Primoz Roglic heeft in een prachtig gevecht met Richard Carapaz de achtste etappe in de Vuelta a España gewonnen. De kopman van Jumbo-Visma sloeg op een steile slotklim terug, na het tijdverlies van afgelopen zondag door zijn regenjas. Carapaz werd tweede en behield het rood. Wout Poels klom naar plek zes en komt zo de top-10 binnen.
Het ging hard, zoals eigenlijk ieder dag in de Vuelta a España tot dusverre. Met andermaal bijna vijftig kilometer per uur gemiddeld waren het zeven renners die er na dertig kilometer in slaagden om weg te komen. Robert Stannard (Mitchelton-Scott), Stan Dewulf (Lotto Soudal), Benjamin Dyball (NTT), Angel Madrazo (Burgos-BH), Rui Costa (UAE), Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step) en Julien Simon (Total Direct Energie) vonden elkaar, met INEOS Grenadiers in het peloton voor de controle.
Zeven vluchters krijgen minuten, Movistar geeft gas
Met de eerste honderd kilometer 'Spaans vlak' richting de voet van de eerste klim, lag de koers lang in een plooi. De zeven vluchters breidden hun voorsprong uit naar maximaal vijf minuten, alvorens aan de voet van de eerste klim Movistar het heft in handen nam in het peloton. Op de Puerto de la Rasa - 9,8 kilometer aan 5,3 procent gemiddeld - trok de Spaanse formatie al flink door en op de top van de klim was het verschil naar de zeven leiders nog maar 2.28 minuten. Een duo-aanval van Caja Rural om Jhojan García in de vlucht te krijgen, draaide zo op niets uit.
Het was de kopgroep wel duidelijk dat het niet voor hen zou zijn. Het tempo van Movistar en de nervositeit bij de klassementsploegen zorgden simpelweg voor een te hoog tempo om als vluchter nog hoopt te koesteren. De diverse treintjes van de klassementsmannen werden al op vijftig kilometer, op de top van de eerste klim, gevormd. Niemand wilde zich laten verrassen in die afdaling en vallei.
Nerveus peloton richting Alto de Moncalvillo
In de afdaling bleef Movistar bepalen. Het peloton was nog maar half zo groot, door het tempo van de Spaanse ploeg op de eerste klim. En Movistar bleef het gaspedaal indrukken. Eenmaal beneden had de kopgroep nog maar een dikke minuut voorsprong, met nog een hele vallei voor de wielen. De slotklim van 8,3 kilometer liet namelijk nog even op zich wachten. Deze Alto de Moncalvillo - aan 9,2 procent gemiddeld - zou een strijd voor de klassementsrenners gaan worden.
Toch bleef de kopgroep, minus Madrazo, nog best een tijdje vooruit. Als lokaas reden de overgebleven zes de longen uit hun lijf, wetende dat ze straks opgeslokt zouden worden door het Movistarmonster. Na twee kilometer klimmen op de Alto de Moncalvillo was het zover voor de overgebleven twee; Dewulf en Dyball. De andere vier hadden zich al eerder gewonnen gegeven. Laat die strijd op de slotklim maar beginnen, heren klassementsrenners!
Valverde opent het bal, EF Pro Cycling neemt over
De tridente van Movistar met Mas, Valverde en Soler had nog één mannetje om de boel te gangmaken, daarna was het aan de kopmannen. Het was Alejandro Valverde die de eerste bom dropte, waarna Jumbo-Visma onder leiding van Robert Gesink de leiding nam. De Nederlander haalde het wiel van Valverde en Gesink trok meteen door. De groep favorieten kromp, van veertig naar dertig en van dertig naar 25. Op vijf kilometer van de top nam EF Pro Cycling vervolgens over, met Michael Woods voor zijn kopman Hugh Carthy. Het was er te veel aan voor Valverde, Marc Soler, David de la Cruz en even later moest ook Felix Großschartner lossen.
Woods trok met zijn tempo het groepje favorieten uit elkaar, met daarbij nog altijd keurig Poels. Ook Aleksandr Vlasov toonde beterschap en Sepp Kuss had ook weer goede benen in dienst van Roglic. Toen Woods overgaf, was het Carthy die aanviel en hij kreeg Kuss meteen op zijn wiel. Carthy trok door en klassementsleider Carapaz kon niet meteen mee. Toen men door had dat de Ecuadoraan ogenschijnlijk niet top was, sprong Daniel Martin weg. De nieuwe tempoversnellingen kostten Esteban Chaves achteraan het groepje de kop.
Carapaz vindt zijn ritme en krijgt Roglic mee
Bij het ingaan van de laatste drie kilometer hadden we Carthy en Kuss vooraan, op een klein gaatje gevolgd door Martin en Vlasov. Terwijl bij Poels de koek langzaam op leek te raken, reed Carapaz uiteindelijk toch op eigen tempo zijn groepje knap terug naar Carthy. De man van INEOS was duidelijk op stoom en trok door. Hij kreeg alleen Roglic in zijn wiel, met Carthy op het tandvlees. Carthy, Martin en Kuss moesten hun inspanningen duidelijk even bekopen. Grote verliezer werd Mas, die het werk van Movistar niet kon afronden en moest passen.
In de laatste twee kilometer ging het werkelijk alle kanten op. Eerst kwam Vlasov terug bij de favorieten, die weer bij elkaar waren gekomen. De Rus van Astana viel meteen aan. Hij leek even een flink gat te slaan, totdat Roglic op de pedalen ging staan. Carapaz verdedigde met hand en tand en kwam terug bij de Sloveen. De man van INEOS viel nu meteen weer aan, maar werd weer meteen gecounterd door Roglic, die zo de beslissende slag sloeg. In de laatste meters reed Roglic nog een flink gat bijeen richting Carapaz, die wel de rode trui behield. Martin klom naar plek drie, Carthy verloor uiteindelijk nog een dikke halve minuut op de winnaar. Poels kwam in het wiel van Carthy keurig als zesde over de streep. (foto: Sirotti)
Uitslag etappe 8 Vuelta a España 2020
1. Primoz Roglic
2. Richard Carapaz +0.13
3. Daniel Martin +0.19
4. Aleksandr Vlasov +0.25
5. Hugh Carthy +0.33
6. Wout Poels +0.35
7. Enric Mas +0.54
8. Sepp Kuss ''
9. Esteban Chaves +1.33
10. Clément Champoussin +1.37
Klassement na etappe 8 Vuelta a España 2020
1. Richard Carapaz
2. Primoz Roglic +0.13
3. Daniel Martin +0.28
4. Hugh Carthy +0.44
5. Enric Mas +1.54
6. Felix Grossschartner +3.28
7. Esteban Chaves +3.28
8. Alejandro Valverde +3.35
9. Marc Soler +3.40
10. Wout Poels +3.47
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties