Pogacar won het meest, maar deze andere renners (en landen) vallen óók op met statistieken Wielrennen
Wielrennen

Wielerjaar 2024 begon op 16 januari met de eerste etappe van de Santos Tour Down Under, werd vervolgens vooral het jaar van Tadej Pogacar, en kwam zondag in door Magnus Cort gewonnen Veneto Classic tot een einde. Het was een jaar vol waanzinnige prestaties, dat leidde tot een hoop indrukwekkende statistieken. De internationale wielerunie (UCI) kwam zelf met een recap van wielerjaar 2024.

Pogacar, Pogacar en nog eens Pogacar: zo kunnen we dit wielerjaar toch wel omschrijven. Enkel in Milaan-Sanremo en de GP de Québec kwam de Sloveen over de streep zónder de eindzege op zijn naam te schrijven. Giro d'italia, Tour de France, WK op de weg... Zo kunnen we nog wel even doorgaan. In totaal won hij maar liefst 25 keer, meer dan welke renner dan ook. Tim Merlier en Mads Pedersen completeren het overwinningspodium, met respectievelijk zestien en twaalf overwinningen. De eerste Nederlander is Olav Kooij op een gedeelde elfde plek, met acht zeges. Pogacar staat met 11.655 punten dan ook eenzaam bovenaan in de UCI-ranking, met bijna het dubbele aantal punten als nummer twee Remco Evenepoel (6072,6 punten).

Logischerwijs staat de ploeg van Pogacar ook bovenaan in de UCI-teamranking. UAE Team Emirates won maar liefst 81 (!) keer en behaalde daarmee 36.808,6 punten. Dat is ruim vijftienduizend punten meer dan nummer twee Visma | Lease a Bike. De Nederlandse formatie sprokkelde dit jaar 20.385 punten bij elkaar. Soudal Quick-Step is de derde ploeg van 2024 met 17.845 punten.

Lees verder onder de foto!

guillaume martin
De Franse Guillaume Martin eindigde bovenaan een bijzondere ranglijst

België overwinningsland nummer één, Martin de kilometervreter van het jaar

In landenverband levert de UCI-ranking ook een interessante ranglijst op. België gaat in die lijst namelijk fier aan kop met 24.311 punten. Slovenië is daarachter de nummer twee met 17.765,9 punten, gevolgd door Spanje (14.583,9 punten) en Frankrijk (12.288,7 punten). Nederland moet ook nog Denemarken en Italië voor zich dulden, en staat zodoende met 11.970 punten op plek zeven.

Als we kijken naar het hoogste aantal zeges per land is dit jaar België de nummer één, met 131 overwinningen. Frankrijk is met 121 zeges de dichte nummer twee, terwijl Italië met 84 overwinningen de bronzen medaille pakt. Nederland valt net buiten het podium; rood-wit-blauw zegevierde dit jaar 74 keer.

Even genoeg over alle overwinningen. In het wielrennen is kilometers vreten namelijk ook bijzonder belangrijk, met wedstrijdkilometers in het bijzonder. De renner die dat dit jaar het meest deed, is Guillaume Martin. De Fransman van Cofidis reed maar liefst 14.378 kilometer in wedstrijdverband. Land- en teamgenoot Thomas Champion pakt in dat klassement de zilveren medaille met 13.934 kilometer. Danny van Poppel vervolledigt het podium met maar liefst 13.851 kilometer.