Wat in België wel kon voor EK, lukt de Nederlanders niet: 'Voor mij was het wel een dubbel verhaal' Wielrennen
Wielrennen

Wat in België wel kon voor EK, lukt de Nederlanders niet: 'Voor mij was het wel een dubbel verhaal'

Wat in België wel kon voor EK, lukt de Nederlanders niet: 'Voor mij was het wel een dubbel verhaal'

Waar de Belgen ervoor kiezen om maar liefst vier topsprinters mee te nemen naar het EK in eigen land, trekt Nederland nadrukkelijk de kaart-Olav Kooij. En dat houdt in dat Nederlands kampioen Dylan Groenewegen en ex-Europees kampioen Fabio Jakobsen geen plekje hebben in de equipe. Die eerste baalt daarvan, zo vertelde hij bij de ploegenpresentatie van de Renewi Tour eerlijk aan In de Leiderstrui.

Groenewegen gaf na het winnen van het Nederlands Kampioenschap in Arnhem al aan dat de Europese titelstrijd in Belgisch-Limburg hem wel zou zinnen. Het parcours tussen Heusden-Zolder en Hasselt is 223 kilometer lang en kent 'slechts' 1273 hoogtemeters, wat het op papier spek naar de bek maakt van de rappe mannen. Al is dat bij een kampioenschap altijd makkelijker gezegd dan gedaan.

Vandaar dat veel landen de keuzes lijken te gaan spreiden, wetende dat er kasseistroken en heuveltjes overwonnen moeten worden. België doet dat met Tim Merlier, Jasper Philipsen, Jordi Meeus én Wout van Aert, Nederland dus met Kooij en Mathieu van der Poel. Al moet daarbij gezegd worden dat ook mannen als Danny van Poppel en Mike Teunissen rap kunnen zijn na een zware finale.

Op basis van dat scenario koos bondscoach Koos Moerenhout dus ook voor dat viertal, aangevuld met Mick van Dijke, Pascal Eenkhoorn, Oscar Riesebeek en Daan Hoole. 'Het parcours is divers, met een stadscircuit, maar ook passages waar de koers hard gemaakt zou kunnen worden op de kasseienstroken en in de heuvels. Met Olav en Mathieu als kopmannen van deze groep kunnen we inspelen op diverse scenario’s', lichtte de keuzeheer toe.

Lees verder onder de foto.

Wat in België wel kon voor EK, lukt de Nederlanders niet: 'Voor mij was het wel een dubbel verhaal'

Groenewegen 'netjes opgebeld' door bondscoach Moerenhout

Het nieuws bereikte Groenewegen eerder dan de wielerfans. ‘Het was pijnlijk om te horen', bekent de 31-jarige Amsterdammer. 'Ik was er echt graag naartoe gegaan, maar het is wat het is. Die keuze is niet aan mij, maar ik had misschien liever gezien dat de keuze na de Renewi Tour was gemaakt. Maar goed, ik ben netjes opgebeld. Al was het wel spijtig om te horen.’

Hoe kreeg de zesvoudige etappe-winnaar in de Tour de France dat dan te horen? ‘De uitleg was: Polen gaf de doorslag. Maar die heb ik niet gereden, dus voor mij was het een dubbel verhaal. Ik had dan liever gezien dat die keuze na de Renewi Tour was gemaakt, maar het is wat het is. Aan mij om hier het tegendeel te bewijzen', doelt Groenewegen op de Renewi Tour.

Lees verder onder de foto.

Wat in België wel kon voor EK, lukt de Nederlanders niet: 'Voor mij was het wel een dubbel verhaal'

Voor de duidelijkheid: Groenewegen wil niets afdoen aan de keuze van Moerenhout voor Kooij. ‘We kunnen niet zeggen dat Olav een slecht jaar heeft. Sterker nog, die is ook aan een heel goed jaar bezig. De laatste sprints die ik heb gereden, waren echter ook goed. Het NK was na een zware race en daar bestond er toch geen twijfel over wie er won. En dan win ik in de Tour een etappe', duidt hij zijn succesvolle zomer.

Groenewegen neemt EK-absentie als een man en aast op succes in Renewi Tour

Dat België ervoor kiest om wel (bijna) alle rappe mannen op te stellen, maakt voor Groenewegen naar eigen zeggen niets uit. 'Dat is de keuze van dat land, dus het is aan Olav om het tegendeel te bewijzen door te winnen. En aan mij om hier te bewijzen dat ik in goede vorm ben en dat de bondscoach fout zit, maar het blijft voor mij echt jammer.’

Het mag gezegd worden: Groenewegen neemt zijn verlies als een man. Veel kansen op kampioenschappen zijn er niet voor sprinters en hij heeft zelf ook niet de eeuwige jaren om zijn trui op een EK of WK te pakken. ‘Van tevoren had ik al graag aangegeven dat ik graag zou gaan en erop gebrand was, maar je hebt je ook neer te leggen bij die keuze. En die keuze maak ik niet. Ik heb laten doorschemeren dat ik wilde rijden, en uiteindelijk heb ik ook heel veel respect voor de gemaakte keuze. En ik heb al een mooie trui', kijkt hij nog eens extra naar zijn rood-wit-blauwe tricot.

Dat truitje mag zich na één maand afwezigheid ook weer laten zien in koers. ‘Ik heb er zin in en ben gemotiveerd', zegt Groenewegen over de Renewi Tour. 'Na de Tour heb ik wat rust genomen en nu weer opgebouwd, en ik voel dat ik weer op scherp sta. Het is goed weer en ik kijk er naar uit.’

Op papier zijn er drie kansen voor de rappe mannen in de Renewi Tour, maar Groenewegen moet het wel opnemen tegen het gehele spurtersgilde. Onder meer Merlier, Kooij, Philipsen, Jonathan Milan en Biniam Girmay zijn aanwezig. ‘Het sprintersveld is groter dan in de Tour. In grote rondes is het altijd wat meer verspreid, maar in de Vuelta is het wat minder doordat het zo’n zware ronde is. Daarom komen de goede sprinters van de Giro en Tour nu samen, dus dat is wel leuk', concludeert de spurtbom uit Amsterdam.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws