Guillaume Martin staat bekend als de filosoof in het peloton en is eigenlijk altijd goed voor rake teksten. In een interview met het Franse Reporterre gaat hij nu in op de impact van klimaatverandering in het wielerpeloton.
'We hebben te maken met een groot, heel groot probleem', zet Martin met zijn eerste teksten direct de toon. 'Ik herinner me de Ronde van Spanje van 2021. Dagenlang maakten we ongelofelijke hitte door, even vroeg ik me zelfs af wat ik daar deed. Extreme inspanningen leveren bij extreme temperaturen, terwijl de autoriteiten de bevolking adviseerden om thuis te blijven met de luiken dicht', aldus de Franse klimmer van Cofidis.
Martin ziet dat probleem niet alleen actueel worden in de Vuelta. 'Heel concreet roept dit in de wielerwereld de vraag op van de organisatie van wedstrijden op bepaalde tijden van het jaar', overziet hij. 'Ik weet niet zeker of de Tour de France in juli verreden kan blijven worden. De gezondheid van renners en toeschouwers hangt er namelijk vanaf', klinkt het enigszins stellig.
De klassementsrenner, die toegeeft dat hij ook veel vliegt omdat het hersteltijd bespaart, zoekt naar oplossingen. 'Hebben we in een wielerwedstrijd zoveel auto's nodig, zo'n lange reclamekaravaan vooraan?', is een suggestie die hij doet. 'Er is een manier nodig waarop we het organiseren van deze grote wedstrijden aan kunnen passen.' Afgelopen jaar waren er al verschillende klimaatdemonstranten in enkele wielerkoersen: zo werd de Tour stilgelegd toen enkele mensen zich vastketenden aan de weg, terwijl acties in de Ronde van Vlaanderen (man over de finishlijn) en in de Vuelta (tegengehouden door omstanders) niet direct impact hadden op de koers.
Lees verder onder de foto.
Martin vergelijkt strijd tegen klimaatverandering met ontsnapping in wielerkoers
Martin vergelijkt de lastigheidsgraad van de strijd tegen klimaatverandering met een ontsnapping in een wielerwedstrijd. 'De ontsnapte renners hebben geen andere keuze dan samen te werken en hun inspanningen op elkaar af te stemmen om het peloton te weerstaan. Je moet overnemen, met elkaar overweg kunnen en samenwerken. Maar wederzijdse hulp is niet gegarandeerd: iedereen moet beseffen dat, al is er maar één winnaar, het nodig is om samen te werken en het einde van de koers te halen.'
'Soms gebeurt dat wonder en gaat de ontsnapping tot het einde, maar evengoed zijn er situaties waarin renners aarzelen en het daardoor niet lukt. Om het te weerleggen naar de ecologische crisis: zijn we niet zoals deze recalcitrante renners, die hun eigen belang vooropstellen zonder in de te zien dat het de hele gemeenschap schaadt?', probeert de Fransman het klimaatprobleem op filosofische wijze te ontleden.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties