Door het slechte weer van dit weekend zijn meerdere onderdelen van het Europees kampioenschap veldrijden een dag opgeschoven. Tijd genoeg dus, om nog eens extra voor te beschouwen op de race, die nu voor zondag op de rol staat. Voorbeschouwen door terug te blikken in dit geval. Een vlucht terug in de tijd naar 2016, toen een jonge Toon Aerts zich verrassend tot winnaar kroonde op het Franse parcours. Na afloop raakte de toen 23-jarige Aerts tot tranen toe geroerd op het podium, geflankeerd door nummers twee en drie Mathieu van der Poel en Wout Van Aert.
Wie de beelden terugkijkt van het EK in 2016, bemerkt in grote lijnen het overschot van de Belgische brigade. Keer op keer kon een renner gehuld in het blauw de aanval openen. Omdat Lars van der Haar die dag niet op zijn best was, moest van der Poel, samen met Van Aert uiteraard topfavoriet, alle aanvallen van de Belgen zelf pareren. En ja, dat houdt natuurlijk een keer op. Het gat dat Aerts sloeg was beslissend. Via tactiek kom je dus een eind op het Franse rondje, gezien het parcours zich daar ook voor leent.
Aerts: 'Er was een ferme tijdrit nodig om te winnen'
Het rondje wordt al dertig jaar in nagenoeg dezelfde vorm gebruikt. De balken, zowel op het vlakke als in de klim, bieden een keuze om af te stappen of door te rijden. Verder is de weg breed, zijn de bochten ruim en de beklimmingen eerlijk. Wie power heeft, kan op deze stukken doorstampen en tegenstanders makkelijk passeren. Kortom, je kunt je tegenstanders laten werken, door als team één voor één de aanval te openen. Ligt de sleutel tot succes dan puur in het tactische in Pontchateau?
Als we de winnaar van destijds kunnen geloven in ieder geval niet volledig. Destijds demarreerde Aerts als derde Belg, nadat eerder Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout waren teruggegrepen door de Nederlanders. 'Van Aert en van der Poel wilden vooral elkaar niet laten winnen', zo laat Aerts optekenen door Sporza . 'Dat was mijn geluk, al was het geen zuivere tactische cross. Ik heb zelf een ferme tijdrit moeten rijden.'
Pontchateau bestand tegen het noodweer?
Dan is er nog de invloed van het weer. De hele week is het al regenachtig in West-Europa. Niet voor niets werden de wedstrijden op zaterdag verplaatst naar zondag. Als we Aerts mogen geloven, zal de invloed van het weer echter beperkt blijven. 'Het parcours ligt op een hellende weide. Net als in Overijse. Ook daar lag het vrij droog waar er een modderpoel werd verwacht', zo zag Aerts. 'Het is geen parcours zoals de Koppenberg. Je zult er geen diepe modder krijgen.'
Ook de Nederlandse bondscoach Gerben de Knegt verwacht niet direct dat het rondje in Pontchateau er compleet verregend bij zal liggen, al is hij bij een eventueel modderpoelenfestijn duidelijk over de gevolgen: 'Het gevolg daarvan is dat de koers eerlijk wordt. Je komt op je plekje terecht. De sterkste wint.' Kortom: wie een sterk blok vormt, heeft meerdere troeven in handen. Maar kracht en uithoudingsvermogen zullen bepalen wie zich zondag Europees kampioen mag noemen.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties