De strijd om het bergklassement is doorgaans een van de meest interessante gevechten in een rittenkoers. Dat is in de Vuelta a España, een wedstrijd die wel eens gekarakteriseerd wordt als 'het grote klimfestijn', doorgaans niet anders. Het design van de bergtrui in Spanje is niet heel anders in vergelijking met het bergtricot van de Tour de France, ware het niet dat de Spaanse bollen blauwgekleurd zijn. Wie beschikken er over de beste papieren om er na 21 dagen afzien met die felbegeerde bergtrui vandoor te gaan? In de Leiderstrui zet de tien grootste kanshebbers voor je op een rij!
Wat betreft de kleurstelling is de trui voor de leider in het bergklassement van de Ronde van Spanje doorheen de jaren nogal aan verandering onderhevig geweest. Van 1935 - toen het klassement geïntroduceerd werd - tot en met 2005 was de trui groen, gevolgd door een oranjekleurig shirt in de periode 2006-2009. Pas sinds 2010 is het voorbeeld van 'La Grande Boucle' gevolgd en verschenen er bollen op de trui. David Moncoutié wist de geliefde trui tussen 2008 en 2011 weliswaar maar liefst vier keer op rij mee te nemen naar Frankrijk, maar het is wel José Laguía die zich met vijf stuks recordhouder mag noemen.
Wordt het een klassementsrenner of een aanvaller? Wat opvalt is dat er de laatste jaren louter aanvallend ingestelde renners met de bollentrui stonden te pronken op het eindpodium in Madrid. Zo was het in 2022 Richard Carapaz die al snel besloot zijn rode droom te laten voor wat het was en zich te focussen op ritzeges en de bollentrui. De Ecuadoriaan slaagde glansrijk in die missie, want hij kwam met drie ritzeges én het bergklassement thuis. In de jaren daarvoor gingen baroudeurs als Michael Storer, rasaanvaller Guillaume Martin, Geoffrey Bouchard en ontsnappingsfanaat Thomas De Gendt er met de gewilde prijs vandoor. In 2023 is het deelnemersveld wat betreft klassementsmannen echter dusdanig sterk dat er ook meer dan ooit rekening gehouden dient te worden met een klassementskopman als laureaat in het bergklassement.
Bekijk ook/binnenkort op In de Leiderstrui:
Voorbeschouwing Vuelta a España 2023
Favorieten rode trui Vuelta a España 2023
Favorieten groene trui Vuelta a Espana 2023
Favorieten witte trui Vuelta a Espana 2023
Pooltips Vuelta a Espana 2023
Nederlanders in de Vuelta a Espana 2023
Laatste winnaars bergklassement Vuelta a España
2022 Richard Carapaz
2021 Michael Storer
2020 Guillaume Martin
2019 Geoffrey Bouchard
2018 Thomas De Gendt
2017 Davide Villella
2016 Omar Fraile
2015 Omar Fraile
2014 Luis Leon Sanchez
2013 Nicolas Edet
Puntentelling bergklassement Vuelta a España 2023
Wat betreft de puntentelling is er niet veel veranderd ten opzichte van 2022. Er zijn net als vorig jaar weer vier verschillende soorten beklimmingen, daar er immers weer sprake is van cols van buitencategorie, cols van de eerste categorie, cols van de tweede categorie en cols van de derde categorie (de vierde categorie bestaat niet in de Vuelta). Hoe zwaarder de klim, des te meer punten er logischerwijs voor het oprapen liggen.
Klim buitencategorie
Eerste zes renners (20, 15, 10, 6, 4 en 2 punten)
Klim eerste categorie
Eerste vijf renners (10, 6, 4, 2 en 1 punt)
Klim tweede categorie
Eerste drie renners (5, 3 en 1 punt)
Klim derde categorie
Eerste drie renners (3, 2 en 1 punt)
Favorieten bergklassement Vuelta a España 2023
Voor de totstandkoming van deze lijst zijn (ex-)redacteuren van In de Leiderstrui gevraagd naar hun top tien op de vraag: "Wie maakt de meeste kans om het bergklassement in de Vuelta te winnen?" Iedere top tien werd punten toegewezen volgens het volgende rijtje: 12 punten voor de nummer één, 10 voor de nummer twee en zo verder met 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. Bij iedere renner is het totaal aantal gekregen punten omgezet in een percentage van het maximaal te behalen aantal punten. Dit percentage staat aangegeven bij de desbetreffende coureurs. Zo krijg je een beter beeld hoe de kansenverhoudingen volgens In de Leiderstrui liggen! Het gaat dus specifiek om de winstkans en niet om de grootste kanshebbers om top tien te rijden.
10. Filippo Zana - Team Jayco AlUla (16,7%)
We trappen deze favorietenlijst af met Filippo Zana. De Italiaan van Jayco AlUla wist zijn Giro d'Italia van 2023 op te luisteren met een klinkende ritzege. In die Ronde van Italië toonde de 24-jarige klimmer zich meermaals bijzonder aanvallend en de verwachting heerst dat dat in de aankomende Vuelta niet veel anders gaat zijn.
De youngster zal waarschijnlijk zo nu en dan kopman Eddie Dunbar moeten bijstaan in dienst jacht naar een mooie eindnotering. Dat betekent echter niet dat Zana geen vrijheid krijgt om aan te vallen. Met de vorm van de coureur uit Thiene zit het ook wel goed, daar hij medio juni nog het eindklassement van de Ronde van Slovenië wist bij te schrijven op zijn palmares.
9. Wout Poels - Bahrain Victorious (17,7%)
Wout Poels baarde in de meest recente Tour de France opzien met een triomfantelijke overwinning in de rit naar Saint-Gervais Mont Blanc. De 35-jarige Nederlander van Bahrain Victorious is ook geselecteerd voor de belangrijkste ronde van Spanje. Aldaar zal de ploeg uit het Midden-Oosten Mikel Landa en Santiago Buitrago uitspelen als klassementsmannen, met onder meer Poels in een dienende functie.
Ondanks de uitgesproken knechtenrol van de Limburger verwachten wij toch het nodige van Poels, wiens zelfvertrouwen in ieder geval een flinke boost gekregen zal hebben. De ranke klimmer zal echt wel zijn steentje bijdragen voor de ploeg, maar wij staan er niet van te kijken als Poels zich ineens met de debatten om de bergtrui gaat bemoeien.
8. Eddie Dunbar - Team Jayco AlUla (18,8%)
Giro-revelatie Eddie Dunbar gaf in meerdere interviews aan dat hij ook in de Vuelta alles op alles zet om een goed klassement te rijden. Toch bestaat er altijd een reële kans dat een klassementstroef als Dunbar zijn droom in duigen uiteen ziet vallen en zich vervolgens op ritzeges en/of de bergtrui gaat richten (zie Carapaz in 2022).
Mocht Dunbar er om eender welke reden niet aan te pas komen in het klassement, lijkt hij qua instelling en karakteristieken precies het type renner dat zich op de bergtrui gaat richten. Aan klimcapaciteiten namelijk geen gebrek bij de Ier, die onlangs de Ronde van Polen nog als zevende afsloot.
7. Mikel Landa - Bahrain Victorious (19,8%)
Wat gaat Mikel Landa doen in deze Vuelta a España? Volgens zijn broodheer Bahrain Victorious is hij de uitgesproken kopman voor het algemeen klassement. Wanneer de weg bergop loopt, is de 33-jarige Bask een van de fijnste renners om naar te kijken. De stilist heeft qua houding iets weg van Marco Pantani.
De resultaten van de thuisrijder zijn dit jaar echter nogal wisselvallig. In het begin van het seizoen reed Landa ijzersterk rond, met onder meer een tweede en derde plaats in respectievelijk de Ronde van het Baskenland en de Waalse Pijl. In de voorbije Tour de France werd er dan ook het nodige verwacht van Landa, die allesbehalve thuis gaf. De klimmer, die volgend jaar naar Soudal Quick-Step verkast, was geen schim van zichzelf en kwam nergens in het TdF-stuk voor. Weet hij zich in zijn geliefde Spanje te herpakken met een goed algemeen klassement of jaagt hij stiekem liever de bollentrui na? De tijd zal het leren, maar qua intrinsieke klimkwaliteiten behoort Landa zeker tot de kanshebbers om de bollentrui te winnen.
6. Jay Vine - UAE Team Emirates (25,0%)
Over moeilijk in te schatten renners gesproken: Jay Vine is precies zo'n type. De Aussie van UAE Team Emirates ontpopte zich via Zwift in een mum van tijd tot absolute klimtopper, ware het niet dat hij regelmatig een slechte dag kent. In de Giro d'Italia van 2023 ging hij bijvoorbeeld lange tijd goed mee in het klassement, totdat een fikse off-day roet in zijn eten gooide.
Net als in de Giro staat Vine samen met Joao Almeida als kopman aan het vertrek van de drieweekse wedstrijd, al doet in de Vuelta ook thuisrijder Juan Ayuso mee namens de brigade uit het Midden-Oosten. Vine werd bij de presentatie gekenschetst als dienstdoende meesterknecht. Zijn karakter kennende is hij niet helemaal de man die zich graag wegcijfert voor anderen. Des te meer reden om één van 's werelds beste klimmers op te nemen in deze favorietenlijst voor het bergklassement dus!
5. Remco Evenepoel - Soudal Quick-Step (28,1%)
Remco Evenepoel gaat in Spanje op voor een tweede opeenvolgende Vuelta-overwinning. De kans lijkt derhalve dus klein dat de 'Kannibaal van Schepdaal', die zich onlangs kroonde tot wereldkampioen tijdrijden, zich gaat focussen op het bergklassement. Echter - zoals gezegd - is het niet onaannemelijk dat er een klassementspion met de bergtrui vandoor gaat. En in dat geval moeten we de 23-jarige poulain van Patrick Lefevere natuurlijk meenemen in deze kandidatenlijst.
Met de vorm van de Vlaming zit het dus wel snor. Zijn titel verdedigen op de wegrit van het WK wielrennen lukte hem dan wel niet, vlak daarvoor schreef hij nog op fenomenale wijze de Clasica San Sebastián voor een derde keer bij op zijn erelijst. In de Giro d'Italia moest topfavoriet Evenepoel noodgedwongen verstek laten gaan door een coronabesmetting en dus zal de ex-voetballer gebrand zijn op revanche. Van de bollentrui zal hij geen doel op zich maken, maar een hoge eindnotering in het nevenklassement ligt zeker in het verschiet.
4. Santiago Buitrago - Bahrain Victorious (44,8%)
Santiago Buitrago is schaduwkopman van Bahrain Victorious, waar Mikel Landa nog net iets hoger in de pikorde staat. Reden te meer voor de Colombiaan om eigen succes na te jagen en zich in dat kader te focussen op ritzeges en het bergklassement.
De Zuid-Amerikaan is een fenomenale klimmer die bovendien in een goede vorm verkeert. In de Ronde van Burgos, die als een van de belangrijkste voorbereidingskoersen voor de Vuelta wordt gezien, liet hij zich nog meermaals van voren zien. Reken maar dat Buitrago ergens een verrassing uit de hoge hoed weet te toveren. En dat zou zomaar eens het op zijn naam schrijven van het bergklassement kunnen zijn...
3. Primoz Roglic - Jumbo-Visma (56,3%)
We hadden het al benoemd, maar de kans lijkt zeer reëel dat er een klassementsrenner met de bollentrui staat te pronken op het eindpodium in Madrid. En zeggen we klassementsrenner in de Vuelta, dan noem je automatisch ook Primoz Roglic. De Sloveen van Jumbo-Visma wist de Vuelta al drie keer te winnen (in 2019, 2020 en 2021). De ex-schansspringer voegt daar maar wat graag een vierde zege aan toe.
Roglic verkeert in een prima vorm, daar hij recentelijk de Ronde van Burgos eenvoudig naar zijn hand wist te zetten. Toen Roglic in 2021 victorie kraaide in de Vuelta, eindigde hij al als derde in de strijd om de bollen. Ook dit jaar is hij dus weer een serieuze kanshebber, temeer omdat ploegleider Marc Reef recentelijk aangaf dat 'Roglic zijn beste voorbereiding ooit heeft gekend'. Dat zegt genoeg, toch?
2. Jonas Vingegaard - Jumbo-Visma (56,3%)
Jonas Vingegaard wist op bijzonder knappe wijze voor de tweede opeenvolgende keer de Tour de France te winnen. Niet lang daarna werd bekend dat de 26-jarige Deen ook de Vuelta zou betwisten, om zo een potentiële dubbel na te jagen.
Vingegaard rijdt dermate goed tegen de klok en omhoog dat hij in onze favorietenlijst voor de rode trui met stip op nummer één belandde. Derhalve is hij ook een serieuze kanshebber om (bewust of onbewust) de bollentrui te winnen. Er zijn genoeg bergpunten te sprokkelen en er lijken zich op voorhand veel duels bergop tussen de klassementsrenners te gaan voordoen. Dat zal qua bergpunten niet altijd voor de volle buit zijn, maar de kans is groot dat Vingegaard er genoeg bijeenraapt om ook de witte trui met blauwe stippen te winnen. Bij zijn meest recente Tourzege finishte hij al als derde in het bergklassement...
1. Romain Bardet - Team DSM-firmenich (61,5%)
Het klinkt misschien ietwat verrassend, maar het is toch Romain Bardet die als topfavoriet naar voren komt. De Fransman van Team DSM-firmenich is door zijn Nederlandse werkgever omschreven als rittenkaper van dienst. Rittenkapers proberen het normaliter via de aanval en wie aanvalt, sprokkelt via de vlucht aardig wat punten bijeen.
Bardet is bezig aan een sterk jaar. Na flink wat ereplaatsen in rittenkoersen van één week (onder meer Parijs-Nice, de Ronde van Romandië en de Ronde van Zwitserland) leek hij helemaal klaar om te shinen in 'zijn' Tour de France. Het verliep echter allemaal wat minder voortvarend voor de goedgemutste Bardet, die met een hersenschudding moest opgeven (in etappe veertien). Bardet weet hoe het is om een bergtrui in een grote ronde te winnen, aangezien hij in 2019 de bolletjestrui in 'La Grande Boucle' mee naar huis nam. De (ex-)redacteuren van In de Leiderstrui vermoeden dat Bardet dat bollen-kunstje graag herhaalt, zij het bij de zuiderburen!
Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties