Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: Alberto Contador.
Dat de in 2017 gestopte Contador nog wel een potje kan fietsen, lieten we een jaartje geleden al zien in deze zelfde rubriek. De Spanjaard trekt er nog dagelijks op uit, rijdt KOMmetjes uit de boeken, klimt tot hij er bij neervalt en draait zijn hand niet om voor een hele dag in het zadel. We kunnen die vorige lofzang voor Contador in Gespot op Strava copy-pasten, want El Pistolero is nog steeds van absolute wereldklasse.
Bernal en Contador: 40 is het nieuwe 30?
Contador was net als heel Zuid-Europa aangewezen op de rollers toen het coronavirus in maart vat kreeg op Spanje. Daarnaast zet de wielerlegende niet elke rit op zijn Strava-account. De krenten uit de pap deelt hij wel met zijn fans, en dat is maar goed ook. Contador doet namelijk nog te veel gekke dingen op de fiets om dat maar te laten verwateren in het luchtledige. Met zijn 37 jaar vragen we ons nog dagelijks af: waarom ben je ook alweer gestopt?
Sinds 20 mei slingerde Contador zes Stravaritten de wereld in en bij alle zes spat de kwaliteit er vanaf. Wat allereerst opvalt zijn de enorme snelheden waarmee hij door het Spaanse landschap jaagt. We pikken er vier ritten uit, kijken we even mee? 38.5, 39.8, 38.2 en 40.1 kilometer per uur. Er zijn dagen dat het peloton in de Tour de France het langzamer aan deed, zuigend in elkaars wiel. Kennelijk is 30 kilometer per uur vandaag de dag geen prestatie meer. We analyseerden twee weken geleden al de enorme snelheden van Egan Bernal en Contador doet vrolijk mee.
Contador adembenemend op 'Full gas day'
Nu zeggen we erbij dat Contador ongetwijfeld niet iedere dag tot het gaatje gaat, maar het blijft vrij onmenselijk wat de Spanjaard bijvoorbeeld op 20 juni deed. 'Full gas day', zo zette hij boven een rit van 200,25 kilometer. Vijf uur lang denderde Contador met dik veertig kilometer per uur over de weg. En dan was het met 1.078 hoogtemeters niet eens vlak.
De hele dag ging het dik over 250 watt gemiddeld, met uitschieters naar bijna 500 watt. Laten we drie kilo optellen bij zijn laatst geschatte gewicht van 62 kilo en Contador reed zodoende 200 kilometer aan 4,5 watt per kilogram. Alsof dat allemaal nog niet demotiverend genoeg is voor de gemiddelde wielertoerist: Contador hield welgeteld twaalf minuten pauze bij zijn bizarre onderneming. Waarschijnlijk moest er even een ontbijtkoek naar binnen worden gewerkt.
KOMmetjes aan Contador wel toevertrouwd
We kunnen ons nog een half uurtje vergapen aan de uploads van Contador, maar willen tot slot toch nog even naar de gouden medailles kijken. De persoonlijke records zijn niet van de lucht, maar er ontbreken ook zeker geen KOM's. Op 20 mei reed hij (vers uit de lockdown) meteen een dikke minuut onder de toptijd op het segment 'Vuelta-confinamiento', op 23 juni reed hij ook bergop een dikke minuut onder de oude toptijd op het segment 'La Nueva desde Morata'. Dit najaar maar op voor een derde eindzege in de Vuelta a Espana?
Voor meer Gespot op Strava, klik hier.
Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties