De Tour de France en pooltjes, het is een jaarlijkse strijd in veel vriendengroepen en kantoren. Bij de ene wint degene met de meeste wielerkennis, bij de andere de koffiejuffrouw (of koffiemeester ;)). Enfin, bij deze de tips die In de Leiderstrui voor deze Tour in de aanbieding heeft, dus doe er je voordeel mee!
De één vindt het misschien belachelijk dat we dit artikel schrijven - ja, daar krijgen we jaarlijks mailtjes over -, de ander benadert ons al enkele weken voor de Tour met de vraag wanneer het artikel online komt - ja, die hebben we er ook bij -. Al bij al kunnen we het dus nooit goed doen, maar we willen vooral benadrukken dat we een breed publiek dienen en dat deze tips daar voor een groot gedeelte bijhoren.
Voor de Tour de France is dat lastiger dan pakweg de Giro of Vuelta, omdat het deelnemersveld over het algemeen een stuk sterker is en de pareltjes er moeilijker uit te halen zijn. De lijn om iemand te kiezen is dan ook uiterst dun, maar we rekenen er intussen wel op dat de gemiddelde pooltjesspeler de winnaar van een belangrijke voorbereidingskoers op de Tour hoort te kennen ;)
Bekijk ook/binnenkort op In de Leiderstrui:
Voorbeschouwing Tour de France 2023
Favorieten gele trui Tour de France 2023
Favorieten groene trui Tour de France 2023
Favorieten bolletjestrui Tour de France 2023
Favorieten witte trui Tour de France 2023
Nederlanders in de Tour de France 2023
Carlos Rodríguez - INEOS Grenadiers
We trappen deze lijst af met Carlos Rodríguez, een ruwe diamant van de Britse miljoenenploeg INEOS Grenadiers. We mogen gerust stellen dat de formatie van Jim Ratcliffe in een soort kopmancrisis zit, daar er in het perscommuniqué met geen woord gerept werd over eventuele klassementsambities. En dat voor een team dat de Tour tussen 2012 en 2019 slechts één keer niet won.
De winnaar van 2019, Egan Bernal, is er voor de eerste keer sinds zijn zware val begin vorig jaar - waarbij hij 11 ribben brak, zijn dijbeen, knieschijf, twee borstwervels, een halswervel, een middenhandsbeentje en zijn duim brak - bij, terwijl Tom Pidcock als winnaar van Alpe d'Huez vorig jaar ook ver zou moeten kunnen komen.
Rodríguez is als één van de grootste Spaanse talenten echter ook van de partij. Hij werd - ondanks een zware val - vorig jaar zevende in de Vuelta, terwijl crashes hem dit jaar in Strade Bianche en recent nog het Critérium du Dauphiné (alsnog negende) ook al parten speelden. De 22-jarige coureur moet op zijn fiets blijven zitten, maar als hij dat doet beschikt hij zomaar over de potentie om zijn ploeg uit de slop te trekken en heel hoog te eindigen in deze Tour de France. Dat hij er de motor voor heeft, bewees hij al in grote koersen als de Ronde van Lombardije, het Spaans kampioenschap, Ronde van het Baskenland en de eerder genoemde wedstrijden.
Jordi Meeus - BORA-hansgrohe
Een Belg in deze lijst, leuk! Jordi Meeus kreeg vorige week dinsdag van zijn ploeg te horen dat hij voor de eerste keer in zijn loopbaan de Tour de France mag gaan betwisten. De 24-jarige renner uit Lommel krijgt bij de Duitse ploeg BORA-hansgrohe direct de rol van kopman toegespeeld, die hij moet delen met klassementsrenner Jai Hindley.
Meeus kan zichzelf goed plaatsen, zo blijkt uit de 23 podiumplaatsen die hij in tweeënhalf jaar prof behaalde. In deze Tour komt daar echter een factor bij, daar hij met Danny van Poppel één van de beste lead-outs ter wereld tot zijn beschikking heeft. Dat Meeus dezelfde taal spreekt als Nederlander Van Poppel, helpt daar natuurlijk ook bij.
Daarbij ziet de spurter van dienst zichzelf als iemand die een klein voordeel heeft tegenover zijn concurrenten middels zijn klimkwaliteiten. Hij gaat goed de bergen over en dat kan hem aan het einde net dat extra beetje jus in de benen opleveren. Het doel daarbij voor deze Tour is ambitieus, maar welgemeend: een ritzege.
Neilson Powless - EF Education-EasyPost
Neilson Powless is een coureur die de gemiddelde wielerliefhebber dit jaar al gezien heeft in de voorjaarskoersen. De voormalig Jumbo-Visma-renner werd onder meer zevende in Milaan-Sanremo, vijfde in de Ronde van Vlaanderen en derde in Dwars door Vlaanderen, alvorens een crash in de Amstel Gold Race hem terugwierp voor de Ardennenklassiekers.
Deze Tour de France is er op papier één die zeer geschikt is voor jongens die op zoek zijn naar ritzeges via de vluchtgroepen in het middengebergte. Powless is daar een gekende klant in, zo was ook te zien in de Tour de France-serie op Netflix. Af en toe iets té gehaast, maar daarin hoopt hij dit jaar een stap te hebben gezet.
Met zijn eendags- en klimkwaliteiten zet de Amerikaan er alvast alles op om dit jaar een ritzege binnen te hengelen voor zijn ploeg EF Education-EasyPost, waar hij bergop ook af en toe moeten knechten voor kopman Richard Carapaz.
Tobias Halland Johannessen - Uno-X
Nieuw in de Tour dit jaar is Uno-X, een Noors-Deense formatie met louter renners uit die landen. Met Alexander Kristoff hebben ze sinds dit jaar hét gezicht van het Noorse wielrennen in de gelederen, maar de kans is aanwezig dat hij binnen enkele jaren vergeten is door de prestaties van ploegmaat Tobias Halland Johannessen.
De 23-jarige klimmer won in 2021 de Tour de l'Avenir en leek vanuit die overwinning rechtstreeks door te stoten naar succes in het profbestaan. Knieproblemen zorgden er eind 2022 en begin dit jaar echter voor dat hij ook de andere kant van de medaille zag, waarbij hij zelfs dacht aan het stoppen met fietsen.
Samen met ploegmaat Torstein Traeen - recent hersteld van teelbalkanker, wat toevallig aan het licht kwam bij een dopingcontrole - liet hij in de belangrijke voorbereidingskoers het Critérium du Dauphiné alvast zien dat hij op de weg terug is. Zowel Traeen als Johannessen kan namens Uno-X mooie dingen laten zien in het hooggebergte, al dichten we die laatste iets meer potentie en punch toe.
Felix Gall - AG2R Citroën Team
In de Giro van vorig jaar stonden ze al in onze lijst: Mattias Skjelmose en Felix Gall, de twee mannen die definitief doorbraken in de meest recente Ronde van Zwitserland. Die laatste nemen we voor deze Tour de France opnieuw op in ons tiental, daar hij de afgelopen maanden echt bokkensprongen vooruit heeft gezet.
Gall is wat je noemt een pure klimmer, iemand die boven komt drijven zodra de weg omhoog loopt. De Oostenrijker leek vorig jaar al de stap naar de top te kunnen maken, maar zette die uiteindelijk de afgelopen maanden. Bij zijn ploeg AG2R Citroën Team zagen ze dat alvast aankomen: zij besloten hem niet te selecteren voor de Giro, maar alles op de voor de Franse ploeg zo belangrijke Tour de France te zetten.
De berggeit zal belangrijk zijn ter ondersteuning van kopman Ben O'Connor, maar ook zeker zijn ding mogen doen in de bergen. Ritzeges en de bergtrui, dat lijken reële ambities voor een Gall in vorm.
Corbin Strong - Israel-Premier Tech
Geen overbetaalde dertigers meer, maar jonge, veelbelovende twintigers: die switch lijken ze bij Israel-Premier Tech gemaakt te hebben in aanloop naar deze Tour de France. Corbin Strong, een 23-jarige Nieuw-Zeelander, heeft daar profijt uit gehaald; hij zal zaterdag in Bilbao zijn grote ronde-debuut maken.
Strong is door zijn ploeg gepresenteerd als sprinter van het team, maar eigenlijk doen ze hem daar nog mee tekort: hij kan namelijk ook nog meer dan goed een heuveltje over en dat maakt hem ook een interessante gast voor de overgangsritten, waar ze bij Israel-Premier Tech vorig jaar zo succesvol in waren.
De pure massasprints zijn nog een tikkeltje te hoog gegrepen, maar deze Strong kan zomaar iemand worden die er opvallend vaak bijzit in verschillende soorten ritten. Dat hij dat kan, bewees hij dit jaar alleszins op meerdere terreinen. In de bergen mikt zijn ploeg overigens op de iets meer ervaren renners Michael Woods en Dylan Teuns, die beiden ook blijk van goede vorm lieten zien.
Louis Meintjes - Intermarché-Circus-Wanty
De schoonheidsprijs zal hij nooit krijgen, maar van Louis Meintjes weet je wel altijd wat je kunt verwachten. De 31-jarige Zuid-Afrikaan eindigt zo'n beetje altijd in de top vijftien van het eindklassement van een grote ronde, waarbij hij met de jaren ook steeds vaker op komt duiken in de strijd om ritzeges.
Wringen om de plaatsjes kan hij niet zo goed, waardoor Meintjes na één week vaak al op flinke afstand staat. Dat gebruikt hij echter juist als kracht, daar hij op die manier in zwaardere ritten mee kan schuiven in vroege ontsnappingen en zo stapje voor stapje terug naar die top tien krabbelt.
We doen Meintjes te weinig eer aan om hem als zo'n coureur te bestempelen, want al bij al is het gewoon een uitstekende klimmer. Met zijn knappe zevende plek in de Dauphiné bewees hij alvast waarom ze bij Intermarché-Circus-Wanty alles op een top tien-plaats voor hem zetten.
Maxim Van Gils - Lotto-Dstny
Nog een Belg! Maxim Van Gils is een 23-jarige renner uit Brasschaat, die over een zeer groot potentieel beschikt. De coureur van Lotto-Dstny rijgt dit jaar de ereplaatsen aaneen, met goede noteringen in het Ardense drieluik als absolute hoogtepunten. Ook in de recent verreden Critérium du Dauphiné zat hij er enkele malen kort bij, tot hij ziek moest uitstappen.
In de komende Tour de France krijgt Van Gils samen met ploeggenoten Pascal Eenkhoorn en Victor Campenaerts de kans in de ritten die te zwaar zijn voor sprinter Caleb Ewan. Van Gils lijkt daarbij over het meeste klimpotentieel van die drie mannen te beschikken, terwijl hij ook nog vrij rap kan aankomen.
Zo kon hij zich dit jaar zelfs mengen in massasprints in de Ronde van Catalonië en de Dauphiné, wat hem toch wel een interessante klant maakt voor bepaalde soort ritten. Daarbij lijkt het erop dat hij nog niet helemaal weet hoe goed hij eigenlijk bergop kan, dus dit is wel een type coureur die zichzelf en heel België de komende weken plezier kan gaan beleven.
Luca Mozzato - Arkéa Samsic
Ploegen die zéér duidelijk communiceren wat de plannen zijn van hun renners in grote rondes, we love it. De Franse ploeg Arkéa Samsic is daar een bekend voorbeeld van, zij laten drie ploegleiders voor elke Giro, Tour of Vuelta precies uit de doeken doen wat de ambities zijn en hoe die bereikt moeten worden.
In de komende Tour is een ritzege het absolute doel, waar Warren Barguil en Clément Champoussin bergop op moeten gaan jagen. In de etappes voor de spurters is die eer toebedeeld aan Luca Mozzato, vorig jaar ook al in onze lijst. Toen stelde hij niet teleur met vijf top tien-noteringen.
Ploegleider Sébastien Hinault ziet Mozzato niet alleen als man voor de pure spurts, maar ook als iemand die de iets heuvelachtigere ritten goed aankan. 'In deze twee koerssituaties kan hij zijn kansen pakken', aldus de sportief directeur van de Franse formatie. Daarbij moeten we wel zeggen dat de Italiaan niet zijn beste jaar kent, tot dusver.
Ion Izagirre - Cofidis
Last but not least in deze lijst: Ion Izagirre, de Baskische waaghals van Cofidis. We konden het niet over ons hart verkrijgen om deze lijst aan te vatten zonder Bask, daar de trots van die provincie absoluut komt bovendrijven in de eerste etappes van deze Tour de France. De Tour gaat namelijk van start in Bilbao, hoofdstad van de Spaanse autonome regio. En Pello Bilbao achten we als té bekend, terwijl de rol van Alex Aranburu bij Movistar nog niet precies duidelijk is.
Bij Izagirre weten we wel meer: hij is altijd, maar dan ook altijd, goed in het Baskenland. Bij zijn laatste zeven deelnames eindigde hij zes (!!!) keer op het podium van de Ronde van het Baskenland, wat hem mede ontzettend gemotiveerd maakt voor de eerste ritten in eigen streek.
Later in de Tour zal Izagirre vermoedelijk de rol van rittenkaper op zich nemen, terwijl hij ook het klassement nog niet helemaal vaarwel zag zeggen na de eerste dagen. Normaliter is het echter Guillaume Martin die voor de algemene rangschikking gaat bij Cofidis, waardoor Izagirre naar hartenlust kan aanvallen.
Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties