Voorbeschouwing Ronde van Dubai | Kan Groenewegen Kittel nu wél kloppen? Voorbeschouwingen
Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Ronde van Dubai | Kan Groenewegen Kittel nu wél kloppen?

Voorbeschouwing Ronde van Dubai | Kan Groenewegen Kittel nu wél kloppen?

Dinsdag begint in de Verenigde Arabische Emiraten de vijfde editie van de Ronde van Dubai. Voor het eerst in de geschiedenis van de ronde worden er vijf etappes gereden. Dit stond voor 2017 ook al op de planning, maar toen werd de vierde etappe afgelast vanwege wind. De laatste winnaar van de Ronde van Dubai is Marcel Kittel, die in zowel 2016 als 2017 het eindklassement won.

De Dubai Tour is een 2.HC-koers die sinds 2014 wordt georganiseerd. Het is de eerste koers in het jaar waar de meeste topsprinters aanwezig zijn. Het zijn ook de snelle mannen die hier normaliter het algemeen klassement winnen. Taylor Phinney won in 2014, toen er nog een individuele tijdrit in de ronde werd opgenomen. In de drie edities erna was de zege altijd voor Quick Step: eenmaal Mark Cavendish en tweemaal Kittel. Kittel is de absolute koning van Dubai. De sterke Duitser zette in drie deelnames liefst acht etappes op zijn naam. Groenewegen eindigde in 2017 in liefst drie Dubai-etappes als tweede achter Kittel.

Algemeen klassement

Zijn naam viel al, maar Marcel Kittel is zeker één van de favorieten voor de eindzege, al is de concurrentie niet mals. Er staan absolute topsprinters aan de start. Ook Nacer Bouhanni, Elia Viviani, Mark Cavendish en Dylan Groenewegen zijn grote kanshebbers. Alle mannen zijn aan elkaar gewaagd in de vlakke sprint. Het zal afhangen van vorm en fitheid vroeg in het seizoen, maar ook wie de hitte het beste verteert en wie er misschien een gelukje mee kan pikken. Gezien zijn status en verleden in Dubai is Kittel opnieuw de absolute topfavoriet.

Ook Alexander Kristoff en John Degenkolb zijn niet uit te sluiten voor de eindzege. De twee zullen het op pure snelheid wellicht afleggen tegen de eerder genoemde krachtpatsers, maar de etappe naar Hatta Dam is een uitgelezen mogelijkheid voor Kristoff en Degenkolb om hun slag te slaan. Vooral Degenkolb lijkt in een supervorm na zijn zeges in de Mallorca Challenge. Op de Hatta Dam kan de beslissing in het klassement vallen, tenzij de andere etappes door dezelfde man worden gewonnen. Dan wordt het met de te behalen bonificatieseconden lastig om op de heuvel het verschil te overbruggen.

Dagzeges

De eerste twee etappes zijn zo plat als een dubbeltje en het lijkt lastig te worden om een massasprint te ontlopen. Kittel, Bouhanni, Viviani, Cavendish, Groenewegen en wat andere snelle mannen zullen hier strijden om de overwinning. Datzelfde geldt voor etappe drie waar een lang vals plat op ruim veertig kilometer van de meet geen problemen zal opleveren voor de mannen met de turbodijen. Ook de slotetappe kent amper hoogtemeters.

Het verhaal van de vierde etappe ligt iets anders. De etappe leidt naar Hatta Dam, waar een pittige slotkilometer wacht. Vanaf zes kilometer van de meet begint het vals plat omhoog te gaan, totdat er vanaf de vlag van de laatste kilometer een flinke heuvel ligt. Tot zo’n 400 meter van de streep gaat deze met 2 procent omhoog, waarna de pittigste stukken komen. Vanaf 200 meter moeten de renners 8 procent overbruggen, om in de laatste 100 meter stukken van 14 en 17 procent te moeten verteren.

Mannen met een punch gaan hier aan het langste eind trekken. We denken dan aan Sonny Colbrelli, Degenkolb en Kristoff, maar ook een man als Vincenzo Nibali zou hier toe kunnen slaan, al is de klim waarschijnlijk te kort voor De Haai van Mesina. Zeker valt ook Dylan Teuns niet uit te sluiten. Als de koers niet te hard wordt gemaakt, zullen de verschillen echter niet groot zijn en kunnen zelfs de echte sprinters kort rijden.

Parcours
6 februari: Skydive Dubai – Palm Jumeirah (167 km)
Een etappe zonder noemenswaardige hoogtemeters. Alleen de wind kan een massasprint voorkomen.

7 februari: Skydive Dubai – Ras al Khaimah (190 km)
De langste etappe van de hele ronde, maar zonder illusies voor aanvallers. Compleet vlak, waar alleen de kustwind nog een rol in kan spelen.

8 februari: Skydive Dubai – Fujairah (183 km)
Een eindeloos lijkend vals plat stuk midden in de etappe, maar het zal geen verschil maken voor de uitkomst. Een massasprint lijkt ook hier onvermijdelijk.

9 februari: Skydive Dubai – Hatta Dam (172 km)
De koninginnenrit van de Ronde van Dubai. Enkele heuveltjes in aanloop naar een slotmuurtje waar elke renner pijn zal lijden. De mannen die voor de overwinning gaan hebben een punch in huis, maar kunnen niks zonder een goed stel benen die dag.

10 februari: Skydive Dubai – City Walk (129 km)
De vlakste en kortste etappe van de hele koers en tevens de uitzwaairit. Waarschijnlijk is de eindwinnaar al vóór deze koersdag bekend.

Tijden en tv

De etappes beginnen rond 08.00 uur ’s ochtends, Nederlandse tijd, en zullen omstreeks het middaguur finishen. De eerste twee dagen is de koers in het laatste anderhalf uur te volgen via Eurosport 1. Vanwege de start van de Olympische Winterspelen zijn de laatste drie etappes alleen te zien via de Eurosport Player.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws