Le Maillot Jaune: nog voor de regenboogtrui waarschijnlijk het meest gewilde tenue in de gehele wielersport. Het heeft iets magisch, daar je voor heel je leven gele trui-drager blijft. Maar... wie zijn de favorieten voor de gele trui in Parijs voor de Tour van 2022? In de Leiderstrui nam het onder de loep!
Bekijk ook/binnenkort op In de Leiderstrui:
Voorbeschouwing Tour de France 2022
Favorieten groene trui Tour de France 2022
Pooltips Tour de France 2022
Favorieten bolletjestrui Tour de France 2022
Favorieten witte trui Tour de France 2022
Nederlanders in de Tour de France 2022
Laatste winnaars gele trui Tour de France
2021 Tadej Pogacar
2020 Tadej Pogacar
2019 Egan Bernal
2018 Geraint Thomas
2017 Chris Froome
2016 Chris Froome
2015 Chris Froome
2014 Vincenzo Nibali
2013 Chris Froome
2012 Bradley Wiggins
Favorieten algemeen klassement Tour de France 2022
Voor de totstandkoming van deze lijst zijn (ex)-redacteuren van In de Leiderstrui gevraagd naar hun top tien op de vraag: "Wie maakt de meeste kans om de Tour de France te winnen?" Iedere top tien werd punten toegewezen, volgens het volgende rijtje: 12 punten voor de nummer één, 10 voor de nummer twee, en zo verder met 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. Bij iedere renner is het totaal aantal gekregen punten omgezet in een percentage van het maximaal te behalen aantal punten. Deze staat aangegeven bij de betreffende renners. Zo krijg je een beter beeld hoe de kansenverhoudingen volgens In de Leiderstrui liggen!
10. Damiano Caruso - Bahrain Victorious (13,4%)
De man die op de tiende plek naar voren is gekomen in onze favorietenlijst is Damiano Caruso van Bahrain Victorious. Die ploeg heeft zich de afgelopen jaren opgewerkt tot één van de vaste waardes in het rondewerk en dat moet in deze Tour de France leiden tot de eerste podiumplek van de formatie uit Bahrein in de belangrijkste ronde van het jaar.
Daar moet niet Mikel Landa voor zorgen, maar Caruso (vorig jaar tweede in de Giro) of Jack Haig (derde in de Vuelta). De Siciliaan geldt als één van de meest taaie mannen in het peloton en is op latere leeftijd een ronderenner geworden om in de gaten te houden. Verbaas je niet als Caruso zomaar in de top vijf, of zelfs op het eindpodium, staat in Parijs.
9. Enric Mas - Movistar (16,7%)
Op nummer negen vinden we een man die in potentie één van de betere ronderenners op deze aardbol is. Enric Mas van Movistar is dit jaar de enige kopman van de Spaanse formatie, maar sukkelt dit jaar tot dusver met valpartijen. Zowel in Tirreno-Adriatico, de Ronde van het Baskenland als het Critérium du Dauphiné viel de man uit Mallorca in een afdaling, wat hem niet al te veel vertrouwen opleverde.
Desondanks mag Mas gezien worden als een zeer talentvolle klimmer met een goede tijdrit, al is het voor hem op het eerste gezicht vooral zaak om de eerste week te overleven. Mocht dat gebeuren, dan mogen we in het restant van de Tour hoe dan ook rekening houden met de Spanjaard.
8. Adam Yates - INEOS Grenadiers (17,4%)
Adam Yates werd door ploeggenoten naar voren geschoven als dé man van INEOS Grenadiers, maar moet in onze lijst toch twee teammaten voor zich laten gaan. De reden? Ongetwijfeld zijn coronabesmetting, waardoor hij de Ronde van Zwitserland door de achterdeur moest verlaten zonder noemenswaardige prestaties.
Sindsdien vernamen we tamelijk weinig van de Britse klimmer, wiens broer Simon er bij BikeExchange-Jayco niet bij is. Yates geldt als een grillige coureur, die op zijn beste dagen iedereen aankan, maar ook nog wel eens finaal door het ijs wil zakken. Is het daarom dat ze bij INEOS Grenadiers op meerdere paarden willen wedden?
7. Ben O'Connor - AG2R Citroën Team (34,4%)
All the way from Australia is ook Ben O'Connor opgenomen in deze lijst. De rasklimmer van AG2R Citroën Team verbaasde afgelopen seizoen vriend en vijand met een vierde plaats in de Ronde van Frankrijk en keert dit jaar terug om het zelfs beter te doen. O'Connor gaat bij zijn Franse ploeg van start als absolute kopman.
In het Critérium du Dauphiné wist hij het dichtste bij de Jumbo-Visma-tandem Roglic/Vingegaard te blijven, waardoor hij zijn plek in deze lijst dubbel en dik verdiend heeft. O'Connor geldt als een opportunist die van ver durft te gaan, maar ook voor hem geldt wat voor meer renners het geval is: eerst dient hij door de eerste week te geraken zonder al te veel schrammen.
6. Geraint Thomas - INEOS Grenadiers (36,4%)
Plekje zes is gereserveerd voor Geraint Thomas, de tweede INEOS Grenadiers-renner in deze lijst. De Welshman kende een slecht voorjaar, maar liet in de Ronde van Zwitserland zien dat hij inmiddels weer terug op niveau is. Thomas, winnaar van de Tour in 2018, werd zo plots weer een man om ook rekening mee te houden voor de Tour de France.
De hardrijder heeft het voordeel ten opzichte van veel concurrenten dat hij bekend is met het werk in de wind en op de kasseien. Thomas was, voor zijn transformatie tot ronderenner, een geduchte kandidaat in de keienklassiekers en kan die ervaring in deze eerste Tourweek maar al te goed gebruiken. Al heeft ook hij de afgelopen jaren meermaals op de grond gelegen in de openingsfase van grote rondes.
5. Daniel Felipe Martínez - INEOS Grenadiers (41,7%)
En daar is INEOS-pion nummer drie! Daniel Felipe Martínez reed nog nooit een grote ronde als kopman, maar wordt desondanks door veel kenners naar voren geschoven als reële kandidaat voor het eindpodium. De reden? Hij is een soort natuurlijke opvolger van Egan Bernal en Richard Carapaz, zijn ploeggenoten die over een evengrote portie grinta beschikken.
Martínez geldt als een complete renner, die ook een sprintje in huis heeft en uitstekend tegen de klok kan rijden. Daarnaast liet hij in de GP Denain van dit jaar zien dat hij op de kasseien overweg kan. Dit jaar eindigde de 26-jarige Colombiaan al als derde in Parijs-Nice, vierde in de Waalse Pijl, vijfde in Luik-Bastenaken-Luik en won hij de Ronde van het Baskenland. Enig minpuntje: in de Ronde van Zwitserland, toch een voorbereidingskoers op de Tour, leek hij nog niet over de beste benen te beschikken.
4. Aleksandr Vlasov - BORA-hansgrohe (47,2%)
Aleksandr Vlasov heeft dit jaar vruchten geplukt van zijn transfer van Astana naar BORA-hansgrohe. De 26-jarige coureur uit het land dat niet genoemd mag worden won al de Ronde van Valencia en Ronde van Romandië, terwijl hij podium reed in de Waalse Pijl en de Ronde van het Baskenland. Op alle vlakken lijkt Vlasov een stap te hebben gezet, maar met name qua punch- en tijdritkwaliteiten is hij een stuk beter geworden.
Een begenadigd stuurman is hij echter nog niet, waardoor de eerste week ook voor hem een gevaar gaat worden. Ook zijn recente coronabesmetting in de Ronde van Zwitserland, waar hij als leider uit koers mocht, kan zijn weerslag hebben op de vorm van de klimmer. Vlasov gaat beginnen aan zijn eerste Ronde van Frankrijk in Kopenhagen.
3. Jonas Vingegaard - Jumbo-Visma (72,7%)
Iemand die zich in de eerste dagen van de Tour in Denemarken zeker wel thuis gaat voelen, is Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma). De stoïcijnse Deen gaat van start als één van de twee speerpunten bij de Nederlandse formatie, en heeft naar eigen zeggen vorig jaar het vertrouwen opgedaan dat hij de Tour de France kan winnen. Destijds eindigde hij als tweede.
Vingegaard toonde zich in het Critérium du Dauphiné twee weken geleden de beste man in koers, maar liet de eindzege destijds aan ploegmaat Roglic. Gaan de rollen in de komende Ronde van Frankrijk omgedraaid zijn? We gaan het binnen enkele weken weten...
2. Primoz Roglic - Jumbo-Visma (76,5%)
Vingegaard gehad, maar Primoz Roglic heeft op basis van zijn capaciteiten als ronderenner toch nog altijd een minuscuul streepje voor. Als drievoudig winnaar van de Vuelta en eindlaureaat van Parijs-Nice en het Critérium du Dauphiné beschikt de Sloveen alvast over alle papieren om dit jaar dan eindelijk die Tour de France binnen te slepen namens Jumbo-Visma.
Roglic zou ondertussen een punthoofd kunnen krijgen van zijn landgenoot Pogacar, maar de schansspringer van weleer is de rust zelve en focust zich alleen op zijn eigen wedstrijd. Verkijk je daar trouwens niet op, daar hij een topsporter is die enkel voor het hoogste gaat: winnen, en dan het liefst de Tour de France.
1. Tadej Pogacar - UAE-Team Emirates (98,5%)
Wie anders dan Tadej Pogacar kan op nummer één staan in deze lijst? De tweevoudig winnaar, nog altijd pas 23 jaar jong, imponeerde dit jaar op alle fronten, van Strade Bianche tot de Ronde van Vlaanderen en van de UAE Tour tot de Ronde van Slovenië. Als het een één-op-één-duel gaat worden deze Tour, dan gaat het ongelofelijk lastig zijn om Pogacar te kloppen.
De tegenstoot kan door de concurrentie wel eens gedaan worden in week één. Waar Pogacar lijkt te opteren voor een sterke klimmersgroep rondom hem, hebben concurrerende ploegen gekozen voor klassiekerspecialisten die het spel van de wind en kasseien kennen. Maar goed, dat kent alleskunner Pogacar natuurlijk ook...
Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties