Angelsaksisch medium pakt uit met koolmonoxide-verhaal, Pogacar en Vingegaard zien er niets verdachts in Wielrennen
Wielrennen

Angelsaksisch medium pakt uit met koolmonoxide-verhaal, Pogacar en Vingegaard zien er niets verdachts in

Angelsaksisch medium pakt uit met koolmonoxide-verhaal, Pogacar en Vingegaard zien er niets verdachts in

Een Tour de France zonder nieuwigheidjes is geen Tour de France. Ook in de 2024-editie, na jaren waarin het over pakweg ketonen of bakpoeder ging, is er dus weer iets opgedoken. Het Angelsaksische onderzoeksmedium Escape Collective claimde te weten dat bij onder meer Visma | Lease a Bike, UAE-Team Emirates en Israel-Premier Tech een koolmonoxide-rebreather gebruikt werd.

Wat is het precies? 'Escape Collective kan onthullen dat meerdere Tour de France-teams de controversiële en potentieel gevaarlijke praktijk van het inademen van het dodelijke gas koolmonoxide gebruiken om de hoogtetraining van hun atleten te optimaliseren', zo schreef het. 'Minstens drie teams, waaronder Visma-Lease a Bike en UAE Team Emirates met topfavorieten Jonas Vingegaard en Tadej Pogačar, en Israel-Premier Tech hebben de beschikking over een koolmonoxide-rebreather. '

Daarmee zijn twee toepassingen beschikbaar. Het meten én inademen, maar alle ploegen laten weten dat ze het enkel als meetinstrument gebruiken. Hoewel het dus ook voor het meer controversiële inademen gebruikt kan worden, is daar tot op heden zeker geen bewijs van. 'We werken al een paar jaar samenwerken met de Noor Bent Rønnestad om metingen te doen aan het begin en einde van hoogtestages', zo liet Mathieu Heijboer namens Visma | Lease a Bike weten aan Escape Collective.

Lees verder onder de foto.

pogacar vingegaard

Vingegaard en Pogacar doen koolmonoxide-verhaal af als onnodige speculatie

Enkele verantwoordelijken van desbetreffende ploegen werden al geconfronteerd met het 'exclusieve' verhaal. 'Een opgeblazen verhaal', oordeelde Visma | Lease a Bike-sportief directeur Merijn Zeeman bij HLN. 'Dat heet spijkers op laag water zoeken. Het is gewoon de meest gebruikte methode om de hemoglobine-massa te meten, een methode die al jarenlang meegaat.'

'Er zijn enkele wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan, maar ik heb nog niet gehoord dat het effectief werkt', zo vervolgt de Nederlander. 'We zijn er als ploeg zeer duidelijk en transparant in: we gebruiken het niet op die manier en hebben er zelfs nog niet over nagedacht om het zo te gebruiken. Mocht blijken dat het een effectieve methode zou zijn om extra rode bloedcellen aan te maken, zal WADA hopelijk snel ingrijpen.'

Kopman Jonas Vingegaard liet eerder hetzelfde al weten. 'Het is alleen maar om te weten hoeveel hemoglobine je in je bloed hebt. Daar is niets verdachts aan, ofzo', deed hij het verhaal op de rustdag al af als speculatie.

Tadej Pogacar kreeg de vraag als geletruidrager ook toegeworpen. 'Is het de uitlaat van een auto? Daar weet ik niets van, dus ik kan er niets op zeggen', zo verklaarde hij dinsdag. Eén dag later kwam hij er op zijn persconferentie alsnog op terug. 'Ik begreep de vraag eerder niet goed. Het is een test die we doen om te zien hoe je op een hoogtestage reageert. Je ademt dan in en uit met een ballon. Dat wordt na twee weken herhaald, om te zien wat het effect is. Die tweede keer heb ik nooit gedaan, omdat die vrouw toen niet kwam opdagen. Maar het is niets bijzonders', zo citeert De Telegraaf.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws