In een sport waarin voeding één van de belangrijkste dingen is om op te letten, halen WorldTourploegen alles uit de kast om alles tot in de puntjes te regelen. Zo kan het dat sinds 2020 wielerteams massaal gebruik zijn gaan maken van een glucosemeter bij renners, normaliter gebruikt bij diabetespatiënten. Waarom? Het Laatste Nieuws zocht het uit.
Een glucosemeter geeft bij diabetespatiënten de suikerspiegel aan. Een handige tool, die door het Amerikaanse bedrijf Supersapiens commercieel werd gemaakt voor algemeen gebruik, dus ook voor mensen zonder diabetes. Martijn Redegeld, voedingscoach van Jumbo-Visma, legt uit: 'We werken er sinds begin 2020 mee. Dankzij een sensor die met een naaldje in de huid van de bovenarm wordt bevestigd, kunnen we de bloedsuikerspiegel van onze renners live volgen en in kaart brengen. Dit voor, tijdens en na inspanningen met een bijhorende app.'
Glucosemeters in de wielersport: Vrij prijzig én verboden in de koers
Die gegevens kunnen renners en wielerploegen helpen om te bepalen wat qua voeding nodig is om beter te worden. 'Het lichaam van elke renner is anders. Met die Supersapiens kunnen we preciezer te weten komen welke voeding Wout van Aert of Primoz nodig heeft, hoeveel en wanneer.' De UCI verbood de sensoren tijdens de koers, al is er geen wetenschappelijk bewijs dat renners bij een perfecte suikerspiegel beter presteren.
Daar komt bij dat de Supersapiens vrij prijzig zijn. Eén sensor gaat twee weken mee en kost 65 euro. Dat loopt met een simpele rekensom in de duizenden (en misschien zelfs tienduizenden) euro's voor een hele ploeg. Redegeld benadrukt dat het vooral in de winterperiode wordt gebruikt. 'De winterstages zijn daarvoor ideaal. Eens het seizoen op gang komt, willen we er bij Jumbo-Visma onze coureurs verder niet al te veel mee lastigvallen.'
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties