Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: Zes opmerkelijke prestaties uit de maand maart.
We kunnen het ons haast niet voorstellen, maar nog geen maand geleden leek het coronavirus een ver-van-ons-bed-show. Eind februari en begin maart werd er nog volle bak gekoerst in Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne, maar nog geen anderhalve week later lag de hele wielerkalender tot aan april plat. Wat begon met het Italiaanse voorjaar eindigde recent met het uitstellen van de Olympische Spelen.
Renners hadden maanden keihard getraind om er in maart te staan. De klassiekers zouden beginnen en na Parijs-Nice volgden voor de klassementsrenners onder meer de Tirreno en Catalonië. Daar zit je dan, thuis, ben je goede benen. Wat moet je ermee? Sommigen schroefden hun arbeid meteen terug en gooiden de beentjes omhoog, anderen moesten hun benen als springveren duidelijk nog ergens in kwijt.
6. Kwiatkowski heeft schijt
De maand maart begon met het schrappen van het Italiaanse voorjaar, maar omdat dat zo laat gebeurde waren voor het weekend van 7 en 8 maart al enkele ploegen naar Italië afgereisd voor Strade Bianche. Terwijl het nieuws bekend werd dat er een streep ging door de populaire gravelklassieker, reden meerdere ploegen hun verkenningsrondje over de witte wegen.
De meesten van hen pakten het vliegtuig terug naar huis, maar Michal Kwiatkowski had schijt. 'Ik ben hier nu toch', zal hij gedacht hebben. Op donderdag 5 maart pakte de Pool van Team INEOS de fietst en in krap zes uurtjes raffelde hij het hele parcours van de Strade Bianche alsnog af. Met een gemiddelde van 31,8 kilometer per uur knalde Kwiato dik 186 kilometer en 3.531 hoogtemeters weg.
Voor iemand die in 2014 en 2017 de Italiaanse eendagskoers al won, is het opmerkelijk dat Kwiatkowski op die 5e van maart in slaagde om nog enkele persoonlijke records scherper te zetten. We tellen er zeven in totaal, dat alleen is al het vermelden waard.
5. 'In honor of Milan-Sanremo'
Kwiatkowski was in maart niet de enige die een wielerwedstrijd nabootste. Uiteraard kon Thomas De Gendt niet achterblijven toen er begin deze maand ook een streep ging door Milaan-Sanremo. Met de passende titel 'In honor of Milan-Sanremo' ging de Belg samen met land- en ploeggenoot Jasper De Buyst op pad.
We kennen De Gendt al van lange fietsreizen met Tim Wellens, maar ook deze dag zal hij niet snel vergeten. Om precies te zijn zat De Gendt tien uur, elf minuten en 46 seconden op de fiets. Met een gemiddelde van 29,7 kilometer per uur rondden hij en De Buyst de 300 kilometergrens, om uit te komen op 303 kilometer.
In tegenstelling tot Kwiatkowski konden de twee Belgen hun kunstje niet op het daadwerkelijke parcours van Milaan-Sanremo volbrengen, dus werd er een enorme ronde in België uitgetekend. De twee gingen om 07.00 uur 's ochtends al van huis, om zo voor het donker om 19.00 uur weer de eigen straat binnen te rijden. Chapeau!
4. Gesink zet benen in de fik
Wat dacht Robert Gesink precies toen hij op zondag 22 maart vanuit zijn huis op Andorra op de rollers stapte? 'Even een lekker stukje fietsen'? De Nederlander reed misschien niet zo ver als De Gendt en De Buyst, maar onder de streep was zijn prestatie vrij bizar. Gesink tikte 250,30 kilometer en 2.927 hoogtemeters weg op Zwift, fietsend en tegelijk stilstaand in zijn eigen fietsschuur.
Voor iedereen die weleens op een tacx of op de rollers heeft gereden; na een uur of anders twee uur heb je het wel gezien als amateur. Een prof trekt dat doorgaans nog een uurtje of twee door, maar Gesink zat op deze zondag ruim zeven uur op zijn fiets. En het meest bijzondere: hij zat zeker niet stil. De man van Jumbo-Visma jaagde zijn kilometers er met een gemiddelde van 35,2 kilometer per uur doorheen. Hij kon een gemiddelde van 252 watt overleggen toen hij afstapte.
'Putting the Tacx Magnum to the test', is wel een treffende titel bij de file. Gesink verzorgde tussendoor zijn eigen taartje en kopje koffie en had zo een goede dagbesteding tijdens de quarantainetijd in Spanje. Zijn 26 persoonlijke records tijdens de rit op Zwift spreken tot de verbeelding.
3. Naesen had zin om 'zot' te doen
En toen was daar plots Oliver Naesen. Of hij met zijn maatje Maxim Pirard mee wilde om een tocht te maken van 365 (!) kilometer te maken? Ja joh, waarom niet! In de zogenaamde 'Rund Um Oost-Vlaanderen' tikte Naesen om precies te zijn 365,79 kilometer af. Dat deed hij aan een gemiddelde van 30,4 per uur.
De rit duurde in totaal twaalf uur, drie minuten en vier seconden. Naesen en Pirard namen daarbij maar 48 minuten pauze om de batterij soms even op te laden. Het was vooral trappen, trappen, trappen. 'Het was zalig, ik had zin om een keer iets zots te doen', zei Naesen er zelf over bij Het Laatste Nieuws.
'Zot' mogen we deze gruwelijke rit wel noemen. Het is al een prestatie op zich dat Naesen en Pirard in deze tijd van het jaar voor het donker thuis waren. Om 05.34 uur vertrok men al, om vervolgens tegen 18.30 uur weer thuis te zijn. Wat zal het bedje 's avonds lekker gelegen hebben...
2. #OliverNaesenChallenge
Het is het ultieme bewijs dat je echt geen flauw benul meer hebt wat je moet met je tijd. Het bewijs dat je toch ergens naartoe moet met die competitiedrang, terwijl je thuis zit te wachten tot je weer mag. Anders kunnen we de monsterlijke Zwiftrit van Laurens De Vreese niet omschrijven.
Twee dagen nadat landgenoot Naesen de teller op 365 kilometer had gebracht, besloot De Vreese er nog eens drie kilometer bij op te doen. Onder de noemer #OliverNaesenChallenge had De Vreese in ieder geval een doel toen hij begon aan zijn missie van meer dan elf uur lang. We vonden de zeven uur Zwiften van Gesink al lang, maar dit slaat alles.
De Vreese kwam uiteindelijk uit op 368,94 kilometer, 4.526 hoogtemeters en een gemiddelde van 33,2 kilometer per uur. Gemiddeld trapte hij 202 watt weg. Het antwoord is nu weer aan Naesen? #Blijfinuwkot, dat hebben we geweten.
1. Piotr Havik is de naam
Ab-surd. Niet op Zwift, nee, Piotr Havik besloot op woensdag 25 maart om 4.15 uur op de fiets te stappen. Waarom zo belachelijk vroeg? Nou, meneer had het plan bedacht om 400 (!!) kilometer te rijden. Doe eens normaal, Piotr!
Havik reed lekker in de buitenlucht, krap twaalf uur lang aan een gemiddelde van 33,4 kilometer per uur. Dat is lekker rap, mede ingegeven door het feit dat hij door Nederland reed en slechts 848 hoogtemeters op zijn weg vond. 213 watt gemiddeld, twaalf uur lang...
De cijfers van de meer dan verdiende nummer één: 400,99 kilometer, van de kust bij Den Haag naar het oosten in Nijmegen. En dan pakte Havik ook nog een KOM mee op het segment Haukes - Leuth. Hij reed er met een gemiddelde van 58,5 kilometer per uur naar een record dat nu 42 seconden scherper staat!
Voor meer Gespot op Strava, klik hier.
Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties