Merlier snelt naar sprintzege in Giro d'Italia,  Groenewegen vierde Wielrennen
Wielrennen

Merlier snelt naar sprintzege in Giro d'Italia, Groenewegen vierde

Merlier snelt naar sprintzege in Giro d'Italia,  Groenewegen vierde

Tim Merlier heeft de tweede etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Belg van Alpecin-Fenix was de snelste in de massasprint. Dylan Groenewegen eindigde op de vierde plek. Filippo Ganna behield de leiding in het algemeen klassement.

Na de openingstijdrit in Turijn mochten de renners op dag twee van de Giro d’Italia een wat langere afstand afleggen. Bijna 180 kilometer lagen in het verschiet, voornamelijk over vlakke wegen. Niet geheel uitnodigend dus voor veel renners om de vroege vlucht een kans te geven. Slechts drie renners wierpen zichzelf daarom naar voren om de dag wat te kleuren. Dat waren Vincenzo Albanese (EOLO), Filippo Tagliani (Androni) en Umberto Marengo (Bardiani). Het peloton beloonde hen niet met een ruime voorsprong: meer dan vier minuten werd het niet.

Lange tijd kabbelde de etappe wat voort. In het peloton zagen we verschillende ploegen het voortouw nemen. Aan de ene kant deden Lotto Soudal, Jumbo-Visma en BORA-hansgrohe wat werk voor hun aanwezige sprinters, maar aan de andere kant reed ook INEOS Grenadiers op kop. Deze ploeg verdedigde op die manier de roze trui van Filippo Ganna, die niet hoefde te vrezen voor het verlies van zijn leiderstrui.

Tussensprintjes zorgen voor zeldzaam spektakel

De enige enerverende momenten vonden plaats bij de enige beklimming van de dag en de tussensprintjes. Halverwege de wedstrijd wist Albanese zijn medevluchters af te houden in een sprintje bergop en daarmee kreeg hij de eerste bergtrui van deze Giro in handen. Vreemder was de sprint voor het puntenklassement, waarbij vier renners zich vergisten in de exacte locatie van de tussensprint. Fernando Gaviria deed daar de beste zaken door iets beter bij de les te zijn dan de rest.

Bij het sprintje om de bonificatieseconden roerde Ganna zich. De Italiaan pikte nog enkele seconden voorsprong extra mee in het algemeen klassement door er zijn beste sprintbenen op los te laten. Remco Evenepoel had ook wel oren naar wat tijdswinst en mengde zich in de strijd. De Belg eindigde uiteindelijk als tweede, wat goed was voor twee bonificatieseconden. Die kunnen de komende dagen altijd nog van pas komen.

Massasprint onvermijdelijk scenario

Albanese werd van het trio vooraan als eerste opgeraapt, nadat hij te maken kreeg met een mechanisch probleem. Op 26 kilometer van het eind was voor zijn medevluchters ook het verhaal over. Op die manier konden de sprintploegen zich in alle rust voorbereiden op een naderende massasprint. Geen enkele coureur haalde het in zijn hoofd om nog een ander scenario op poten te zetten: aanvallen bleven uit.

Richting de slotkilometers werd het tempo stevig opgevoerd. Naast de ploegen met een sprinter mengden ook de klassementsploegen zich aan het front van het peloton. Bij de ingang van de laatste kilometer deed Edoardo Affini het kopwerk voor Jumbo-Visma. Nadat hij had afgegeven, konden de sprinters aan de bak. Merlier kwam als een kat naar voren en hield de opkomende renners van zich af. Giacomo Nizzolo eindigde, zoals wel vaker in zijn carrière, als tweede.

Groenewegen leek op weg naar een podiumplek in de tweede etappe, maar de Nederlander kon zijn comeback in de massasprint daarmee niet bekronen. De sprinter van Jumbo-Visma eindigde achter Elia Viviani als vierde.

Lees etappe 2 van de Giro d'Italia terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog niet? Druk dan op F5 of ververs je mobiele pagina!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws