Michael Woods (Israel-Premier Tech) mag zichzelf na een zeer knappe prestatie de eerste winnaar in 35 (!) jaar op de Puy de Dome noemen. De Canadees vatte Matteo Jorgenson (Movistar) bij de lurven in de laatste kilometer, nadat het peloton meer dan een kwartier cadeau gaf. Tadej Pogacar viel daar de gele trui van Jonas Vingegaard aan, maar liep uiteindelijk 'slechts' zeven seconden in.
Op deze koerszondag startten de coureurs iets later dan gebruikelijk: vanuit Saint-Léonard-de-Noblat, de plaats waar Raymond Poulidor vier jaar geleden overleed, werd het peloton om 13.45 uur op gang geschoten. Voor Mathieu van der Poel en zijn familie was het alleszins een bijzonder emotionele dag, daar deze rit voor een deel in het teken staat van de legendarische Poupou, opa van de Nederlandse wielrenner. De emoties waren voor aanvang van de rit dan ook af te lezen op het gezicht van Van der Poel.
Eenmaal de rit begonnen was, zagen we iets wat we inmiddels kennen: Victor Campenaerts (Lotto-Dstny) die als een bliksemschicht achter de jurywagen wegschiet. De Belg kreeg dertien sterke renners mee, terwijl Jumbo-Visma de boel daarachter direct op slot probeerde te gooien.
Vroege beslissing Van Aert cruciaal voor uiteindelijk wedstrijdverloop
Die halve minuut dat Wout van Aert de rangen gesloten hield, bleek uiteindelijk cruciaal te zijn. Lidl-Trek (met onder meer Mattias Skjelmose, Mads Pedersen en Giulio Ciccone) en Soudal Quick-Step (met Julian Alaphilippe en Kasper Asgreen) deden er alles aan om de veertien koplopers in te rekenen, maar konden de oversteek niet meer maken.
En dus deden we het - naast Campenaerts - met Neilson Powless (EF Education-EasyPost), Matej Mohoric (Bahrain Victorious), Clément Berthet (AG2R Citroën), Gorka Izagirre, Jorgenson (beiden Movistar), Woods, Guillaume Boivin (beiden Israel-Premier Tech), David de la Cruz, Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan Team), Jonas Abrahamsen, Jonas Gregaard (UnoX), Mathieu Burgaudeau en Pierre Latour (beiden TotalEnergies) in de kopgroep.
Niemand in het peloton voelde direct de drang om hier achteraan te rijden, dus vrij snel werd duidelijk dat de koplopers het uit mochten gaan vechten voor de dagzege. Wel gebeurde er no enkele bizarre dingen in een verder vrij rustig eerste deel van de rit: Lilian Calmejane werd omver gemaaid door een waslijn van een supporter, terwijl Jorgenson in de kopgroep onder zijn helm werd gestoken door een bij.
In de grote groep was er tijd genoeg voor een babbeltje gedurende de dag. Vrienden Van der Poel en Pascal Eenkhoorn (Lotto-Dstny) maakten een praatje achterin de grote groep, maar voorin was het op dat moment al lang koers. Nadat Powless de bergpunten op de beklimmingen onderweg cadeau kreeg, was het al op vijftig kilometer van de voet van de Puy de Dome volop koers. Met name Jorgenson toonde zich veelal van voren, hij viel solo aan. Ondertussen werden Lutsenko en Woods opvallend genoeg vrij vroeg uit de wielen gereden, terwijl dat toch gekende top tien-klanten in grotere en kleinere rondes zijn.
Jorgenson maakt indruk met krachtige solo
Achter Jorgenson ontstond een achtervolgende groep met Mohoric, Burgaudeau, Powless en De la Cruz, al verdween die laatste met een kettingprobleem uit het zicht. De andere coureurs konden het ook niet echt lekke eens worden over een goede samenwerking, waardoor de Amerikaan voorop zomaar met een mooie voorsprong aan de Puy de Dome kon beginnen. Met één minuut voorgift op Powless en co en nog een halve minuut extra op Woods en zijn gezanten begon de rossige Movistar-coureur aan de puist in het Centraal Massief. Het peloton volgde een kwartier later.
Jumbo-Visma nam in de grote groep met alle klassementsmannen direct het tempo in handen met indrukwekkende kopbeurten van Dylan van Baarle, Van Aert en Wilco Kelderman, terwijl toekomstig Jumbo-Visma-coureur Jorgenson de weg naar de mogelijk mooiste zege in zijn loopbaan met verve voortzette door steady tempo te rijden richting de top van de idyllische Puy de Dome. Mohoric reed daarachter weg bij Powless en Burgaudeau, die op hun beurt voorbij werden geraasd door een ontketende Woods. De Canadees voelde zich zichtbaar thuis op de supersteile gedeeltes van de Puy de Dome en knalde met een halve minuut achterstand op Jorgenson de laatste kilometer in, wat meer dan genoeg bleek voor de ijzersterke Canadees.
Kelderman en Sepp Kuss begonnen als eerste van het bataljon klassementsrenners aan de lastigste kilometers van de beklimming, waarmee ze direct de boel uit elkaar ranselden. Enkel de gebroeders Yates, Tom Pidcock, Carlos Rodríguez en Jai Hindley konden in eerste instantie hun karretje aanhaken, waarbij die laatste opvallend vroeg de rol moest lossen. Simon Yates plaatste vervolgens als eerste een speldenprik, terwijl Vingegaard en Pogacar vooral naar elkaar keken.
Op anderhalve kilometer van de meet lanceerde de Sloveen van UAE-Team Emirates zichzelf voor een eerste keer, waarbij Vingegaard na honderd meter licht leek te kraken. De Deen zag zijn grote rivaal in eerste instantie alsmaar kleiner worden, maar knokte op zijn eigen tempo voor wat hij waard was. Pogacar zijn blik stond hoe dan ook op sloopstand, maar de stoïcijnse Vingegaard weerde zich kranig. Op de meet was het verschil amper zeven seconden, waardoor Vingegaard het geel houdt.
Uitslag etappe 9 Tour de France 2023
Results powered by FirstCycling.com
Lees etappe 9 Tour de France 2023 terug in ons liveblog
Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw pagina!
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties