Boetes en tijdstraffen Tour de France 2022 | Nul boetes in slotweekend Tour Wielrennen
Wielrennen

Boetes en tijdstraffen Tour de France 2022 | Nul boetes in slotweekend Tour

Boetes en tijdstraffen Tour de France 2022 | Nul boetes in slotweekend Tour

Weggooien van afval, verboden houdingen op de fiets, plakbidons, of een schouderduw in aanloop naar een massasprint; er kan tijdens een koers van alles gebeuren. Zeker in de Tour de France, waar de belangen van het hele jaar het groots zijn, en dus ook de nervositeit bij de renners. In de Leiderstrui houdt voor u bij wie er tijdens de etappes over de schreef gaan en met welke straf hun overtreding gepaard gaat.

Een renner kan om verschillende redenen een straf krijgen van de jury. Een vaak voorkomende reden is het weggooien van voedsel en bidons. Op het parcours zijn hiervoor speciale zones. Mocht een renner toch buiten deze zones zijn afval weggooien, dan kan hij daar beboet voor worden. Verder worden boetes vaak uitgedeeld voor een plakbidon. De coureur spaart daarbij de benen door zich bij het overhandigen van een bidon zich mee te laten voeren door de ploegleidersauto. Hedendaags moeten renners ook letten op de houding die ze op de fiets aannemen. Zo zijn de tijdrithouding (polsen over het midden van het stuur leggen) tijdens een etappe en de ‘super-tuck’ (in een afdaling op de bovenbuis zitten) sinds vorig jaar niet meer toegestaan.

Boetes zijn niet het enige strafmiddel dat de jury kan toepassen. Zo kunnen ze ook tijdstraffen uitdelen of punten in mindering brengen betreffende nevenklassementen zoals het puntenklassement of de bergtrui. Verder zijn ook de UCI-ranking-punten van een renner niet veilig bij zware, of herhaalde overtredingen. Hoe ernstiger de overtreding, of hoe vaker een overtreding in een etappe, leidt dus ook tot een zwaardere straf. Het uiterste strafmiddel is wat dat betreft diskwalificatie.

Boetes en tijdstraffen Tour de France 2022

Etappe 21 - zondag 24 juli 2022: Paris La Défense - Paris (Champs-Élysées) (115,6km)

In de 21e etappe is, evenals in de twintigste etappe, iedereen boetevrij aan de finish geraakt. De commissarissen hebben niets gesignaleerd aan de wedstrijdleiding. Door het rustige begin van de etappe was er weinig te winnen met een plakbidon of door in allerijl een bidon overboord te gooien.

Evenals de vorige rit zijn er fietsen gecontroleerd met een röntgenapparaat, een totaal van vijf fietsen. Allemaal zijn ze zonder problemen de controle doorgekomen. Evenals een dag ervoor waren er dus nul boetes en straffen uitgedeeld. Al met al een makkelijk slotweekend voor de tourjury dus.

Etappe 20 - zaterdag 23 juli 2022: Lacapelle-Marival - Rocamadour (40,7 km)

Er zijn geen boetes uitgedeeld in de twintigste etappe van de Tour de France. In de tijdrit hield iedereen zich braaf aan de regels, al zijn plakbidonnen et cetera ook wel lastig om uit te voeren in een tijdrit, zonder dat de jurymotor dat ziet. De pot van de jury is dus niet gespekt in deze twintigste etappe.

Wel zijn er twaalf fietsen gecontroleerd met een röntgenapparaat in de strijd tegen technologische fraude. Alle twaalf fietsen zijn goed en wel door de controle heen gekomen, waardoor daar ook geen boetes of straffen voor werden uitgedeeld. Al met al een makkelijke dag voor de tourjury dus.

Etappe 19 - vrijdag 22 juli 2022: Castelnau-Magnoac - Cahors (188,3 km)

Albert Torres, Benjamin Thomas, Matis Louvel en Mathieu Burgaudeau; alle vier gooiden ze bidons op plaatsen waar het niet mocht. Het levert hen een boete op van 500 Zwitserse frank en een mindering van 25 UCI-punten, aangezien het nog maar hun eerste inbreuk is. Ook Frans Maassen, Hilaire Van der Schueren, Christophe Roodhooft en Gorazd Štangelj mogen 500 Zwitserse frank betalen, omdat renners uit hun ploeg diezelfde overtreding begingen, maar niet geïdentificeerd konden worden.

Ook Stefan Bissegger ging op de bon, wegens het publiekelijk urineren. Hij krijgt daarvoor een boete van 300 Zwitserse frank. De strijd tegen mechanische doping wordt verdergezet, en bijgevolg werden 53 fietsen gecontroleerd. Acht daarvan werden met een röntgenapparaat gecontroleerd. alle fietsen kwamen de controle door.

Etappe 18 - donderdag 21 juli 2022: Lourdes - Hautacam (143,2 km)

Nairo Quintana hield zich vast aan een motor, wat hem duur kwam te staan: een boete van 200 Zwitserse frank, vier punten aftrek in het punten- en bergklassement en een tijdstraf van tien seconden in het algemeen klassement. Daarnaast waren er twee ploegleiders die de instructies van de jury niet opvolgden: Steven De Neef (Intermarché-Wanty-Gobert) en José Vicente García (Movistar Team), die allebei 500 frank moesten betalen. Ook Alain Deloeuil (Cofids) hield zich niet aan de regels en moest 200 frank dokken.

Verder maakten Mikkel Bjerg en Guillaume Van Keirsbulck zich schuldig aan het beledigen van een commissaris, waardoor ze allebei een boete van 200 frank kregen. Tevens krijgen ze tien punten aftrek in het UCI-klassement. Dan was er nog het voorval met de twee motorrijders, die Jack Bauer en Nils Eekhoff omver reden. Zij worden om die reden uitgesloten voor het resterende deel van de achttiende etappe en voor de negentiende rit.

Etappe 17 - woensdag 20 juli 2022: Saint-Gaudens - Peyragudes (129,7 km)

Jumbo-Visma is 800 Zwitserse frank lichter na de zeventiende rit van de Tour de France. Sepp Kuss moet 500 Zwitserse frank aftikken voor het weggooien van een bidon op een plek waar dat niet is toegestaan, Wout van Aert neemt 300 Zwitserse frank voor zijn rekening voor het urineren op een plek waar dat niet mag.

Daarnaast heeft Alexandre Gaspari, helikopterpiloot van France TV, een waarschuwing gekregen voor het te laag vliegen.

Etappe 16 - dinsdag 19 juli 2022: Carcassonne - Foix (178,5 km)

In de zestiende rit van de Tour de France zijn twee renners op de bon geslingerd. Tiesj Benoot (Jumbo-Visma) moet 300 Zwitserse frank betalen voor het urineren op een onjuiste plek, terwijl Daniel Felipe Martínez (INEOS Grenadiers) 500 Zwitserse frank moet aftikken voor het foutief weggooien van een bidon.

Ook drie ploegen hebben een boete gekregen voor het weggooien van een bidon door een onherkenbare renner. Het gaat hierbij om Cofidis, Intermarché-Wanty-Gobert en Bahrain Victorious.

Etappe 15 - zondag 17 juli 2022: Rodez - Carcassonne (202,5 km)

De vijftiende etappe draaide uit op een grote pechdag voor Jumbo-Visma, al fleurde Wout van Aert die bijna nog op met de ritzege. Wat de overtredingen betreft viel het mee, maar ze waren wel allemaal voor Jumbo-Visma. Dat kon er ook nog wel bij. De overtreding was een plakbidon, waarbij een renner bij het overhandigen van de bidon zich mee laat voeren met de snelheid van de ploegleidersauto. De renner in kwestie was Tiesj Benoot – die hard ten val kwam – de ploegleider was Arthur van Dongen. Ze kregen allebei een boete van 200 Zwitserse frank. Verder werden er nog 39 fietsen getest op fraude, acht middels röntgenstalen, ze doorstonden allemaal de test.

Etappe 14 - zaterdag 16 juli 2022: Saint-Etienne - Mende (192,5 km)

Volgens de jury heeft iedereen zich keurig gedragen tijdens de veertiende etappe.

Etappe 13 - vrijdag 15 juli 2022: Bourg d'Oisans - Saint-Etienne (192,6 km)

Drinkbussen weggooien op plekken waar dat niet toegestaan is: het gebeurde ook op dag dertien. Ritwinnaar Mads Pedersen, Matteo Jorgenson en Andrea Bagioli kregen alle drie een boete van 500 Zwitserse frank en een aftrek van 25 UCI-punten aan de broek.

Dan was er het opmerkelijke voorval van Caleb Ewan, die na zijn harde val terug probeerde te keren in het peloton. Hoe hij dat deed? Door de stayeren achter de auto van Alpecin-Deceuninck! De Aussie werd na afloop fiks beboet: een prent van 200 frank, één seconde tijdstraf, tien punten aftrek in het puntenklassement en één puntje aftrek in de strijd om de bergtrui. Ook ploegleider Christoph Roodhooft werd vanwege diezelfde reden op de bon geslingerd en moest 500 frank betalen. Daarnaast kreeg hij nog een boete voor het niet opvolgen van de regels van de organisatie: opnieuw 500 frank!

Ook moest Philippe Mauduit, ploegleider van Groupama-FDJ, 200 frank betalen voor het niet opvolgen van de instructies bij de ravitaillering. Vanuit Movistar Team werden Albert Torres en ploegleider José Vicente daarnaast beboet met 200 frank vanwege een plakbidonnetje.

In de strijd tegen mechanische doping werden er 43 fietsen gecontroleerd, waarvan acht met een röntgenapparaat. De fietsen kwamen de controle zonder problemen door.

Etappe 12 - donderdag 14 juli 2022: Briançon - L'Alpe d'Huez  (165,1 km)

Er werden in de twaalfde etappe flink wat hoge boetes uitgedeeld en voor een groot deel kwam dat op het conto van Jumbo-Visma en UAE Team Emirates. Beide ploegen zouden afwezig zijn geweest bij de presentatie en daarbij niet hun handtekening hebben gezet voor de start van de etappe. Daarvoor kregen alle renners binnen deze twee ploegen een boete van 500 Zwitserse frank uitgedeeld en vijftien punten in mindering voor het UCI-klassement. De boete van 500 Zwitserse frank gold ook voor Frans Maassen (Jumbo-Visma) en Andrej Hauptman (UAE Team Emirates), de ploegleiders van beide teams.

Daarnaast werden er boetes uitgedeeld aan Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan Team) en Enric Mas (Movistar Team). De Kazach kreeg 200 Zwitserse frank boete en twintig seconden tijdstraf in het algemeen klassement voor het aanvullen van zijn drank- of voedselvoorraad in de laatste vijf kilometer. Daarvoor werd zijn ploegleider Alexandr Shefer beboet voor 1000 Zwitserse frank. Mas kreeg 300 Zwitserse frank boete voor plassen in het openbaar.

Dan was er tenslotte nog een boete voor Benoit Genauzeau, de ploegleider van TotalEnergies. De Fransman respecteerde niet de instructies van de commissarissen. Daarvoor werd hij beboet met 500 Zwitserse frank.

Etappe 11 - woensdag 13 juli 2022: Albertville - Col du Granon (151,7 km)

Volgens de jury heeft iedereen zich keurig gedragen tijdens de elfde etappe.

Etappe 10 - dinsdag 12 juli 2022: Morzine - Megève (148,1 km)

In de tiende etappe waren het de Kazachse pionnen van Astana Qazaqstan Team die op de bon werden geslingerd. Simone Velasco kreeg 500 Zwitserse frank boete en 25 strafpunten in de UCI-ranking voor het foutief weggooien van een bidon, terwijl Andrey Zeits en Joe Dombrowski 300 Zwitserse frank moeten betalen voor het urineren op een plek waar dat niet is toegestaan.

Omgerekend is dat 1100 Zwitserse frank, 1114 euro, die Astana Qazaqstan Team moeten aftikken bij de jury. Ironisch, want de ploeg stond op de rustdag stijf onderaan het prijzengeldklassement met slechts 600 verdiende euro's.

Etappe 9 - zondag 10 juli 2022: Aigle - Châtel les portes du Soleil (192,9 km)

Er zijn verschillende boetes uigedeeld tijdens de negende Tour de France-etappe. De jury had haar ogen gericht op drinkbussen, en heeft vijf renners bestraft voor het weggooien van een bidon in een zone waar dat niet toegestaan is. Het gaat om Filippo Ganna (INEOS Grenadiers), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Hugo Houle (Israel - Premier Tech), Simon Geschke (Cofidis) en ritwinnaar Bob Jungels (AG2R Citroën Team). Een boete van 500 Zwitserse Frank en 25 strafpunten in het UCI-klassement waren het gevolg.

Daarnaast kregen twee ploegleiders een boete voor het niet respecteren van instructies van de wedstrijdcommissarissen, Steve Bauer (Israel - Premier Tech) en Frans Maassen (Jumbo-Visma) moeten beiden 200 Zwitserse Frank betalen. Tot slot zijn er 46 fietsen gecontroleerd, waarvan er 8 met een X-ray bestudeerd zijn.

Etappe 8 - zaterdag 9 juli 2022: Dole - Lausanne (186,3 km)

De achtste etappe – die het Tourpeloton naar Zwitserland bracht – leverde de geldkas 1000 Zwitserse frank op. Het bedrag mag worden opgehoest door twee personen. De eerste is de Sloveense ploegleider Andrej Hauptman van UAE Team Emirates. Hij was – zoals al vaker in deze Tour – niet de dader, maar bij gebrek aan identificatie van de renner wel het slachtoffer. Hauptman moet 500 Zwitserse frank overmaken omdat één van zijn renners vuil weggooide buiten de toegestane zone.

De tweede 500 frank van de 1000 komt op rekening van Fred Wright, die zitting had in de vlucht van de dag. Hij kon wel door de jury worden geïdentificeerd toen hij vuil weggooide buiten de afvalzone. De ploegleiders van Bahran Victorious konden zodoende opgelucht adem halen. Wright kreeg ook nog 25 strafpunten in het UCI-klassement. Ook trachtte de UCI wederom technologische fraude op te sporen. 51 fietsen werden eruit gepikt, waarvan acht middels röntgenstralen werden getest. De fietsen doorstonden de test echter met vlag en wimpel.

Etappe 7 - vrijdag 8 juli 2022: Tomblaine - La Super Planche des Belles Filles (176,3 km)

In de etappe naar La Super Planche des Belles Filles mochten er heel wat renners en ploegleiders hun portemonnees trekken. Allereerst werd er een bidonnetje weggegooid in een zone waar dat niet toegestaan was, door één ongeïdentificeerde renner van UAE Team Emirates. Gevolg: een boete van 500 Zwitserse frank voor sportief directeur Andrej Hauptman. Ploegbaas Patxi Vila kreeg diezelfde prent en gooide zelfs afval vanuit de auto weg.

Felix Großschartner en zijn ploegleider Rolf Aldag (BORA-hansgrohe) moesten allebei 200 frank betalen vanwege een welbekend plakbidonnetje. Een andere ploegleider die beboet werd (300 frank) is Geert Van Bondt (Quick Step-Alpha Vinyl), daar hij de regels van de organisatie niet opvolgde. Verder werden er bonnen uitgedeeld aan Geraint Thomas en Nairo Quintana, die hun blaas leegden terwijl er publiek langs de kant stond. Resultaat: een boete van 300 frank per persoon.

Tot slot werden er 65 fietsen gecontroleerd op technologische fraude. Daarvan werden er zelfs negen via röntgenstraling onderzocht, maar er werden geen opvallende zaken geconstateerd.

Etappe 6 - donderdag 7 juli 2022: Binche - Longwy (219,9 km)

In de supersonische etappe naar Longwy maakten zich twee renners schuldig aan het stayeren achter een auto. Het ging hier om Mathieu Burgaudeau (dertig tellen tijdstraf) en George Bennett (één seconde tijdstraf), die beide een boete van 200 Zwitsere frank gepresenteerd kregen. Daarnaast resulteerde deze acties in een aftrek van tien punten in het sprintklassement en één strafpuntje in de strijd om de bolletjestrui. Ook moesten hun ploegbazen, respectievelijk Benoit Genauzeau (Team TotalEnergies) en Andrej Hauptman (UAE Team Emirates), elk 500 frank dokken.

Dan hebben we nog Jasper Stuyven, die een plasje pleegde in de buurt van het publiek. Gevolg: een boete van 300 frank. Het juryrapport werd zoals gewoonlijk afgesloten met de mededeling dat er een hoop fietsen op mechanische doping werden gecontroleerd. Hierin kwamen geen gekke dingen naar voren.

Etappe 5 - woensdag 6 juli 2022: Lille - Wallers-Arenberg (157 km)

De kasseienetappe naar Arenberg was er eentje op de limiet en dus vielen de hoeveelheid boetes eigenlijk nog mee. Cyril Barthe van B&B Hotels-Vital kreeg een boete van 500 Zwitserse frank en 25 UCI-punten in mindering voor het verkeerd weggooien van afval. Hugo Hofstetter van Arkéa-Samsic urineerde in het openbaar en kreeg daarvoor een boete van 300 frank.

Bij Jumbo-Visma staat er 500 frank op de lijst. Ploegleider Frans Maassen hield zich niet aan de instructies van de marshals en werd om die reden beboet. Net als alle andere dagen werden enkele fietsen gecontroleerd op mechanische doping. Alles bleek in orde.

Etappe 4 - dinsdag 5 juli 2022: Duinkerke - Calais (171,5 km)

In de vierde rit zijn er redelijk wat prenten uitgedeeld. Tom Pidcock en Luke Rowe moeten namens INEOS Grenadiers boeten voor het weggooien van een bidon buiten de daarvoor bedoelde zones. Zij kregen, net als Nils Eekhoff (Team DSM) en Maciej Bodnar (TotalEnergies) een boete van 500 Zwitserse frank en een aftrek van 25 UCI-punten. Voor DSM komt daar nog een boete bovenop, van een renner die niet geïdentificeerd werd

Reinardt Janse van Rensburg (Lotto Soudal) en zijn ploegleider Mario Aerts kregen 200 Zwitserse frank boete voor het aannemen van een bidon op een moment dat dit niet toegestaan was. Torsten Schmidt (ploegleider BORA-hansgrohe) en Samuel Dumoulin (ploegleider B&B) kregen ook een boete van die hoogte voor het niet naleven van ordes van de jury.

Etappe 3 - zondag 3 juli 2022: Vejle - Sønderborg (182,0 km)

Net zoals op dag twee werden er straffen uitgedeeld voor het weggooien van afval buiten de toegestane zone. Dit keer waren het niet de ploegleiders die bestraft werden, maar wel de renners. Wout van Aert, Marc Soler, Lennard Kämna, Mikkel Honoré en Silvan Dillier kregen elk een boete van 500 Zwitserse frank en een aftrek van 25 UCI-punten voor bovenvermelde feiten.

Ook Lotto Soudal-ploegleider Mario Aerts kreeg dezelfde boete om dezelfde reden, aangezien een renner van zijn ploeg zich schuldig maakte aan het weggooien van afval buiten de toegestane zone, maar de renner in kwestie kon niet geïdentificeerd worden.

Verder werd Quinn Simmons bestraft, voor het gebruik van voetpaden of fietspaden. De renner kreeg hiervoor een boete van 500 Zwitserse frank, en een aftrek van 25 UCI-punten, veertig punten in het puntenklassement en één punt in het bergklassement. Ook in het algemeen klassement kostte dit hem twintig seconden.

De strijd tegen mechanische doping ging voort, en daarom werden er 45 fietsen gecontroleerd, waarvan vijf middels röntgenstralen. Er werden geen onregelmatigheden gevonden.

Etappe 2 - zaterdag 2 juli 2022: Roskilde - Nyborg (202,2 km)

Na een rustige openingsetappe viel er na de tweede dag een stuk meer te melden. Niet gek, want de dreiging van de wind zorgde voor een uiterst nerveus peloton. De stress in het peloton bracht Stefan Küng zelfs zover dat hij Ruben Guerreiro bij de helm greep, wat in het juryrapport omschreven wordt als 'een aanval met de hand'. Daarvoor kreeg hij 550 Zwitserse frank boete en er werden 20 punten afgetrokken van zijn UCI Ranking totaal.

Het waren vooral de ploegleiders die op de bon gingen, vijf in totaal. Om te beginnen met Frans Maassen van Jumbo-Visma. Hij kreeg een boete van 500 Zwitserse frank voor het weggooien van afval buiten de toegestane zone. De boete ging naar Maassen, omdat de renner in kwestie niet geïdentificeerd kon worden. Dezelfde straf om dezelfde reden was weggelegd voor Hilaire Van der Schueren (Intermarché-Wanty-Gobert), Charly Wegelius (EF Education-EasyPost), Matthew Winston (Team DSM) en Wilfried Peeters (Quick Step-Alpha Vinyl).

Om technologische fraude te bestrijden werden 48 fietsen gecontroleerd, acht daarvan middels röntgenstralen. Er kwamen uit de controle geen onregelmatigheden naar voren.

Etappe 1 - vrijdag 1 juli 2022: Kopenhagen - Kopenhagen (13,2 km, tijdrit)

De eerste etappe bedroeg een korte tijdrit, waar op voorhand niet veel boetes uitgedeeld leken te kunnen worden. En zo geschiedde, want iedereen hield zich netjes aan de regels. Er werden nog wel dertien fietsen gecheckt op technologische fraude, maar daar werden geen opmerkelijke dingen aangetroffen.

11 claps
4 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws