Voorbeschouwing wegrit Olympische Spelen 2024 - mannen | Van der Poel begint aan lastige missie voor goud Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing wegrit Olympische Spelen 2024 - mannen | Van der Poel begint aan lastige missie voor goud

Voorbeschouwing wegrit Olympische Spelen 2024 - mannen | Van der Poel begint aan lastige missie voor goud

Op de tweede zaterdag van de Olympische Spelen 2024 staat de discipline op het programma waar veel Nederlandse wielerliefhebbers (en bij uitbreiding alle sportfanaten) naar uitkijken: de wegrit voor de mannen, met wereldkampioen Mathieu van der Poel als kandidaat voor het goud. In de Leiderstrui probeert uiteen te zetten wat er zoal te verwachten valt.

Wielrennen en de Olympische Spelen, het is een huwelijk dat al lang draagt. Maar toch niet op de manier zoals we er anno 2024 mee omgaan, daar de wielerprofs pas sinds 1996 hun opwachting maken op het grootste sportevenement ter wereld. Wijlen Fabio Casartelli was als amateur c.q. belofte nog de beste op de Spelen van Barcelona in 1992.

Nadien was het in Atlanta, 1996, aan de Zwitser Pascal Richard. Jan Ullrich was dan weer de beste in Sydney (2000), waarna Paolo Bettini (2004, Athene), Samuel Sánchez (2008, Peking), de veelbesproken Alexandre Vinokourov (2012, Londen), gouden Greg Van Avermaet (2016, Rio de Janeiro) en tot slot Richard Carapaz (2021, Tokio) de titel binnen wisten te harken.

Eén ding is zeker: daar gaat nu een nieuwe naam bijkomen. Carapaz werd door de Ecuadoraanse bond niet geselecteerd en de andere mannen hebben de fiets intussen aan de wilgen gehangen. All to play for in Paris!

Praktische informatie wegrit Olympische Spelen 2024 mannen 

  • Zaterdag 3 augustus 2024
  • Deelnemers
  • Klassering: Olympische Spelen

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars wegrit Olympische Spelen mannen

2020 Richard Carapaz
2016 Greg Van Avermaet
2012 Alexandre Vinokourov
2008 Samuel Sanchez
2004 Paolo Bettini
2000 Jan Ullrich
1996 Pascal Richard
1992 Fabio Casartelli
1988 Olaf Ludwig
1984 Alexi Grewal

Parcours, weer en tijden wegrit Olympische Spelen 2024 mannen 

Alle kenners zijn het er wel zo'n beetje over eens. De omloop in Parijs is er één voor de klassieke types, de mannen die de voorjaarskoersen doorgaans kleuren. In de Franse metropool is er een omloop uitgetekend waarin de Montmarte centraal zal staan, een met keien bezaaide kilometer lange klim van 6,5 procent gemiddeld.

Voordat we bij die omloop aankomen, moet er echter nog heel wat gereden worden. In de Leiderstrui trok in oktober al naar Parijs voor een grondige analyse van het 273 kilometer lange parcours met circa 2800 hoogtemeters, dat afgetrapt zal worden in Trocadero. Vlak bij de Eiffeltoren, dus verwacht naast mogelijk interessante aanvallen ook de nodige toeristisch ingestelde beelden.

Na de start trekt men via de Cote des Gardes (1,9 km a 6%) in zuidwestelijke richting naar het kasteel van Versailles, één van de vele toeristische trekpleisters die Frankrijk rijk is. Ook trekt men langs het kasteel van Saint-Germain-en-Laye, waar tevens een heuvel van 1 kilometer á 5,5 procent overwonnen moet worden. In de vallei rondom de Mauldre kan de boel vervolgens vermoedelijk wat tot rust komen, mocht het niet al te tactisch worden.

Lees verder onder de foto.

Voorbeschouwing wegrit Olympische Spelen 2024 - mannen | Van der Poel begint aan lastige missie voor goud

Het keerpunt zit rond de Cote des Mesnuls (1,1 km a 6,1%), waarna we via het baanwielrennendomein in Saint-Quentin-en-Yvelines naar de zwaardere voorfinale trekken. De Cote de Senlisse (1,3 km a 5,3%), Cote des Herbouvilliers (0,8 km a 5,7%), Cote de Saint Remy-les-Chevreuse (1,3 km a 6,3%) en Cote de Chateaufort (0,9 km a 5,7%) volgen elkaar in rap tempo op, om vervolgens via de Cote d Bievres (1,2 km a 6,5%) en Cote des Gardes (1,3 km a 6,5%) weer aan te komen in Parijs. Op die manier heeft het al veel weg van een klassieke Vlaamse wedstrijd!

Eenmaal terug in Parijs, passeren de coureurs onder meer het Louvre vooraleer ze op het lokale rondje van 18,4 kilometer komen. Vrij snel volgt daarna de eerste beklimming van de Montmarte, waarbij de renners - uiteraard - ook de wereldberoemde Sacré-Coeur passeren in licht dalende lijn. De Montmarte zelf is één kilometer lang aan 6,5 procent gemiddeld, waarvan het steilste gedeelte aan iets meer dan tien procent ongeveer halfweg ligt.

Op de beklimming, die voor een groot deel over de zogenoemde Rue Lepic gaat, ligt de weg er bezaaid met grote kasseien bij. Dit bolt voor geen meter en is dus in het voordeel van de klassieke coureurs, die bij monde van onder meer Mathieu van der Poel en Wout van Aert al verlekkerend keken naar de olympische omloop na de bekendmaking.

Lees verder onder de foto.

Voorbeschouwing wegrit Olympische Spelen 2024 - mannen | Van der Poel begint aan lastige missie voor goud

Eenmaal de Montmarte gerond is, trekt men over de vrij brede Boulevard de la Vilette en Avenue Jean Jaures in de richting van de Périphérique, de welbekende ringweg rondom Parijs. Bij het Porte de Pantin draaien de coureurs echter in de richting van de Boulevard Sérurier, waar de weg ook weer vies omhoog begint te lopen. Vervolgens gaan we via de enkele bredere wegen langs het Parc des Buttes Chaumont, om vanuit de bredere Boulevard de la Chapelle weer richting de Montmartre te gaan.

Na de laatste keer Sacré-Coeur steekt men direct links af, om via tien vlakkere kilometers aan te komen bij de Eiffeltoren. Al bij al is het dus een parcours waar de klassieke coureurs hun ding kunnen gaan doen en waar we als televisiekijkers van start tot finish van kunnen gaan genieten!

parcours spelen mannen

Weer
Aan de omstandigheden zal het zaterdag niet liggen in Parijs. Er worden temperaturen van circa 27 graden Celsius verwacht in de Franse hoofdstad, waar de kans op neerslag nihil is en de wind licht vanuit het zuidwesten blaast.

Tijden
Start: 11.00 uur
Finish: Ongeveer 17.35 uur

Favorieten wegrit Olympische Spelen 2024 mannen

Als er één koers interessant is om naar te kijken dit jaar, dan zal het deze olympische wegrit zijn. Er is namelijk sprake van een zeer atypische situatie door het inperken van het aantal deelnemers. In Tokio waren dat er nog 130, nu slechts 90. Alle landen moet het dus met mannetjes minder doen, wat links- of rechtsom invloed gaat hebben op het wedstrijdverloop in deze 273 kilometer lange wedstrijd.

De bookmakers schuiven één naam naar voren als absolute topfavoriet: Mathieu van der Poel. De Nederlander heeft twee landgenoten aan zijn zijde, met Dylan van Baarle als schaduwkopman c.q. meesterknecht en Daan Hoole als helper. 'Met een duidelijke focus en een degelijke route richting de Spelen gaan we opnieuw voor succes met deze ploeg. Het parcours leidt de renners dwars door de straten van heel Parijs en met name de klimmetjes rondom Montmartre bieden kansen', duidde bondscoach Koos Moerenhout.

Lees verder onder de foto.

mathieu van der poel

'Het is een vrij open parcours, waar veel kanshebbers gaan zijn. Het is maar een pelotonnetje van kleine ploegjes, maar toch 275 kilometer lang', aldus Moerenhout tegenover deze site. 'Er kan heel veel gebeuren, vandaar dat we er met Hoole ook voor hebben gekozen om één iemand mee te nemen die de koers onder controle kan houden. Het zou ook kunnen dat er na tien kilometer tien renners weg gaan rijden, met goede landen daarbij. En wie gaat er dan rijden?'

Lastige vraag, maar op zeker dat enkele landen inderdaad die tactiek gaan hanteren. In dat opzicht heeft België wellicht de meest luxueuze positie. Bondscoach Sven Vanthourenhout beschikt daar met Remco Evenepoel, Wout van Aert, Jasper Stuyven en Tiesj Benoot over vier mannen die tot diep in de finale meekunnen. Maar wat als Evenepoel er inderdaad vroeg koers van maakt, zoals hij bijvoorbeeld op het door hem gewonnen WK van 2022 in Wollongong deed?

Daarmee zet hij Van Aert en Stuyven alleszins in de positie waarin ze in de wielen kunnen zitten en hun krachten kunnen sparen tot de laatste Montmartre, waar ze met de besten mee naar boven moeten kunnen. Het zijn natuurlijk allemaal hypotheses en het is afwachten hoe onze zuiderburen het precies aan gaan pakken, maar mogelijk dat zij deze olympische wegrit wel eens allesbepalend kunnen zijn voor het koersverloop.

Lees verder onder de foto.

Voorbeschouwing wegrit Olympische Spelen 2024 - mannen | Van der Poel begint aan lastige missie voor goud

België heeft één mannetje meer dan Nederland, wat ook geldt voor Slovenië, Frankrijk, Denemarken en Groot-Brittannië. Twee van die landen zitten met wat problemen: de Slovenen zagen leider Tadej Pogacar afhaken, terwijl de Deense kopman Mads Pedersen een breuk in zijn schouderblad opliep in de Tour. Hij maakt zaterdag zijn rentree, maar het is dus een beetje gissen naar zijn precieze vormpeil. Niet onbelangrijk, want Pogacar en Pedersen eindigden op het WK van vorig jaar in Glasgow derde en vierde. En die koers was zéér representatief voor wat we in Parijs mogen verwachten.

Dan de Fransen en Britten, die elk met ferme teams op de proppen komen. De haantjes rekenen voornamelijk op Julian Alaphilippe en Christophe Laporte, die zich beiden een beetje in de luwte hebben gehouden richting deze Spelen-wegrit. Als tweevoudig wereldkampioen en regerend Europees kampioen is het moeilijk om écht onder de radar te vliegen, dus reken er maar op dat zij ook met een plan van bondscoach Thomas Voeckler de eigen wegen worden opgestuurd.

Groot-Brittannië heeft met Joshua Tarling en Tom Pidcock twee van de grootste wielertalenten in de wereld tot de beschikking. Voor beide heren is het grote doel (Tarling de tijdrit, Pidcock de mountainbike) zaterdag al achter de rug, maar wellicht dat dat ze juist gevaarlijker maakt. Tarling bewees dit voorjaar al dat hij mee kon in het Vlaamse werk en is iemand die je absoluut niet zomaar tien meter voorsprong moet geven, terwijl Pidcock met zijn explosiviteit ook wel paraat zal zijn voor deze beproeving.

We hebben al redelijk wat landen benoemd, maar de altijd sterke Italianen en Spanjaarden zijn nog niet aan bod gekomen. De maglia azzurra moet het - bij afwezigheid van Filippo Ganna, die zich richt op de baan - doen met Alberto Bettiol, een kampioenschapscoureur die all-in durft te gaan. De Toscaan kreeg op de vorige Spelen in extremis met kramp te maken, terwijl hij vorig jaar nog werd ingehaald door Van der Poel in Glasgow. Een man om in de gaten te houden.

Lees verder onder de foto.

Voorbeschouwing wegrit Olympische Spelen 2024 - mannen | Van der Poel begint aan lastige missie voor goud

Bij de Spanjaarden treffen we Oier Lazkano, Alex Aranburu en Juan Ayuso, waarbij we die eerste nog het hoogst inschatten als renner die nooit stilvalt. Toch kom je dan al in het rijtje van landen die over outsiders beschikken en daarom juist goede bondgenoten kunnen zijn voor de grote naties middels een lange onderneming. Want ook dat is de Spelen: met een zilveren en bronzen medaille zijn er nog prijzen te vergeven.

Neem de Amerikanen met Matteo Jorgenson, Brandon McNulty en Magnus Sheffield of pakweg de Duitsers (Max Schachmann en Nils Politt), Australiërs (Michael Matthews), Ieren (Ben Healy), Colombianen (Santiago Buitrago en Daniel Felipe Martínez), Slovenen (Matej Mohoric en Jan Tratnik), Canadezen (Michael Woods en Derek Gee), Nieuw-Zeelanders (Laurence Pithie en Corbin Strong), Zwitsers (Stefan Küng en Marc Hirschi) en Denen (naast Pedersen ook Mattias Skjelmose en Mikkel Bjerg): veel smaken hebben ze niet, dus om niet naar de slachtbank geleid te worden moeten ze ook risico's nemen.

Dat geldt helemaal voor de sterke eenlingen die in Parijs meedoen. Jhonatan Narváez (Ecuador) en Biniam Girmay (Eritrea) moeten het in hun uppie doen als schaduwfavorieten, net als ijzervreters à la Mathias Vacek (Tsjechië), Toms Skujins (Letland), Alex Kirsch (Luxemburg) en Ryan Gibbons (Zuid-Afrika). Al kunnen vier als Lidl-Trek-ploeggenoten van Pedersen ook op een andere manier hun stempel op de race drukken, zoals er in het verleden al vaker bondjes zijn gesmeed voor deze wedstrijden.

On y va!

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor wegrit Olympische Spelen 2024 mannen?

Topfavoriet: Mathieu van der Poel (Nederland) en Remco Evenepoel (België)
Outsiders: Wout van Aert, Jasper Stuyven (België), Christophe Laporte (Frankrijk), Jhonatan Narváez (Ecuador) en Alberto Bettiol (Italië)
Long shots: Mads Pedersen (Denemarken), Dylan van Baarle (Nederland), Biniam Girmay (Eritrea), Julian Alaphilippe (Frankrijk), Michael Matthews (Australië), Maximilian Schachmann (Duitsland), Matteo Jorgenson (Verenigde Staten), Matej Mohoric (Slovenië), Marc Hirschi (Zwitserland), Tom Pidcock en Joshua Tarling (Groot-Brittannië)

TV wegrit Olympische Spelen 2024 mannen

De olympische wegrit zal zaterdag te volgen zijn via de kanalen die ons de hele Olympische Spelen van beelden voorzien. Enerzijds heb je met HBO Max en Discovery+ de zekerheid dat je de hele koers kunt kijken, anderzijds zullen de NOS (NPO 1), Sporza (VRT 1) en Eurosport (1) ook met de nodige beelden komen in de voor- en namiddag.

HBO Max | Sport neemt het stokje over van Eurosport als online streamingdienst voor wielerfans! Meld je nu aan en mis geen koerskilometer!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws