Koen Bouwman en Jonas Vingegaard pakten hem al in de Giro d'Italia en de Tour de France, maar ook in de Vuelta a España is er nog eentje te vergeven: de bergtrui, ook wel bekend als de bolletjestrui! Gaat er dit jaar opnieuw een aanvaller met het tricot vandoor, of legt een klassementsrenner er beslag op? In de Leiderstrui bespreekt alle kanshebbers met je!
Bekijk ook/binnenkort op In de Leiderstrui:
Voorbeschouwing op de Vuelta a España
Favorieten rode trui
Favorieten groene trui
Pooltips Vuelta a España
Favorieten witte trui
Nederlanders in de Vuelta a España
Laatste winnaars bolletjestrui Vuelta a España
2021 Michael Storer
2020 Guillaume Martin
2019 Geoffrey Bouchard
2018 Thomas De Gendt
2017 Davide Villella
2016 Omar Fraile
2015 Omar Fraile
2014 Luis Léon Sánchez
2013 Nicolas Edet
2012 Simon Clarke
Puntentelling bolletjestrui Vuelta a España 2022
Op elke gecategoriseerde beklimming mogen de renners gaan strijden om de bergpunten. Hoe zwaarder de klim is, hoe meer punten er logischerwijs voor het oprapen liggen.
Klim buitencategorie/Cima Alberto Fernández (etappe 15)
Eerste 6 renners (20, 15, 10, 6, 4 en 2 punten) - Etappe 15
Klim eerste categorie (etappe 6, 7, 8, 9, 12, 14, 15, 18 en 20)
Eerste 5 renners (10, 6, 4, 2 en 1 punt)
Klim tweede categorie (etappe 4, 5, 6, 8, 9, 14, 17, 18, 19 en 20)
Eerste 3 renners (5, 3 en 1 punt)
Klim derde categorie (etappe 4, 5, 8, 9, 14 en 15)
Eerste 3 renners (3, 2 en 1 punt)
Klim vierde categorie (etappe 2 en 3)
Eerste 2 renners (2 en 1 punt)
Favorieten bergklassement Vuelta a España 2022
Voor de totstandkoming van deze lijst zijn (ex)-redacteuren van In de Leiderstrui gevraagd naar hun top tien op de vraag: "Wie maakt de meeste kans om het bergklassement van de Vuelta a España te winnen?" Iedere top tien werd punten toegewezen, volgens het volgende rijtje: 12 punten voor de nummer één, 10 voor de nummer twee, en zo verder met 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. Bij iedere renner is het totaal aantal gekregen punten omgezet in een percentage van het maximaal te behalen aantal punten. Deze staat aangegeven bij de betreffende renners. Zo krijg je een beter beeld hoe de kansenverhoudingen volgens In de Leiderstrui liggen!
10. Esteban Chaves - EF Education-EasyPost (16,6%)
De lijst wordt geopend door de goedlachse Esteban Chaves. Dat deze Colombiaan kan klimmen, is inmiddels wel bekend. Hoewel hij het bergklassement in een grote ronde nog nooit heeft gewonnen, ging hij wel al meerdere malen met de etappezege aan de haal in de grote rondes. Daarnaast werd hij tweede in de Giro d'Italia van 2016.
Ook dit seizoen heeft Chaves laten zien waar hij toe in staat is. Overwinningen bleven uit voor de renner van EF Education-EasyPost, maar hij werd bijvoorbeeld wel tweede in de Mont Ventoux Dénivelé Challenge in juni. Daarnaast legde hij beslag op de zevende plek in het algemeen klassement van het Criterium du Dauphiné en pakte hij de bronzen medaille op het Colombiaans kampioenschap wielrennen.
9. Miguel Ángel López - Astana Qazaqstan Team (20,2%)
Dan gaan we door naar de volgende Colombiaan: Miguel Ángel López van Astana Qazaqstan Team. De Vuelta a España is een koers die Superman de afgelopen jaren goed verteerde. Vorig jaar won hij de etappe naar de Altu d'El Gamoniteiru (rit 18, red.) en in 2017 wist hij er zelfs twee te pakken. Toen werd hij tweede in het bergklassement, terwijl hij in 2019 nog eens vijfde in de eindklassering werd.
Hoe zit het momenteel met de vorm? Goed, zo zou je zeggen als je naar zijn recente resultaten kijkt. López bereidde zich in de Ronde van Burgos voor op La Vuelta en eindigde daar op een keurige derde plek in het eindklassement. Ook mocht hij de bergtrui mee naar huis nemen. De Ronde van Burgos vormde wel ook de enige voorbereidingskoers, daar hij in juli geschorst werd vanwege een mogelijke betrokkenheid bij een drugsdeal. Die schorsing is inmiddels opgeheven.
8. Primoz Roglic - Team Jumbo-Visma (22,6%)
Met Primoz Roglic (Team Jumbo-Visma) is de eerste klassementsman aan de beurt! Waar hij de Vuelta a España al drie jaar op rij heeft weten te winnen, mocht hij de bergtrui van de Spaanse rittenkoers nog nooit mee naar huis nemen. De afgelopen drie jaar eindigde hij respectievelijk op de derde, zesde en elfde plek in het bergklassement.
Het blijft echter nog even gissen naar de vorm van Roglic, die in de Tour de France geblesseerd uitviel. Lang was het onzeker of de Sloveen überhaupt wel acte de présence kon geven, maar maandag werd bekend dat hij er toch bij is. Hoewel het bergklassement hem waarschijnlijk worst zal wezen, plaatsen we hem vanwege zijn klassementsambities toch bij de favorieten. Wie voor de eindzege rijdt, maakt namelijk automatisch ook een grote kans op de bolletjestrui.
7. Carlos Rodríguez - INEOS Grenadiers (26,2%)
Carlos Rodríguez is misschien nog niet zo bekend onder de wielerliefhebbers. Niet zo gek, want deze Spanjaard is pas 21 jaar oud en heeft nog nooit een grote ronde betwist. Toch is hij als sinds 2020 in het tenue van INEOS Grenadiers te bewonderen, al hebben we in 2022 pas echt goed kennis met hem kunnen maken. Van de zes etappekoersen waaraan Rodríguez dit jaar deelnam, wist hij er maar liefst vier af te sluiten met een top vijf notering in de einduitslag.
In de Ronde van Burgos, die als een belangrijke voorbereidingskoers op de Vuelta geldt, werd hij bijvoorbeeld doodleuk vierde, nadat hij enkele dagen eerder al op plek vijf eindigde in de Clásica San Sebastián. Daarnaast werd deze klimgeit in juni al Spaans kampioen op de weg. Rodríguez trekt mee naar Spanje om zijn kopman Richard Carapaz aan de eindoverwinning te helpen, maar wie weet krijgt hij in zijn eerste grote ronde wel de vrijheid om eveneens voor de bergtrui te mogen gaan!
6. Jan Hirt - Intermarché-Wanty-Gobert (35,7%)
Een veelwinnaar is het niet, maar in de Giro d'Italia hebben we gezien dat Jan Hirt wel over een sterk stel klimmersbenen beschikt. De Tsjech greep de ritzege in Aprica (etappe 16, red.) en werd daarnaast nog eens zesde in het eindklassement. In eerdere edities van de Vuelta a España wist de renner van Intermarché-Wanty-Gobert geen potten te breken, maar dat zou dit jaar zomaar eens anders kunnen zijn.
Hirt was namelijk ook al in het begin van het seizoen sterk, en wel in de Tour of Oman. Hij sloeg daar zijn slag in de vijfde etappe die op de Jabal Al Akhdhar - een ontzettend zware beklimming van 6 kilometer aan 9,9% - finishte. Wil je daar winnen, dan zul je een behoorlijk goede klimmer moeten zijn. Als kers op de taart mocht hij er ook nog eens de eindzege in ontvangst nemen.
5. Juan Pedro López - Trek-Segafredo (40,5%)
Eerder haalden we Miguel Ángel López al aan, maar de Colombiaan kan rekenen op concurrentie vanuit zijn naamgenoot: Juan Pedro López! Wie de Giro d'Italia heeft gevolgd, is ongetwijfeld onder de indruk geweest van dit klimtalent. JuanPe fietste enkele dagen in het roze rond en mocht uiteindelijk de jongerentrui mee naar huis nemen.
De renner van Trek-Segafredo heeft groen licht gekregen om in de Vuelta a España op ritzeges te jagen, maar mag daarnaast kijken of hij een goed klassement kan rijden. Gezien het sterke deelnemerslijst lijkt dat lastig te gaan worden van Spanjaard, dus wellicht vormt de bolletjestrui een realistischer doel voor de 25-jarige López.
4. Richard Carapaz - INEOS Grenadiers (41,7%)
Net buiten de top drie: Richard Carapaz! De Ecuadoriaan maakt met zijn klimmersbenen al jaren furore en heeft zich ook al meermaals bewezen als een afmaker pur sang. De Olympisch kampioen verloor in mei de Giro d'Italia aan Jai Hindley, maar liet daar zien goed te kunnen sprinten, vooral omhoog. Een eigenschap die meer dan belangrijk is om de bergtrui te winnen.
Hij heeft echter nog nooit een klimmerstrui gewonnen in een grote ronde. In de Tour de France van 2020, waarin hij dertiende werd, kwam hij uiteindelijk acht punten te kort om Tadej Pogacar te verslaan. Als Carapaz de bollen wil bemachtigen, zal hij het vooral moeten hebben van de slotklimmen waar de klassementsrenners als eerste bovenkomen. Met concurrentie van Roglic, Simon Yates en Jai Hindley wordt winnen dan natuurlijk niet heel makkelijk.
3. Simon Yates - Team BikeExchange-Jayco (42,9%)
Na Carapaz staat hier de volgende klassementstopper: Simon Yates! De Brit heeft zich in de afgelopen tijd meermaals laten zien als sterke klimmer, maar komt in een koers van drie weken bijna altijd tekort voor een overwinning in het eindklassement. Als hij een van zijn befaamde slechte dagen vroeg in de Vuelta heeft, zou de bollentrui een heel goed alternatief doel kunnen zijn voor Yates. Hij heeft zich immers al vaker mentaal weerbaar getoond.
Mochten zulke dagen zich niet aandienen, zal hij mannen als Roglic en Carapaz geregeld moeten verslaan op de slotbeklimmingen. Geen makkelijke uitdaging, maar voor de Brit zeker geen onmogelijke taak. Yates kan dus op twee manieren deze trui op zijn naam schrijven, wat hem volgens de redactie van In de Leiderstrui een mooie kans op het bollentricot oplevert.
2. Mikel Landa - Bahrain Victorious (50,0%)
Wat gaat Mikel Landa doen in deze Vuelta a España? In de Giro was hij nog een van de sterkere klassementsrenners, maar sindsdien rijdt hij enigszins anoniem rond. Met Gino Mäder in de ploeg heeft zijn werkgever ook nog een ander sterk paard om op te wedden voor het algemene klassement. De Bask heeft zelf aangegeven om voor etappezeges te gaan, al werd er door de ploeg wel weer gesproken van duidelijke klassementsambities. Dat wordt dus nog even afwachten.
Als Landa bijvoorbeeld in een vluchtgroep zit, behoort hij zonder twijfel tot de betere klimmers van die groep. Onderweg wat bergpunten meepakken en zo terloops mee gaan doen om de strijd voor die trui, lijkt een zeer reëel scenario. Al zou hij ook zomaar eens kunnen bluffen om de druk wat van zich af te houden, om vervolgens vol voor het algemeen klassement te gaan rijden.
1. Thibaut Pinot - Groupama-FDJ (-%)
Nadat de lijst al was samengesteld, kwam er plots een verrassing: Thibaut Pinot start in de Vuelta a España. Een renner die van koersen houdt en heel graag aanvalt, als hij daar de benen voor heeft. De Fransman is bezig met een mooie wederopstanding na een aantal moeilijke jaren en kwam in de Tour al dichtbij een ritzege, maar zonder succes.
Hij gaat met diezelfde missie naar de Vuelta, het behalen van een etappeoverwinning. Met de redactie kwamen we tot de conclusie dat Pinot niet kon ontbreken in deze lijst, waardoor we hem toch benoemen als favoriet. Daarbij haakte onze grote favoriet voor de winst op het laatste moment af, dat was namelijk Ruben Guerreiro (EF Education-EasyPost). Vallen de puzzelstukjes in elkaar, dan is Pinot een van de grote kanshebbers op de winst in het bergklassement.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties