wacht als slotklim.

Op zaterdag is dan de grote apotheose. Voor de derde dag op rij gaat het boven de 2000 meter. De aankomst is op Val Thorens. Het voorspel bestaat uit een klim van eerste en tweede categorie. De slotklim is slechts 5,5% gemiddeld, maar wel 33 kilometer lang. Een enorm karwei en dat op 2365 meter hoogte. Vervolgens wacht de slotrit naar Parijs. Voor de aankomst op het bekende circuit zijn er nog twee klimmetjes van vierde categorie, voor de statistieken. De sprinters die het Alpen-geweld hebben overleefd, kunnen zich hier nog eens tonen.

Favorieten gele trui Tour de France 2019

Geen Chris Froome, geen Tom Dumoulin en geen Primoz Roglic. Daarmee zijn drie van de vijf renners uit de top-5 van vorig jaar niet aanwezig door blessureleed of vermoeidheid. Logischerwijs schuiven we de winnaar van die editie naar voren als favoriet. Geraint Thomas won in 2018 overtuigend, maar kan hij dat opnieuw? Door overgewicht, ziekte en een crash imponeerde hij nog geen moment dit seizoen. In dat opzicht kijkt Team INEOS misschien wel meer naar Egan Bernal, de winnaar van Parijs-Nice en de Ronde van Zwitserland. Overal waar de jonge Colombiaan start, doet hij mee om de eindzege en omdat hij de Giro miste door een crash tijdens de training staat hij in topvorm aan de start.

De uitdagers van INEOS wrijven in de handen, door het parcours en door de grote namen die niet meedoen. De meest in het oog springende renner is Jakob Fuglsang. De man van Astana rijdt dit jaar de stenen uit de straat, met winst in Luik-Bastenaken-Luik en de Dauphiné als mooiste zeges. De vraag is alleen; kan hij het ook in een grote ronde? In twaalf pogingen eindigde hij maar twee keer in de top-10. De zevende plaats in de Tour van 2013 is nog altijd zijn beste prestatie. Ook Adam Yates was dik in orde in de Dauphiné, al gaf hij op de slotdag ziek op. Hij is het hele jaar al constant in meerdaagse koersen en hij krijgt een ijzersterke ploeg mee bij Mitchelton-Scott.

Andere uitdagers lijken meer te zitten bij de Franse ploegen Groupama-FDJ en AG2R. Thibaut Pinot en Romain Bardet kregen nog nooit zo'n geschikt parcours voorgeschoteld. Twee korte tijdritten en ongelofelijk veel bergetappes. Als het moet gebeuren, dan dit jaar. Pinot gaf de laatste twee keer dat hij meedeed aan de Tour op, maar lijkt in orde voor deze editie. Bardet maakt juist wat minder indruk tot dusver, maar bewees in de laatste vijf jaar dat hij er altijd stond in juli; vijf keer top-10 in vijf jaar, waarvan twee keer een podiumplaats.

Veel ogen zijn ook gericht op Vincenzo Nibali, die namens Bahrain-Merida een serieuze poging wil wagen voor de dubbel. In de Giro werd hij tweede, maar verloor hij misschien wel door een tactische fout het roze. Met zijn ervaring en taaiheid moet een goede Tour erin zitten, maar is dat goed genoeg? Hij beslist in de Tour of hij voor een klassement gaat of voor ritzeges. Mikel Landa is in dat opzicht meer uitgesproken. De Spanjaard van Movistar reed ook de Giro (en werd vierde), maar wil in de Tour weer voor een klassement gaan. Hij is op papier misschien wel de beste klimmer van allemaal, dus is het afwachten hoeveel tijd hij verliest in de tijdritten.

Bovendien heeft Landa met Nairo Quintana wederom een collega-kopman in de ploeg die ook wil winnen. De Colombiaan beseft dat dit zijn kans is en dus bouwde hij ultiem rustig op naar het grote doel in juli. Niemand weet hoe gaat hij gaat zijn, we weten alleen dat hij voor het laatst echt goed was in de Giro van 2017, waar hij tweede werd. Richie Porte zit in hetzelfde schuitje, al zijn zijn slechte resultaten in de Tour meer te wijten aan valpartijen dan aan vorm. Trek-Segafredo rijdt dit jaar volledig in dienst van hem, maar kan hij het laten zien? Het is niet eens zozeer de vraag of hij op zijn fiets blijft zitten, het is meer de vraag of hij goed kan zijn in de Tour na een eigenlijk vrij matig jaar so far.

Ook Rigoberto Uran is nog allerminst overtuigend in 2019, maar is misschien nét op tijd in vorm en fit. Hij lag er weken uit na een crash in Parijs-Nice, maar toonde in La Route d'Occitanie beterschap met een derde plaats. Die tweede plaats in de Tour van 2017 blijft rondzingen, als hij die vorm bij EF Education weer weet te hervinden... Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) kan erover meepraten. Hij won in 2016 bijna de Giro, totdat hij viel. Het was in 2017 even niet zoveel, tot hij vorig jaar beter dan ooit vijfde en vierde werd in de Tour en Vuelta. In tegenstelling tot Uran kende hij wél een goed en constant jaar in de meerdaagse koersen, al viel hij wel ziek uit in de Dauphiné. Net als bij Quintana, Porte en Uran is het dus wat gissen naar hoe goed Kruijswijk écht gaat zijn, al toont zijn jaar overeenkomsten met dat van Adam Yates.

Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe) en Enric Mas (Deceuninck-Quick-Step) zijn twee namen die eigenlijk nog geen verleden hebben in het klassement van de Tour. En toch worden ze allebei genoemd voor een goede klassering. Dat is niet zo gek; Buchmann wordt ieder jaar een beetje beter en lijkt dit seizoen voor het eerst echt een gooi te kunnen doen naar een hoge klassering. Derde in het Baskenland en de Dauphiné, daar kun je mee thuiskomen. Mas reed tot dusverre wat anoniemer rond, maar liet in de Vuelta van 2018 zien hoe goed hij is. Hij werd er tweede en kan bij zijn Tourdebuut dus niet over het hoofd worden gezien.

Veertien namen, maar er zijn er nog een paar die mikken op een mooi klassement. Hoewel we ze niet zien meedingen om het podium, noemen we ze toch. Patrick Konrad en Rohan Dennis zijn de schaduwkopmannen bij BORA en Bahrain-Merida en zijn tevens de nummers drie en twee uit de Ronde van Zwitserland. Alejandro Valverde mag je bij Movistar nooit uitsluiten en hoewel hij heeft aangegeven niet voor het klassement te willen gaan, is Fabio Aru (UAE) in goede vorm ook altijd gevaarlijk. Ilnur Zakarin gaat het na een tiende plaats in de Giro nog eens proberen bij Katusha en tot slot noemen we Wilco Kelderman (Sunweb). Volgens hemzelf is hij geen kopman, maar als de benen goed zijn...

Favorieten groene trui Tour de France 2019

Voor de groene trui zijn er in principe een stuk minder favorieten. Of eigenlijk is er maar één topfavoriet. Als Peter Sagan (BORA-hansgrohe) de benen heeft die hij doorgaans heeft en hij blijft drie weken op zijn fiets zitten, dan lijkt zijn zevende (!) groene trui hem niet te kunnen ontgaan. De Slowaak scoort simpelweg te veel punten in overgangsetappes, waar de echte sprinters vaak afhaken.

In dat opzicht zoeken we naar sprinters die ook mee kunnen doen in de massasprints én de aankomsten heuvelop of andere lastige ritten. Michael Matthews (Sunweb) bewees in dat opzicht in 2017 dat hij na Sagan misschien wel het meest allround is. Sagan werd gediskwalificeerd en Matthews won het groen door in bergetappes te overleven en iedere dag mee te sprinten. Ook types zoals Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) en Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) moeten daartoe in staat zijn. De vraag is of ze die vrijheid krijgen en of ze de benen hebben.

Waar Sagan, Matthews en Trentin in de Ronde van Zwitserland aantoonden in vorm te zijn, daar bleven resultaten voor Colbrelli wat uit. Dat gold ook voor Alexander Kristoff, die doorgaans ook een heuveltje kan verteren. Veel meer indruk maakte in dat opzicht Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), die in de Dauphiné een rit won en in goede vorm lijkt te verkeren. Ook Caleb Ewan (Lotto Soudal) moet op een goede dag in staat zijn om zelfs een lastige etappe te winnen, daar waar zijn rivalen afhaken.

We zullen voor de vorm de echte massasprinters nog noemen, maar zij hebben toch wel zo'n vier á vijf ritzeges nodig, willen ze meedingen om het groen in Parijs. Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) en Elia Viviani (Deceuninck-Quick-Step) lijken op papier de enige twee die tot die aantallen in staat zijn. Groenewegen wint dit seizoen eigenlijk overal waar hij start en Viviani toonde in de Ronde van Zwitserland aan dat hij zijn matige Giro-vorm achter zich heeft gelaten.

Favorieten bollentrui Tour de France 2019

De bollentrui in de Tour lijkt aan populariteit te winnen de laatste jaren en dus kunnen we wel wat namen opschrijven van renners die er een doel van zullen maken. De eerste die we noemen is opvallend genoeg Vincenzo Nibali. Als de Italiaan van Bahrain-Merida in week één voelt dat een klassement er niet in zit, kondigde hij al aan dat ritzeges en de bollentrui doelen kunnen zijn. Hij zou in één klap de grote rivaal worden van topfavoriet Julian Alaphilippe, die vorig jaar namens Deceuninck indruk maakte met de bollen.

In dat opzicht noemen we ook Nibali's landgenoot Fabio Aru (UAE). Hij is net hersteld van een beknelde liesslagader en heeft dus geen klassementsambities. Als ras-klimmer is hij daarmee meteen een favoriet voor veel aanvallen en daarmee veel bergpunten. Als hij inderdaad in de Tour groeit, kan hij lekker zijn gang gaan. Zo deed Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) het ook in de Giro en zo deed Warren Barguil (Arkea Samsic) het ooit in de Tour. Daarmee hebben we meteen nog twee kanshebbers genoemd.

Andere aanvallers pur sang zijn Alexey Lutsenko (Astana) en Maximilian Schachmann (BORA-hansgrohe). Alle twee zijn ze bovendien in geweldige vorm dit seizoen. En met iemand als Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) weet je het natuurlijk nooit. De Gendt heeft met Tiesj Benoot en Tim Wellens zelfs twee ploegmaats die ook willen aanvallen, maar zij lijken iets minder het type om dagenlang punten te sprokkelen.

Veel ploegen hebben klassementsambities en stemmen daar de ploeg op af, maar Team Sunweb heeft geen kopman. Wilco Kelderman schrijven we daarom zeker op voor een glansrol in de bergen, al moet hij wel zin hebben in de bollen. Eén dag uitkiezen voor de vlucht is niet genoeg. In eenzelfde situatie zit Michael Woods (EF-Education First). Ook de Canadees komt zonder klassementsambities, maar wil hij één rit winnen of drie weken lang voor de punten gaan?

Tot slot hebben we de categorie met klassementsmannen die er volledig doorheen vallen en om die reden lekker kunnen gaan aanvallen. Veel zijn dat er niet, want renners moeten wel echt op een kwartier gereden worden, willen ze wat ruimte krijgen. Misschien komt Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) in die situatie na een zware Giro? En ook van Jesus Herrada (Cofidis) is het maar de vraag of hij zijn klassementsambities in leven kan houden. Als laatste noemen we Mikel Landa. Zelfs als de Spanjaard van Movistar er niet doorheen zakt, zal hij moeten aanvallen in de bergen na ongetwijfeld tijdverlies in de tijdritten. Hij is de beste klimmer van het pak, dus wie houdt hem tegen als hij voor de bollen wil gaan?

Favorieten witte trui Tour de France 2019

Wordt dit spannend? Als Egan Bernal op zijn fiets blijft zitten, lijkt er maar één gedoodverfde winnaar te zijn van het wit. De Colombiaan van INEOS is zelfs favoriet voor het geel, misschien neemt hij dus wel twee truien mee naar huis. De grootste concurrent op papier lijkt Enric Mas, maar dan moeten de verhoudingen uit de Ronde van Zwitserland wel heel anders komen te liggen in de Tour. Bernal was in Zwitserland veel beter dan de renner van Deceuninck-Quick-Step.

Als Bernal en/of Mas tegenvallen of zelfs vallen of afstappen, komen andere renners in beeld. David Gaudu kan als luxe-knecht van Thibaut Pinot bij Groupama-FDJ misschien ook zelf een goed klassement rijden. Maximilian Schachmann lijkt niet voor een klassement te gaan, maar als hij de benen heeft van dit hele seizoen, lijkt hij een serieuze kandidaat. Hij is 25, dus zijn laatste kans.

In die categorie zijn er meer. Tiesj Benoot (Lotto Soudal) en Wout van Aert (Jumbo-Visma) zouden in de openingsweek misschien wel even het wit mogen dragen, maar zij hebben daarna andere doelstellingen. In de rol van Gaudu, die van meesterknecht, kan Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), mogelijk uitpakken.

TV en tijden Tour de France 2019

Michel Wuyts en José De Cauwer of Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot? Iedereen heeft zijn eigen favoriet, maar duidelijk is dat je de Tour de France van begin tot eind op televisie kunt kijken. De NOS en Sporza zijn er dagelijks bij, maar ook Eurosport is dagelijks live op televisie en via de Eurosport Player. Het voordeel van dit laatste online platform is dat je dagelijks iedere etappe vanaf de start kan volgen. In de Leiderstrui is er iedere dag met een liveblog.

Tourpool In de Leiderstrui

In de Leiderstrui heeft in 2019 een eigen Tourpool! Deelname aan dit klassement is GRATIS en daardoor nóg leuker. Met 70 credits moet je een ploeg samenstellen van vijftien renners, waarvan drie renners reserve zijn. Iedere dag scoor je punten en wie de meeste punten verdient, wint. We hebben gezorgd voor een lijst aan mooie prijzen. Check hier alle informatie en meld je aan! (Foto: Sirotti)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl)

Meer info over Tour de France 2019:
- Tour nieuws
- Tour achtergrond

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws