📸 Bizar! Mathieu 'Big Dog' van der Poel gaat in 24 uur na Ronde-zege alweer fietsen én stevig hardlopen Wielrennen
Wielrennen

📸 Bizar! Mathieu 'Big Dog' van der Poel gaat in 24 uur na Ronde-zege alweer fietsen én stevig hardlopen

📸 Bizar! Mathieu 'Big Dog' van der Poel gaat in 24 uur na Ronde-zege alweer fietsen én stevig hardlopen

Nog geen vijf uur na zijn fenomenale zege in de Ronde van Vlaanderen pakte Mathieu van der Poel alweer het vliegtuig naar zijn geliefde Spanje. De omgeving Alicante, om precies te zijn. De ochtend na zijn overwinning in de Ronde zat de wereldkampioen alweer op zijn fiets, in de namiddag ging hij zelfs nog een stevig hardlooptochtje afwerken. En dat alles samen met zijn vaste (trainings-)kameraad Freddy Ovett.

Niet al te lang na zijn derde triomf in Vlaanderens Mooiste schreven we er al over. In de persconferentie na de Ronde van Vlaanderen was MVDP er snel bij, daar hij kort erop zijn vliegtuig richting Zuid-Europa moest halen. Daar zat hij maandag alweer op de fiets, uiteraard met goede vriend Ovett aan zijn zijde. Het Alpecin-Deceuninck-feestje in de omgeving van Oudenaarde moest hij dus aan zich voorbij laten gaan.

Van der Poel in de 24 uur na Ronde van Vlaanderen: fietsen én hardlopen met Ovett

Op maandag trokken Van der Poel en Ovett dus gezamenlijk op pad, voor een zogeheten recovery ride (een herstelritje). Het tweetal legde zo'n tachtig kilometer af, met in totaal 940 hoogtemeters. De gemiddelde snelheid bedroeg dan weer een kleine 32 kilometer per uur. Ovett deelde die dag op zijn sociale media-kanalen enkele beelden van een blinkende Van der Poel.

Lees verder onder de Strava-file!

Of de maandag er toen op zat en het tijd was voor een portie échte rust? Zeker niet. In de vooravond trok Van der Poel zijn loopschoenen nog eens aan om samen met - hoe kon het ook anders - Ovett een fikse ronde te gaan hardlopen. In en rondom Dénia liep het duo een kleine veertien kilometer. En dat in minder dan een uur tijd! Omgerekend is dat goed voor een gemiddelde van 4.36 minuten per kilometer. En onthoud goed: Van der Poel deed dit allemaal in nog geen 24 uur na zijn naar eigen zeggen 'zwaarste Ronde van Vlaanderen ooit'.

'Van der Poel beschouwt Ronde van Vlaanderen als eerste training in blok naar Parijs-Roubaix'

Volgens ex-wielerprof Stijn Steels is dat directe doortrainen van Van der Poel dan weer niet zó bijzonder. In zijn vaste rubriek in Het Nieuwsblad - De Materiaalmeester - stelt hij zelfs dat het de logica zelve is. 'Moet die niet een paar dagen rusten in aanloop naar Parijs-Roubaix? Het antwoord is simpel: nee. Meer zelfs: mochten renners ervoor kiezen om elke zondag en woensdag te koersen en daartussen vooral te rusten, hun conditie zou met rasse schreden achteruitgaan', aldus de 34-jarige Vlaming.

'Om dit te verklaren, moeten we kijken naar het fenomeen van de TSS, de Training Stress Score', vervolgt Steels. 'Ik las wel overal dat dit de snelste Ronde ooit was, maar dat zegt niks over de zwaarte van de wedstrijd. De TSS is de échte parameter, die is gebaseerd op het vermogen dat de renner tijdens zijn wedstrijd of zijn training getrapt heeft. TSS houdt rekening met zowel de lengte van de rit als met de geleverde inspanning, met een maximum van 100 punten per uur. De Ronde van Vlaanderen, dit jaar een dikke 6 uur koers, zal bij de meeste renners een TSS-score geven tussen de 400 en 470. Die TSS is echt wel de gouden graal onder wielrenners.'

En mede daarom is het volgens Steels dus volkomen logisch dat MVDP alweer verderging met trainen. 'Het probleem is dat de basisconditie die profrenners tijdens stages of kleine rondes opgebouwd hebben, tegenwoordig zo hoog ligt dat je ook in het klassieke voorjaar tussendoor genoeg trainingsarbeid moet verrichten. Vandaar dat renners zelfs een zware koersdag als die van de Ronde van Vlaanderen tegenwoordig eigenlijk beschouwen als de eerste dag van een nieuw trainingsblok richting het volgende doel – in het geval van Van der Poel is dat dus Parijs-Roubaix.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws