UAE huilt (DNS Almeida), UAE lacht: Yates wint na monsterlijke (Pogacaresque) solo; Roglic komt met schrik vrij Wielrennen
Wielrennen

UAE huilt (DNS Almeida), UAE lacht: Yates wint na monsterlijke (Pogacaresque) solo; Roglic komt met schrik vrij

UAE huilt (DNS Almeida), UAE lacht: Yates wint na monsterlijke (Pogacaresque) solo; Roglic komt met schrik vrij

Adam Yates heeft op dag negen van de Vuelta a España een Pogacaresque kunststukje afgeleverd. De Brit van UAE Team Emirates was vanuit een grote kopgroep de allersterkste en soleerde naar de winst, waardoor hij ook supergoede zaken deed voor het klassement. Primoz Roglic had een mindere dag, terwijl Enric Mas (over hem later meer) de sterkste in de groep der favorieten leek. Richard Carapaz verbaasde ook: de Ecuadoriaan ging op 88 kilometer van de meet ten aanval en finishte achter Yates als tweede.

Daags voor de eerste rustdag kregen de renners nog een zware bergrit voor de kiezen. In de eerste circa 100 kilometer glooide het wat op en neer, maar daarna stonden er met de Puerto de el Purche (8,9 km a 7,6%) en tweemaal de Alto de Hazallanas (7,1 km a 9,5%) drie zware beklimmingen op de rol. Sommigen spraken zelfs al van een mogelijke koninginnenrit, daar de percentages niet van de poes waren. Dat beloofde dus! Dat spektakel moest echter wel zonder Joao Almeida van UAE Team Emirates geschiedden: de Portugese kopman ging als gevolg van een coronabesmetting niet van start.

Grote kopgroep met onder meer Van Aert en Yates krijgt aardig wat ruimte

Het was wederom één groot spektakel als we het hebben over de 'wie gaat er in de vlucht van de dag geraken?'-taferelen. Direct nadat in Motril het startsein gegeven werd, werd er slag om slinger gedemarreerd. Onder anderen Marc Soler (UAE Team Emirates) en Wout van Aert (Visma | Lease a Bike) probeerden het in den beginnen héél vaak. Eerst was dat zonder succes, maar enkele pogingen later waren zij - samen met vele anderen - tóch succesvol.

Een groep van 24 wist zich in eerste instantie te ontdoen van de rest. Onder hen dus Soler en Van Aert, maar ook UAE-ploegmakkers Adam Yates - waarschijnlijk de kopman van dienst - en Jay Vine, evenals Patrick Konrad (Lidl-Trek), Kasper Asgreen (T-REX Quick-Step) en Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck). De grote groep kreeg al snel een mooie voorsprong 'cadeau' en daarom besloten dsm-firmenich PostNL-boys Gijs Leemreize en Max Poole om last-minute te oversteek te maken. Niet veel later was de kopgroep van 26 een feit!

Carapaz begint er al héél vroeg aan en krijgt geweldige steun van EF-ploegmaat Rafferty, UAE zet alle ballen op Yates

Er zaten best wat relatief gevaarlijke mannen - voor het algemeen klassement welteverstaan - in de kopgroep. Yates, David Gaudu (Groupama-FDJ) en Poole stonden er bijvoorbeeld niet slecht voor. Het peloton liet de voorsprong ook nog eens oplopen tot meer dan vijf minuten, waardoor er zich een strijd op twee fronten leek te ontvouwen.

Met vijf minuten voorsprong begon de kopgroep aan de eerste col van de dag, de Puerto de el Purche. Op de flanken van die beklimming viel de tête de la course volledig uiteen, vooral door het hoge tempo van UAE-man Soler. Ook Vine stak een handje toe, waarmee het duidelijk was dat het bij die ploeg alle ballen op Yates was. Van Aert probeerde nog lang aan te klampen, maar kon bijvoorbeeld niet volgen.

Al vrij snel waren er nog maar negen jongens over, terwijl in het peloton Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) al op de pedalen ging staan! Wat was die Ecuadoriaan zo vroeg al van plan? In een mum van tijd reed hij al anderhalve minuut voor de rest van de favorieten uit. Aldaar bepaalde vooral Red Bull-BORA-hansgrohe (Roglic) het tempo. Op naar de eerste van twee Hazallanas-bestijgingen!

Lees verder onder de video!

Gaudu, Vine en Yates de sterksten in kopgroep, Carapaz met knappe onderneming

Carapaz was aan een mooie onderneming begonnen. Bij het aanvangen van de eerste keer Hazallanas had hij tweeënhalve minuut voorsprong op de groep-Roglic bijeen gefietst. De Zuid-Amerikaan had daarbij ook het bewuste of onbewuste geluk dat Darren Rafferty gelost was in de kopgroep, waardoor hij op bepaalde stroken een soort derny had.

Toen het krachtenarsenaal van Rafferty helemaal leeg was - en óf hij geparkeerd stond! - moest Carapaz zelf al het werk verrichten, inmiddels al met geloste kerels als Van Aert in zijn wiel. Wat kon hij op de eerste keer Hazallanas bewerkstelligen? In de kopgroep ontstonden in ieder geval direct verschillen. Enkel Yates, Vine en Gaudu bleven over, terwijl ook Carapaz van de 'slepers' af was.

Yates begint er op 58 kilometer al aan, Carapaz komt niet echt dichter op Britse UAE-coureur

In de groep-Roglic ging het ook vrij snel qua uitdunning. Zo miste bijvoorbeeld wittetruidrager Antonio Tiberi (Bahrain Victorious). Opvallend! De overige top tien-klanten zaten er wel bij, maar voor hoelang? Het tempo werd daar immers ook langzaam maar zeker opgeschroefd.

Lees verder onder de foto!

Op 58 kilometer van de aankomst - wat een etappe hadden we al gehad! - vond Yates het voorin wel welletjes en liet hij Gaudu (en dus ook Vine) achter zich. Was dat niet wat aan de vroege kant? Het zag er alleszins wel goed uit bij de Brit, die zelfs uitliep op Carapaz (en ook op de groep-Roglic).

Over die groep-Roglic gesproken: de favorieten leken zich weer enorm te verkijken op wat er voorin aan het gebeuren was. Herinneringen aan wat O'Connor enkele dagen eerder verwezenlijkte waren niet ver weg, aangezien Yates op een zeker moment zelfs al zes minuten (!) voorsprong had. Daarmee kon hij enerzijds de ritzege naar zich toe trekken, maar anderzijds - en dat daags voor de rustdag! - ook weer terugkeren in de strijd om de rode trui. Of gingen ze dan echt pas op de tweede keer Hazallanas voluit?

Roglic verschalkt door Mas op Alto de Hazallanas

Aan de voet had Yates in ieder geval 6.30 minuut voorsprong op Roglic en maar liefst 2.30 minuut op Carapaz, die dus niet dichter was gekomen. De ritzege kon hem alvast niet meer ontglippen (zo moest haast wel), maar wat kon hij nog voor het rood? Toen de groep-Roglic op de slotklim aankwam, waren er direct verschillen waarneembaar. Maar het was niet Roglic die de allersterkste was! De Sloveen (in bollentrui) zakte namelijk eventjes naar achter en op dat moment ging Mas ervandoor! De Movistar-Spanjaard - die eigenlijk nóóit aanvalt - was zowaar de sterkste AK-man!

Lees verder onder de tweet!

Roglic verloor niet héél veel tijd, maar hing telkens wel op een paar tientallen meters. Inmiddels waren wel een aantal andere jongens bij de ex-schansspringer gekomen. Dat waren onder anderen O'Connor, Felix Gall, Mikel Landa en Carlos Rodriguez. En dat kwam Roglic goed uit, want Gall reed zich het schompes voor de rodetruidrager.

Yates rondt weergaloze solo met succes af, Mas oogt - ondanks bijna-val - de sterkste; Roglic loopt nét geen tijdverlies op

In de afzink richting de finish ging Mas nét niet onderuit. Hoe hij op zijn fiets bleef, was een raadsel. Het kostte hem in ieder geval veel seconden en de schrik zal er goed in gezeten hebben.

De ritzege ging zoals verwacht naar Yates, die ook genoeg punten voor de bergtrui had verzameld en zich dus in de blauwwitte trui mocht hijsen. Carapaz werd op gepaste afstand tweede, daarachter volgde de groep der favorieten, welke nét voor de finish weer bij Vine en Mas gekomen was. Maar wordt de Spanjaard dan toch dé favoriet voor het rood? Moeilijk te zeggen, want ook Yates en Carapaz staan er ineens weer héél goed voor. En wat met die dekselse Roglic? De tijd zal het uitwijzen...

Uitslag etappe 9 Vuelta a España 2024

Results powered by FirstCycling.com

Lees hier ons liveblog van etappe negen in de Vuelta a España terug

Laadt het liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app. Krijg je een foutmelding op de website? Leeg dan even je cookies en/of cache voor de beste ervaring!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws