Óscar Freire: 'Rabobank werd liever tiende in Tour met een Nederlander dan dat ze groen wonnen met mij' Wielrennen
Wielrennen

Óscar Freire: 'Rabobank werd liever tiende in Tour met een Nederlander dan dat ze groen wonnen met mij'

Óscar Freire: 'Rabobank werd liever tiende in Tour met een Nederlander dan dat ze groen wonnen met mij'

Óscar Freire heeft in een uitgebreid interview met El Mundo teruggeblikt op zijn loopbaan als actieve wielrenner. De Spanjaard, die negen jaar voor het Nederlandse Rabobank uitkwam, heeft naar eigen zeggen de fout gemaakt door die ploeg niet eerder te verlaten.

Freire kwam van 2003 tot en met 2011 uit voor Rabobank en fietste na zijn vertrek bij de Nederlandse ploeg nog één jaar voor Katusha. Hij won onder meer drie keer het WK en Milaan-Sanremo, evenals de groene trui in de Tour van 2008.

Hij stond bekend om zijn ongelofelijke talent, waar hij als hij terugkrijgt meer gebruik van had willen maken. 'Als ik nu terugdenk, had ik agressiever moeten zijn. Dan bedoel ik met name naar mijn ploegen, waarin ik veeleisender had moeten zijn. Ik was lui en zocht het liever zelf uit, terwijl ik tegen Cavendish moest strijden die enkel zijn ploeggenoten hoefde te volgen en 180 meter moest sprinten. Dat heb ik nooit gehad, vooral niet in de Tour. Maar ik heb het ook niet geforceerd en dat is één van mijn grootste fouten als wielrenner.'

Freire, drievoudig wereldkampioen, stond er altijd goed op bij het publiek en zijn teamgenoten. 'Maar ik weet niet of het beter is om een goede vent te zijn of soms een klootzak, want dat laatste miste ik', verklaart de rappe man. 'Ik heb vele jaren bij Rabobank doorgebracht en daar gaven ze meer om een Nederlander die als tiende kon eindigen in de Tour dan om mij, terwijl ik etappes of de groene trui kon winnen. Dat is mijn grootste fout: ik had meer van team moeten wisselen om mijzelf te motiveren', bekent hij in gesprek met El Mundo.

Freire mist stukje waardering in Spanje

Ondanks zijn prestaties mist Freire wat waardering in eigen land, terwijl hij dat wel krijgt in andere grote wielerlanden. 'Telkens als ik naar een grote wielerwedstrijd ga, zie ik dat ze veel respect voor me hebben. Zelfs jongeren als Remco Evenepoel, maar in eigen land weet ik het niet... Toen Tom Boonen het WK wielrennen won, werd hij uitgeroepen tot sportman van België. Zo'n wielercultuur bestaat hier niet.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws