Het is bijna een jaar geleden dat de wielerwereld werd opgeschrikt door een onheilspellend bericht vanuit Colombia. Egan Bernal was betrokken geraakt bij een verkeersongeluk en hij was er slecht aan toe. De Colombiaan van INEOS Grenadiers herstelde wonderlijk snel, maar lijkt pas in 2023 klaar om echt weer om de knikkers mee te doen. Via Strava geeft hij een inkijkje in zijn nu al enorme workload.
Bernal had in 2021 de Giro d'Italia gewonnen en zette voor 2022 alles op de Tour de France. Hoewel het nu een episch gevecht werd tussen Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard, keek iedereen in januari nog uit naar een driestrijd met Bernal erbij. Dat veranderde toen Bernal eind januari van dit jaar achterop een stilstaande bus knalde. Naar eigen zeggen had hij 95 procent kans op een dwarslaesie, maar wonderwel kwam alles goed.
Bernal lag weliswaar volledig in de kreukels, maar begin februari mocht hij het ziekenhuis al verlaten. In de maanden erna hield de klimmer ons nauwgezet op de hoogte van zijn snelle herstel. Wat begon met wat wankele pasjes, mondde al snel uit in de eerste meters op een fiets. Zeven maanden na zijn vreselijke crash maakte hij zijn rentree in de Ronde van Denemarken. Hij reed er al op kop, deed vervolgens de Ronde van Duitsland en werkte nog twee Italiaanse eendagskoersen af. Daarna ging de blik snel op 2023, waarin Bernal zijn ware aard weer wil tonen, het liefst in de Tour de France.
Bernal neemt korte break na moeilijk jaar
De inmiddels 25-jarige Bernal is een man met een missie. Op social media schudt hij de laatste maanden de ene na de andere inspirerende tekst uit z'n mouw. Dat begon eigenlijk in de eerste week van november. 'Ik ben een paar dagen thuis aan het trainen en wil 2023 goed voorbereiden, met meer goesting dan vorig jaar en hetzelfde doel: vechten met de besten. Eens kijken hoe ver we komen, laat de Apocalyps beginnen', zo verwees hij op 6 november op zijn inmiddels welbekende apocalyptische trainingsritten die hij de afgelopen jaren regelmatig deelde op Strava. Daarover later meer...
Na zijn laatste koers op 15 september (de Coppa Sabatini, 28e) vloog Bernal naar Colombia. Daar deed hij het in oktober nog rustig aan. Ritjes van rond de 100 kilometer, of net iets minder dan dat. Hij noteerde in oktober in totaal 1.140,7 kilometer en 7.590 hoogtemeters. Bernal zat 36 uur op de fiets en zagen we vanaf 14 oktober even niet meer terug op Strava. Hij trok met z'n vriendin naar de Andes in het zuidwesten van Zuid-Amerika en kwam daar even helemaal tot zichzelf. Op 4 november had hij genoeg gezien, gehiked en gevlogen en keerde hij terug op Strava.
Indrukwekkende novembermaand voor Bernal
In november trok Bernal erop uit, meer dan hij ooit deed in deze maand van het jaar. Eind 2021 overlegde Bernal in november nog 1.944 kilometer en 14.447 hoogtemeters, eind 2022 kwam hij in de voorlaatste maand van het jaar al tot 2.453 kilometer en 20.663 hoogtemeters. Bernal zat 85 uur en 24 minuten op de fiets. Nu had hij natuurlijk eerder vakantie én nog iets in te halen van het afgelopen seizoen, maar ten opzichte van vorig jaar zat hij over de maand november zeventien (!) uur langer op de fiets.
Wat op 4 november begon met een ritje van 67 kilometer aan 163 watt, mondde in november al uit in ritten van maximaal 201 kilometer aan zo'n 180 á 200 watt. Bijna iedere dag lagen de maximale vermogens heel hoog, wat erop duidt dat Bernal niet alleen op inhoud aan het kweken was. Op Instagram zagen we ook al meerdere video's langskomen waarin Bernal even stevig op de pedalen ging staan, of juist tempo maakte bergop op een enorm zwaar verzet. Rustig inkomen? Vergeet het maar. Bernal bouwde in november al pittige blokjes in. 'Stop nooit met dromen. Hier ben ik, op mijn favoriete klim, alles geven en groots denken, met de motivatie op honderd', zo schreef hij veelzeggend bij een post.
Bernal verbetert snel richting eerste 'Apocalipsis Day'
Gaandeweg november werd Bernal beter, dat is ook wel logisch. Klimmetjes gingen van 200 naar 230 naar 270 watt... Bernal in z'n beste dagen noteerde in april van 2021 nog 371 watt gemiddeld over een kleine dertien minuten. We weten dus waar hij ongeveer naartoe wil. De persoonlijke records namen in november steeds meer toe. De vermogens bergop knalden al dik over de 300 watt gemiddeld en lange duurritten werden aan een steviger tempo afgewerkt. 'Er is geen tijd om terug te kijken, we blijven hard en met passie werken om de nieuwe beste versie van mezelf te vinden. Voor mijn familie, mijn vrienden en mijn land', gooide hij er poëtisch uit op z'n sociale kanalen.
Er kon weer een schepje bovenop in december, zover was duidelijk. Op 6 december noteerde Bernal zijn eerste 'Apocalipsis Day' van 2022, met een krankzinnige rit van 270,22 kilometer, 2.575 hoogtemeters en dat aan een adembenemend gemiddelde van 38,5 (!) kilometer per uur. Onderweg kreeg hij de steun van een groepje fietsers, waaronder ploeggenoot Brandon Rivera en oud-renner Oscar Sevilla. Bernal trapte dik zeven uur aan 214 watt gemiddeld, met een piek van 738 watt.
Veel kilometers en bovenal veel intensiteit voor Bernal in december
In de stromende regen, in de dichte mist of in het stralende zonnetje van de Andes: Bernal zat in december nóg meer op de fiets: 3.239,7 kilometer, 31.249 hoogtemeters en een totaal van 103 uur en 51 minuten trappen. Dat is bijna op de kilometer evenveel als vorig jaar, toen hij 3.220 kilometer fietste en 28.639 meter klom. In de decembermaanden van 2018 en 2019 was dat nóg meer, wat wel aangeeft wat voor enorm trainingsbeest Bernal blijft, ook na z'n blessure. 'Ik vind het leuk om de hele dag op de fiets te zitten', schreef hij eind december op Instagram.
Zijn vaste begeleiding legde de stappen van Bernal veelal vast op camera. De langere trainingen volgden elkaar in sneller tempo op en uiteraard daarmee ook de apocalyptische dagen. 223 kilometer op 13 december, 210 kilometer op 28 december (met dikke Strava-KOM bergop) en 244 kilometer op Oudejaarsdag, om het jaar in stijl af te sluiten. '2022, je kreeg me er niet onder', schreef Bernal op 1 januari 2023 vol grinta. We kunnen niet wachten op wat hij komend seizoen in petto heeft!
Voor meer Gespot op Strava, klik hier.
Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties