Het Critérium du Dauphiné geldt doorgaans als een belangrijke scherprechter in aanloop naar de Tour de France. Wat zijn we wijzer geworden en waar zitten er nog twijfels? In de Leiderstrui bespreekt de koers aan de hand van vijf Talking Points.
Onderaan deze pagina is het mogelijk om te reageren op één of meerdere Talking Points. Hiervoor heb je een account nodig op In de Leiderstrui.
TP #1: INEOS Grenadiers toont spierballen
Het wordt bijna eentonig. In veel van onze Talking Points komt de kracht van INEOS Grenadiers terug. Toch wordt de aanwezigheid in deze lijstjes keer op keer gerechtvaardigd door de prestaties in de koers. Op dit moment ging de eindzege in de drie laatste WorldTour-rittenkoersen allemaal naar een renner van de Britse formatie. Richie Porte pakte de Dauphiné, Egan Bernal de Giro d'Italia en Geraint Thomas de Ronde van Romandië. Tel daar ook nog het volledige INEOS-podium in de Ronde van Catalonië bij op en je beseft dat de ploeg bezig is aan een indrukwekkend seizoen.
Het interessante is dat de overwinningen niet allemaal geboekt werden door één renner. Waar de ploeg in de Sky-jaren één duidelijke kopman had voor de Tour de France, hebben ze nu plots een hoop verschillende ijzers in het vuur om de boel uit elkaar te spelen. Misschien zijn Tadej Pogacar en Primoz Roglic als coureur straks wel sterker, maar hoeveel is dat waard wanneer een andere ploeg een sterker blok weet te vormen?
TP #2: Colbrelli voor het geel
INEOS Grenadiers was niet de enige ploeg die ontzettend goed op dreef was. Bij Bahrain Victorious zijn ze de laatste tijd ontketend. Waar er nog kort teleurstelling was in de Giro na het wegvallen van Mikel Landa, maakte dat gevoel al snel plaats voor trots rond de ritzeges van Gino Mäder en Damiano Caruso. In de Dauphiné zette men de sterke lijn moeiteloos verder in de vorm van Sonny Colbrelli en Mark Padun, dé verrassing van deze ronde.
Bahrain Victorious won in Frankrijk drie ritzeges, het puntenklassement én het bergklassement. Een mooie score op het eerste gezicht, maar het gekke is: het hadden er nog een stuk meer kunnen zijn. Colbrelli finishte namelijk ook nog eens drie keer als tweede. Dat hij niet won, was niet direct zijn eigen fout. Drie keer wist één renner uit handen van het peloton te blijven. In de door Thomas gewonnen etappe bleek dat hij duidelijk de sterkste van dit peloton was. Na afloop van de ronde zei Colbrelli te mikken op de eerste gele trui straks in de Tour en wij vermoeden dat de Italiaan daar wel eens een heel grote kans op kan maken.
TP #3: Teleurstelling bij Jumbo-Visma
Bij Jumbo-Visma zullen ze in ieder geval met iets minder plezier terugkijken naar de Dauphiné. Met Sepp Kuss, Jonas Vingegaard en Steven Kruijswijk begon de ploeg met een zeer sterke formatie aan de ronde, maar grote successen bleven uit. Vooral Kuss en Kruijswijk vielen op basis van de klassementsambities wat tegen. Een 15e (Kruijswijk) en 23e (plek) zullen in ieder geval niet de gedroomde voorbereidingsresultaten zijn. Op dit moment staan ze zeker nog wat achter ten opzichte van de concurrentie. De vraag is of je dat nog goedmaakt, rekening houdend met het gegeven dat de anderen ook nog iets zullen verbeteren richting Brest.
Kuss krijgt dit seizoen de kans om in een aantal wedstrijden zijn eigen kans te gaan als klassementsrenner, maar tot op heden heeft dit geen topresultaten opgeleverd. Althans, niet de resultaten die je op basis van zijn klimvermogen zou kunnen verwachten. De lichte Amerikaan is op dit moment nog niet in de buurt geweest van een eindzege en dat kan er deels mee te maken hebben dat de tijdritresultaten nog niet om over naar huis te schrijven zijn geweest. Mocht hij ooit in nog grotere wedstrijden voor de eindzege willen gaan, moet dit toch zeker nog een hoop verbeteren.
TP #4: Valverde niet versleten
Ken je die mop van die 41-jarige die te oud begon te worden voor het wielrennen? Nee, wij ook niet. Alejandro Valverde bewees nóg maar eens dat hij nog niet volledig versleten is. Integendeel, hij klopte de rest van het peloton in een explosieve aankomt. Misschien is het niet meer net zo overtuigend als hoe het vroeger was, maar het is kennelijk nog altijd genoeg om te kunnen winnen in het WorldTour-peloton. Het bewijst wat voor 'bijzondere' El Imbatido is. Hier winnen doe je immers niet alleen op basis van je ervaring.
Voor Valverde geldt eenzelfde soort vraagstuk als voor Colbrelli. Op de tweede dag staat er namelijk een aankomst gepland op de Mûr-de-Bretagne. In het verleden zou je de Spanjaard hier blind tussen de favorieten opschrijven, maar de concurrentie is niet misselijk te noemen. Het zou echter wel een enorme stunt zijn wanneer hij ook hier weer weet toe te slaan. Dan is het verrassend en niet-verrassend tegelijk. Precies wat je nodig hebt.
TP #5: Wat kan Kelderman straks?
Vanuit Nederlands oogpunt was het tijdens de Franse rittenkoers vooral kijken naar Wilco Kelderman, die de ronde afsloot met een verdienstelijke vierde plek in de eindafrekening. We mogen er blij mee zijn, zeker aangezien de BORA-renner zonder kleerscheuren de week is doorgekomen. Het schept wat hoop in aanloop naar de Tour de France, want het laat zien dat een Kelderman in vorm tot mooie klassementsprestaties in staat is. Al wisten we dat na de Giro d'Italia van vorig jaar natuurlijk ook al.
Met de Tourpooltjes in het vooruitzicht kan er al lichtjes gespeculeerd worden over de kandidaten voor het klassement in de Tour. Is Kelderman daar opnieuw in staat of een klassering binnen de top tien neer te zetten of zegt de prestatie in de Dauphiné daar weinig over? We laten de lezers hieronder graag spreken over het plafond van de Nederlander.
Door: Jannick van der Hooft - j.vanderhooft@indeleiderstrui.nl
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties