Rwanda is een land van een kleine vijftien miljoen inwoners in Oost-Afrika, grensend aan Congo-Kinshasa, Oeganda, Tanzania en Burundi, en heeft Kigali als hoofdstad. In die hoofdstad wordt volgend jaar het WK wielrennen georganiseerd. Dit jaar werd het WK nog in Zwitserland verreden, wat in vergelijking met Rwanda voor veel grote wielerlanden toch een stuk dichterbij was. Veel wielerlanden staan dus voor een heuse uitdaging.
Het brengt de wielerbonden van onder andere Europese landen in een lastig parket. Zo zal het een hele onderneming worden om al het materiaal in de Rwandese hoofdstad te krijgen. 'Behalve die logistieke uitdaging zijn de hotelprijzen ook pokkeduur', weet de technisch directeur van Belgian Cycling, Frederik Broché, te vertellen bij Sporza.
Broché was al eerder een keer in Rwanda geweest en werd daar aangenaam verrast. 'De wegeninfrastructuur en de hotelstandaarden zijn heel goed, maar er staat wel een prijs tegenover.' Daarom zou het kunnen dat sommige landen met een kleinere delegatie naar Kigali trekken, al hoopt Broché die maatregel niet door te hoeven voeren. 'Wij moeten de harde keuzes nog maken, maar we maken die liever niet. Als wielerland vinden we dat we de plicht en de verantwoordelijkheid hebben om de wielersport internationaal uit te dragen.'
Lees verder onder de foto!
Ook vaccinaties wekken veel vraagtekens op bij Belgische bond
Naast het de hoge kosten en de logistieke vraagstukken doemt er nog een vraagstuk op omtrent het WK in Rwanda: vaccinaties. 'De renners zijn soms wel bezorgd over die vaccinaties', doelt Broché op de inentingen tegen malaria, hepatitis A en gele koorts. 'Wat is bijvoorbeeld het effect van de malariapil op de conditie van de renners? Dat is iets dat we nog moeten onderzoeken met onze medische cel.' Nóg een vraagstuk waar de Belgische bond zijn handen vol aan zal hebben.
Was dat het verder zo? Nee hoor. Het EK wielrennen in Frankrijk staat namelijk de week na het WK in Rwanda gepland. Daardoor zitten er maar twee dagen tussen de WK-wegrit en de EK-tijdrit. Dat zal volgens Broché de volgende uitdaging zijn. 'We moeten nog bekijken of we afhankelijk van het parcours twee verschillende ploegen sturen. Ook hier zal het financiële plaatje een belangrijke rol in spelen.'
Lees verder onder de foto!
Belgische bond zonder haast op zoek naar opvolger Sven Vanthourenhout
Genoeg over de kopzorgen voor volgend jaar, want de Belgische bond heeft het op dit moment druk met een opvolger vinden van Sven Vanthourenhout. De bondscoach stapte na het WK dit jaar op en dus startte Belgian Cycling een zoektocht naar zijn opvolger 'Er zijn al enkele gesprekken geweest, maar we hebben geen haast,' verklaart Broché, die ook aangeeft bij welke zoektocht wel haast is gemoeid. 'Het vinden van een nieuwe offroad-bondscoach is dringender. Gerben de Knegt toont in Nederland dat de combinatie veldrijden-mountainbiken goed lukt als bondscoach.'
Broché weet dan ook prima waar de nieuwe offroad-bondscoach aan moet voldoen. 'Vooral het organisatorische aspect en het coach-aspect zijn belangrijke factoren als we de verschillende kandidaten tegenover elkaar afwegen.' Het EK veldrijden staat van 1 tot en met 3 november op het programma, al zal de nieuwe bondscoach dan nog niet aangesteld zijn volgens Broché. 'Maar op het WK veldrijden hopelijk wel. Dat is toch de bedoeling.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties