Stilaan nadert het einde van de Vuelta, en ook de meeste WorldTour-wedstrijden zijn weer achter de rug. Resten eigenlijk alleen nog de Italiaanse najaarsklassiekers en de internationale wedstrijden in het allerlaatste deel van het fietsseizoen als echte hoogtepunten. Een daarvan zou het EK wielrennen moeten zijn. De continentale strijd om de blauwwitte trui met gele sterren heeft echter een ongemakkelijke bijsmaak.
In het weekend van 14 en 15 september vindt dat evenement plaats in Belgisch Limburg. Waar het WK wielrennen straks in Zürich, eind september, over vrijwel alle wereldtoppers kan pronken, met eigenlijk het hele klassiekercontingent van Wout van Aert en Mathieu van der Poel tot aan Remco Evenepoel en Tadej Pogacar, is dat bij het EK een stuk minder. De relatief jonge wedstrijd is een voorbeeld van de behoorlijk volle kalender en dat blijft niet zonder gevolgen.
Lees verder onder de foto
Spaanse selectie als treffend voorbeeld: prioriteiten bonden liggen niet bij EK
Moet gezegd, voor dit relaas verdergaat: met Wout van Aert en Mathieu van der Poel staan de twee matadoren van het klassieke voorjaar wél aan de start van het EK. Gelukkig maar. Want vele landen leggen bepaald niet de prioriteit bij de continentale wielerwedstrijd. Neem Spanje, dat op maandag haar selectie bekendmaakte. Daar valt het geselecteerde achttal behoorlijk op. Vanwege het gebrek aan bekende namen, welteverstaan.
Spanje, toch een van de allergrootste wielerlanden, met een flinke historie aan mooie klassieker renners. Met Raúl García Pierna staat er welgeteld één renner uit de WorldTour aan de start. De rest van de renners, waarvan Jon Aberasturi de bekendste naam is, acteert op het tweede niveau namens Caja Rural, Euskaltel Euskadi, Equipo Kern Pharma of Burgos BH. Niets ten nadele van deze mannen, maar bondscoach Pascual Momparler zal toch op grotere namen gehoopt hebben.
Lees verder onder de foto
Waslijst aan grote afzeggers: Evenepoel, Ganna en Tarling skippen EK
Er zijn ook zat renners die gaandeweg de nazomer besloten of gedwongen werden om het EK van de lijst te halen. Neem de oververmoeide Filippo Ganna, de in de Vuelta gevallen Joshua Tarling en de ster van het wielrennen: Remco Evenepoel. De Belg kende een superzomer, maar moest ruiterlijk toegeven dat het EK er teveel aan was. Ook de Nederlandse équipe kent met Thymen Arensman, Olav Kooij, Daan Hoole en Mick Van Dijke een hoop namen die passen of nog een race tegen de klok voeren.
Dikke kans dat het dan over twee weekenden een Belgisch feestje wordt. Hoe kan het ook anders, in eigen land. Alhoewel, het opstellen van al die sprinters, getuigt ook van een staaltje kamikazetactiek en twijfel bij de blauwhemden. Is het ten strijde trekken met zowel Van Aert als Tim Merlier, Jasper Philipsen én Jordi Meeus daadwerkelijk een goed idee, of nemen ook de Belgen op die manier een risico? Het is een geldig argument dat het écht serieus nemen van een evenement als het EK ook gepaard was gegaan met een harde, realistische selectie. Dat is nu niet gebeurd.
Lees verder onder de foto
Kalenderoverpeinzingen: wat is de meest logische plek voor het EK?
Tenslotte is de overvolle kalender een heikel punt omtrent het EK. Dit jaar, maar ook afgelopen jaar, werd het evenement verplaatst door het super-WK én de Olympische Spelen. Het gevolg: een nieuwe plek op de kalender, die betiteld kan worden als een krappe zitplaats tussen al het andere wielergeweld. Gevolg: grote kleppers kiezen vanwege de statuur wellicht liever voor het WK, of moeten simpelweg bijkomen van de eerdere grote doelen dit seizoen.
Het succes van het EK lijkt vooral met het parcours verband te houden. Is er een sprintersomloop uitgezet? Dan is rondom of vlak na de Vuelta een uitstekende optie. Hebben we te maken met een meer allround-parcours, dan is de oorspronkelijke datum, meestal zo half augustus, een goede plek op de kalender, tussen Tour en Vuelta in. Je kan je echter afvragen of het houden van én een EK én een WK binnen anderhalve maand een goed idee is. Met alle overlap die er al bestaat, en de keuzes die renners toch wel moeten maken, is een EK in het voorjaar misschien nog wel de beste optie. Wordt in ieder geval de lijst met oververmoeide afzeggers een stuk korter.
Huub Mol
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties