Dylan Teuns verstiert afscheidsfeestje Valverde na mooi gevecht op Muur van Hoei Wielrennen
Wielrennen

Dylan Teuns verstiert afscheidsfeestje Valverde na mooi gevecht op Muur van Hoei

Dylan Teuns verstiert afscheidsfeestje Valverde na mooi gevecht op Muur van Hoei

Dylan Teuns heeft de Waalse Pijl bij de mannen gewonnen. De Belg van Bahrain Victorious vocht op de Muur van Hoei een schitterend gevecht uit met Alejandro Valverde, die in z'n laatste deelname nog leek te gaan winnen. De Spanjaard moest in de laatste honderd meter echter gaan zitten, waarmee Teuns naar de finish stoof. Aleksandr Vlasov werd op gepaste afstand derde, voor Julian Alaphilippe en Daniel Felipe Martínez.

De Waalse Pijl mag dan vaak een wedstrijd zijn die wordt beslist op de Muur van Hoei, in de openingsfase waren er toch meer dan genoeg mannen die wel zin hadden in een dagje in de vlucht. Na een kort gevecht kwamen er uiteindelijk tien renners vooraan. Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Simon Guglielmi (Arkéa), Daryl Impey (Israel-Premier-Tech), Christopher Juul-Jensen (BikeExchange), Jimmy Janssens (Alpecin-Fenix), Morten Hulgaard (Uno-X), Pierre Rolland (B&B) en Valentin Ferron (TotalEnergies) waren de eersten en zij kregen later gezelschap van Luc Wirtgen (Bingoal) en Jens Reynders (SportVlaanderen).

Jumbo-Visma en Bahrain proberen iets, Pidcock stapt af

INEOS Grenadiers, Quick Step-Alpha Vinyl en UAE-Team Emirates controleerden in het peloton. De drie formaties hielden het verschil uiteindelijk rond de drie minuten, in een status quo die lang duurde. Toen we op tachtig kilometer van het einde het lokale circuit opdraaiden, gingen we er weer voor zitten. Met de Côte d'Ereffe (2,1 kilometer aan 5,4 procent), Côte de Cherave (1,4 kilometer aan 7,4 procent) en de Muur van Hoei (1,2 kilometer aan 10,3 procent) gingen we er nu echt aan beginnen. De kopgroep had bij de eerste passage van de finish nog 1.35 minuten nodig. Dat kwam vooral omdat Jumbo-Visma het heel even probeerde op de kant te zetten.

In de eerste lokale ronde werd er nog wat afgetast, al lag het tempo in het peloton wel hoog. We zagen zelfs favoriet Tom Pidcock (INEOS) achteraan het peloton bungelen. De Brit loste niet, maar dat zag er niet al te best uit. Op de eerste keer Muur van Hoei moest Pidcock helemaal lossen en konden we één naam doorstrepen. Hij gaf niet veel later op. Het was op het moment dat Bahrain Victorious na de Muur van Hoei doortrok en ogenschijnlijk waaiers wilde trekken. Net als Jumbo-Visma lukte het ook hen niet. Ook vooraan was het koers. Armirail, Guglielmi, Impey, Janssens en Ferron bleven daar over, met nog vijftig kilometer voor de wielen.

Ook Vingegaard overboord, Carr maakt oversteek

In de tweede lokale ronde was het verschil tussen de kopgroep en het peloton een kleine twee minuten, het moment voor Jan Bakelants van Intermarché om aan te vallen. Terwijl onder meer Warren Barguil en Tadej Pogacar lek reden en even moesten achtervolgen, werd Bakelants ingerekend omdat er op de tweede keer Côte de Cherave werd aangevallen door EF Education-EasyPost. Alberto Bettiol ging op de pedalen staan en schoot zo ploeggenoot Simon Carr weg. De Brit kreeg de ruimte van het peloton, waar na Pidcock nog een favoriet overboord ging. Dit keer was het Jonas Vingegaard van Jumbo-Visma die verrassend moest lossen, zo vroeg in de koers al.

De tweede keer Muur van Hoei leverde geen spektakel op in het peloton, al moest vooraan wel Guglielmi lossen. Hij werd opgeraapt door Carr, die toch wel knap in één ruk naar de kopgroep reed. De jonge klimmer ging erop en erover op de laatste keer Côte d'Ereffe en alleen Ferron kon de man van EF volgen. Dat was wel maar voor korte duur, met een minieme voorsprong richting het pak. Het peloton was na twee lokale rondes tot op driekwart minuut genaderd en in de finaleronde ging het heel rap met de voorsprong. Bij het ingaan van de laatste twaalf kilometer hadden we Carr en Ferron alleen nog voorop, met het peloton er slechts twaalf seconden achter.

Alle remmen los in lekkere finale

Met Israel-Premier Tech, Quick Step en INEOS inmiddels op kop van het peloton, maakten we ons op voor de derde en laatste keer Côte de Cherave en Muur van Hoei. Met nog negen kilometer te gaan, waren Carr en Ferron eraan voor de moeite. De eerste van de twee laatste beklimmingen ging hard, maar meer dan tempo maken was er niet bij. Cofidis probeerde het wel met een driemansaanval, waarvan Rémy Rochas overbleef. Mauri Vansevenant ging namens Quick Step in de achtervolging en hij kwam er bij. Toen Søren Kragh Andersen namens DSM in één stoot de oversteek maakte, hadden we zo even drie koplopers. INEOS Grenadiers hield het tempo hoog, zodat Rochas, Vansevenant en Kragh Andersen niet meer dan een kloofje kregen. Kragh Andersen haalde wel alles uit de kast, wat in een snel stukje afdaling ten koste ging van Rochas. Vansevanant kon wel mee.

Helaas voor Kragh Andersen wilde de jonge Belg niet overnemen, daar hij de belangen van Alaphilippe behartigde. De Deen van DSM keek met frisse tegenzin niet meer om en stoomde richting de voet van de Muur van Hoei, met Vansevenant op z'n bagagedrager. De twee begonnen eraan met vijftien seconden voorgift, wat niets is op een steil monster als de Muur van Hoei. Movistar en INEOS rekenden de twee in op 900 meter van de streep. Het kon beginnen. Enric Mas trok aan voor Valverde, met ook Pogacar, Alaphilippe en Teuns op de voorposten. Toen Mas van kop ging, was het Teuns die aanzette en hij kreeg Valverde en Vlasov mee. Heel even leek Valverde nog over te hebben, maar in de laatste honderd meter ging hij zitten op het moment dat Teuns aanzette voor de sprint. Een dikke vis voor de Belg!

Uitslag Waalse Pijl mannen 2022

Lees de Waalse Pijl 2022 terug in onze liveblog

Laad de liveblog niet? Druk even op F5 of refresh je mobiele pagina.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws