Zijn jullie al bijgekomen van de Ronde van Vlaanderen? Wij nog niet. De stofwolken hangen nog in de lucht en we spelen graag een beetje extra in op de heimwee, nabeschouwingen en typische Ronde-mania. De cijfers van winnaar Tadej Pogacar staan namelijk op Strava, net als die van nummer vier Wout van Aert. Let's go!
De Ronde van Vlaanderen heeft een te grote geschiedenis om glashard te beweren dat afgelopen zondag de mooiste editie ooit was. Daarvoor hebben we te veel epische gevechten gezien. De koers had echter wel alles wat een goede Ronde van Vlaanderen moet hebben, met het klassieke man-tegen-man-gevecht in de diepe finale. Pogacar reed iedereen los op de Oude Kwaremont en consolideerde op de Paterberg.
Pogacar rijdt snelste Ronde van Vlaanderen in jaren
Eerst maar eens de basiscijfers: Pogacar legde de Ronde officieel af in 6 uur, 12 minuten en 7 seconden. Dat was over de totale afstand van 273,4 kilometer een gemiddelde van iets meer dan 44 kilometer per uur. In Strava meet de GPS de boel weleens een beetje anders, dus laten we ons verder niet blindstaren op de cijfers bovenaan de Strava-upload van Pogi.
Veel interessanter: Het ging afgelopen zondag harder dan ooit en dat terwijl er na de Paterberg toch echt wind tegen stond richting de meet. 44 gemiddeld, dat werd de afgelopen jaren nooit gehaald. Mathieu van der Poel won een jaar geleden aan 43,2 per uur, in 2022 won Kasper Asgreen aan gemiddeld 42,1 per uur en ook in de jaren ervoor lag de gemiddelde snelheid altijd rond of onder de 42.
Pakken we de analyse erbij, dan kunnen we ook de finale-snelheden wat beter bekijken. In de loodzware finale was het UAE Team Emirates dat op de voorlaatste keer Oude Kwaremont de strijd tussen de groten openden. Pogacar legde de laatste pak 'm beet zestig kilometer af aan 41,7 kilometer per uur. Het viel geen moment meer stil, omdat ook Van der Poel een duit in het zakje deed. Groep-Van Aert deed de finale aan 41 per uur.
Straaljager Pogacar domineert de KOM-lijsten
Indrukwekkend, maar dat wordt het pas écht als we naar de prestaties op de klimmetjes in de laatste zestig kilometer kijken. Ploegmaat Rui Oliveira van UAE deelt sinds zondag de KOM op het segment 'Oude Kwaremont until pavé' met 53 seconden, Pogacar vloog vervolgens het segment 'Oude Kwaremont Pt1' in 2.02 minuten omhoog. Daarmee was hij elf (!) seconden sneller dan Asgreen in 2022, over een lengte van 1,1 kilometer...
Pogacar viel niet stil en trok ook op de Paterberg door, voor heel even met Christophe Laporte bij zich. Zo ging ook de KOM in het segment 'Oude Kwaremont + Paterberg' er aan. Vervolgens schoof de boel weer wat in elkaar, haalden Van der Poel en Van Aert even opgelucht adem en kon de blik worden gericht op de Koppenberg, waar Pogacar getuige een persoonlijk record ook harder dan ooit omhoog reed.
Dat het scherpe randje er nu af was, blijkt wel uit de tijden. De finales die de afgelopen jaren later werden geopend, behouden hun KOM's op de tussenhellingen, zoals de Taaienberg en Kruisberg, ondanks dat Van der Poel op de Kruisberg vól doortrok en Van Aert loste. De laatste keer Oude Kwaremont en Paterberg ging trager dan de voorlaatste keer, maar Pogacar reed er met 2.16 minuten (en wegslippend achterwiel) slechts drie tellen trager dan de oude recordtijd van Asgreen uit 2022.
Pogacar vol gas naar de streep, Van Aert kraakt
Toen de onderlinge verhoudingen in de finale duidelijk waren en Pogacar op z'n tandvlees de Paterberg over was, kon het inmiddels bekende stuk naar de finish beginnen. Slingeren, rechte wegen en die extreem lange, rechte lijn naar de finishlijn... Pogacar reed in aan 45,5 kilometer per uur naar huis en zelfs nog een beetje harder als we zijn uitgebreide juichmoment niet meerekenen.
Hoe anders was de finale voor Van Aert, die al zijn hele leven droomt van winnen in De Ronde, maar ook zondag te kort kwam. Hij werd vierde, omdat hij zo leeg was, dat hij ook het sprintje bij de achtervolgers nog verloor van Mads Pedersen. Hij reed in de groep erachter een kilometer per uur minder hard dan Pogacar, ongetwijfeld omdat er ook een beetje werd ingehouden voor het sprintje.
Op basis van de Strava-tijden verloor Van Aert het gevecht met z'n concurrenten vooral op de Oude Kwaremont en Paterberg. Hield hij na de Kruisberg het gaatje nog redelijk klein, op de tweetrapsraket van Vlaanderen (ook nog eens het moment waar Pogacar nóg eens versnelde) was hij in totaal 45 seconden trager. Meest tekenend van een moegestreden Van Aert: de piek van 'slechts' 57,9 kilometer per uur in de sprint, waarna het qua snelheid snel afnam. 'Not ready enough', was de veelzeggende caption bij z'n upload.
Voor meer Gespot op Strava, klik hier.
Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties