Met de Giro d'Italia is de ene grote ronde achter de rug, maar op de achtergrond zijn de voorbereidingen voor die andere grote ronde al lang begonnen: talloze ploegen hebben de drie weken van de Giro d'Italia doorgebracht op hoogte, ter preparatie van de Tour de France. In de Leiderstrui zet uiteen wie waarheen trok.
Waar vroeger een voorbereidingskoers en enkele trainingen thuis voltrokken, is het tegenwoordig allemaal een stuk wetenschappelijker. Wie de Tour de France wil winnen, moet doorgaans heel wat opofferingen maken. Tel maar uit: drie weken op hoogte, enkele dagen thuis, dan het Critérium du Dauphine of de Ronde van Zwitserland en vervolgens opnieuw op hoogte. De dagen voor het Grand Départ nog even thuis en dan gaan met die banaan. En dan hebben we de verkenningen nog niet eens meegerekend...
Visma | Lease a Bike
De ploeg die de hoogtestages de laatste jaren tot kunst heeft verheven, is natuurlijk Visma | Lease a Bike. De Nederlandse formatie won met Jonas Vingegaard de laatste twee edities van de Ronde van Frankrijk en deed dat telkens met een beproefd recept: hoogtestage in de Sierra Nevada, de Dauphiné als testcase en vervolgens nog een hoogtestage in Tignes voor de start van de Tour.
Dit jaar loopt het sowieso net even wat anders voor de Deen, die zware blessures opliep bij een val in de Ronde van het Baskenland en zodoende niet mee is op de eerste stage in de Spaanse bergen. Vingegaard is inmiddels weer in training en heeft in ieder geval ook gefietst op Mallorca, maar het is - net zoals bij Wout van Aert - voor de buitenwereld nog altijd onduidelijk wat de precieze plannen zijn richting juli. De twee zouden volgens HLN inmiddels wel zeker een hoogtestage gaan beleggen richting een eventuele Tourdeelname, in Tignes.
Vijf mannen van de beoogde Tourploeg - van december - waren wél op hoogte in de Sierra Nevada: Matteo Jorgenson, Steven Kruijswijk, Dylan van Baarle, Sepp Kuss en Tiesj Benoot. Zij verkenden enkele wegen geleden de Tour de France-gravelrit rondom Troyes en trokken direct daarna door naar de Sierra Nevada, waar ze drie weken verbleven. Ook Wilco Kelderman, Ben Tulett en Johannes Staune-Mittet waren van de partij. Jan Tratnik en Christophe Laporte staan er oorspronkelijk ook op voor de Tour, maar zij reden (of althans: begonnen) in de Giro.
Via de Strava van Jorgenson kregen we alvast een mooi inzichtje in het arbeid van de ploeg. De Amerikaan zat 2422 kilometer op de fiets en werkte daarbij maar liefst 58.524 hoogtemeters af. Net als zijn ploeggenoten is hij inmiddels weer thuis, om zondag te starten in het Critérium du Dauphiné.
UAE-Team Emirates
De grote topfavoriet voor de Tour de France luistert natuurlijk naar de naam Tadej Pogacar, en laat dat nu één van de weinigen zijn die de afgelopen weken wél de Giro d'Italia betwistte. En hoe? De Sloveen won zes ritten, het eindklassement en liet dan nog enkele kruimels over voor de rest. Zijn zeven Giro-adjudanten worden voor de Tour normaliter ingeruild voor zeven vervangers, die de afgelopen weken deels doorbrachten op hoogte.
Vanaf 12 mei, één week later dan de heren van Visma | Lease a Bike, zaten Pavel Sivakov, Joao Almeida, Juan Ayuso, Tim Wellens, Nils Politt en Adam Yates op de Sierra Nevada, terwijl Marc Soler - de achtste Tourman - op 13 mei voor een tweede keer vader werd. Politt, Soler, Yates, Wellens en Ayuso reizen normaliter op woensdag naar huis en koersen vanaf zondag in Dauphiné, terwijl Almeida zijn kans mag gaan in de Ronde van Zwitserland.
Pogacar neemt na zijn Giro-zege één week vrijaf, om vanaf zondag naar Isola 2000 te trekken. Daar bereidt de Sloveen zich op hoogte voor op de Tour de France, waartoe hij geen wedstrijdkilometers in de benen zal krijgen. Bij UAE-Team Emirates hebben ze beslist dat hij ook niet te zien zal zijn in de Ronde van Slovenië en de nationale kampioenschappen.
Soudal Quick-Step
Remco Evenepoel is de derde grote favoriet voor de Tour de France en hij is de eerste die zich daadwerkelijk voorbereidde op de Sierra Nevada. De Belg van Soudal Quick-Step viel begin april net als Vingegaard in de Ronde van het Baskenland, maar zit inmiddels volop in zijn maniakale voorbereiding richting zijn debuut in La Grande Boucle.
Met belangrijke adjudanten als Mikel Landa, Ilan Van Wilder, Cas en Yves Lampaert, die zijn vorm dinsdag al toonde in Gullegem trok Evenepoel naar de Sierra Nevada. Geheel volgens planning op 5 mei, net iets meer dan één maand na de breuk van zijn schouderblad en sleutelbeen. In zijn laatste weekeinde hield hij er nog een stevig ritje van zes uur op na, met exact 5206 hoogtemeters. 'Higher than Snoop Dogg', schreef Evenepoel lacherig bij zijn post op wielerplatform Strava, waar hij toonde dat hij op 3045 meter hoogte zat.
Evenepoel staat zondag aan de start van het Critérium du Dauphiné, al zal dat niet direct met winstambities zijn. Na de Franse voorbereidingskoers brengt hij opnieuw een tijdje door op hoogte, om vervolgens richting het BK te trekken.
BORA-hansgrohe
De komende editie van de Tour de France wordt aangevangen met de 'grote vier', waarbij Primoz Roglic naast de eerder genoemde mannen de vierde is van BORA-hansgrohe. De Sloveen moest zijn Waalse klassiekers eveneens schrappen na de grote val in het Ronde van het Baskenland, al had die crash niet direct invloed op zijn planning voor de Tour.
Samen met Matteo Sobrero, Nico Denz, Bob Jungels, Jai Hindley en Aleksandr Vlasov was Roglic in de Sierra Nevada, waar hij volgens zijn ploeg al 'goede dingen' liet zien. Overigens werkt Roglic nagenoeg exact de voorbereiding op de Tour de France af zoals hij dat ook deed bij zijn vorige ploeg Jumbo-Visma, inclusief nieuwe hoogtestage in Tignes na het Critérium du Dauphine.
'Primoz zal zijn familie weinig zien', waarschuwde sportief manager Rolf Aldag begin januari al in het bijzijn van zijn kopman. Maar dat is allemaal voor de goede zaak: zowel Roglic als (Red Bull) BORA-hansgrohe zetten er alles op om de Tour de France te winnen dit jaar.
INEOS Grenadiers
Jarenlang stond INEOS Grenadiers te boek als dé maat der dingen in de wielersport, maar inmiddels is het zover gekomen dat de Britse formatie zonder absolute topfavoriet naar de Tour de France trekt. Toch lijken de plaatsjes dit jaar duur te zijn in de selectie van de ploeg, waar de sollicitanten stuk voor stuk wel knappe dingen laten zien.
Geraint Thomas is na zijn derde plek in de Giro zo goed als zeker van deelname, maar ook bijvoorbeeld Thymen Arensman stelde in gesprek met In de Leiderstrui dat hij wil voor de dubbel wil gaan. Potentiële kopmannen Carlos Rodríguez, Egan Bernal en Tom Pidcock lieten ook al mooie dingen zien, evenals belangrijke knechten Laurens De Plus en Michal Kwiatkowksi.
Qua voorbereiding ligt het wel allemaal een beetje uit elkaar. Pidcock won afgelopen weekeinde nog de Wereldbeker mountainbike-manche in Nove Mesto en gaf na afloop daar content aan dat hij tevreden was met zijn vorm na alle lange dagen op de weg. Op de koop toe reed hij daags nadien vanuit de luchthaven in Barcelona naar huis in Andorra: een tocht van 225 kilometer.
Bernal bereidt zich op zijn beurt voor in Colombia, waar hij (geheel in zijn stijl) weer bizarre trainingsweken laat noteren. In de week van 20 tot 26 mei zat hij maar liefst 38 uur op de fiets, goed voor 1081 kilometer en 20.562 hoogtemeters. Ook de week voordien pakte hij meer dan duizend kilometer mee, waarvan een deel samen met ploeggenoot Brandon Rivera. Daarbij sneuvelden er ook weer redelijk wat KOM's in de omgeving van Bogota.
In de Sierra Nevada trainden onder meer Rodríguez, De Plus, Kwiatkowski, Jhonatan Castroviejo, Ben Turner en Omar Fraile. De Belg maakte op de laatste dag indruk door een KOM van Remco Evenepoel af te pakken, waar bij terugkeer in België op werd geproost met een cappuccino.
Lidl-Trek
Wie in mei wielrenners wil zien, kan beter naar de Sierra Nevada reizen dan de Giro d'Italia. Ook Lidl-Trek, met het budget van Lidl erbij inmiddels ook een toonaangevende ploeg, trok met een grote afvaardiging naar de Spaanse bergketen. Net zoals de wintertrainingskampen wordt de groep daarbij regelmatig in twee verdeeld: klimmers en vlakkere types.
Kopman Mads Pedersen is daar overigens niet bij, daar de Deen geen man is van hoogtestages. 'Ik wil niet bovenop een berg zitten voor drie weken, waarin ik mijn familie niet zie. En daarna racen, waarmee je ze nog eens vier weken niet ziet. Dat zijn twee maanden in totaal, ik ben een te grote familie-man om dat op te offeren. Ik werk mijn trainingskampen liever af op Mallorca, in de zon, maar niet bovenop een berg. Als ik daarmee twee of drie procent kan winnen? I don’t give a fuck', zei hij daar eind december over tegen In de Leiderstrui.
Met de dure plekjes bij Lidl-Trek was de rest wel van de partij. Giulio Ciccone en beoogd klassementskopman Tao Geoghegan Hart zijn normaliter zeker van hun plekje, maar verder moeten mannen als Bauke Mollema, Tim Declercq en Toms Skujins zich nog verzekeren.
Alpecin-Deceuninck
Niet alleen de klassementsmannen trekken op hoogte dus, maar zeker ook de spurters. Bij Alpecin-Deceuninck trekken ze al enkele jaren resoluut die kaart en dat levert ze geen windeieren op. Bij de Belgische formatie trekken ze naar goede gewoonte naar La Plagne, waar ook Mathieu van der Poel zijn voorbereiding op de Ronde van Frankrijk zal afwerken.
De Nederlander koerst niet meer tot de Grand Départ in Firenze en trok - na zijn drukke voorjaar én veldritwinter - één week later dan zijn ploeggenoten naar het Franse bergdorp. Jasper Philipsen is daar net als in ieder geval Oscar Riesebeek, Jonas Rickaert, Robbe Ghys en Silvan Dillier al even, terwijl ook Axel Laurance (winnaar van de Ronde van Noorwegen) en Gianni Vermeersch (elleboogbreuk in Antwerp Port Epic) deze week aansloten.
Wat viel er nog meer op?
Tegenwoordig zijn hoogtestages gemeengoed in het wielerpeloton: zo'n beetje alle ploegen en renners doen het voordat ze aan de start van de Tour de France zijn. De Sierra Nevada, Franse bergen, Italiaanse toppen, de Teide in Tenerife: het is allemaal gemeengoed in het wielerpeloton ter voorbereiding op de grote doelen van het wielerjaar.
Santiago Buitrago van Bahrain Victorious - dat zonder Wout Poels op pad is - reed afgelopen zaterdag maar liefst 1.20 minuut (!) sneller dan Remco Evenepoel de Teide op, aan een gemiddeld vermogen van 5,9 W/kg voor 55 minuten. De poging van de Colombiaan werd door de systemen van Strava echter als zodanig beoordeeld dat deze uitgesloten werd van de rankings, maar op zeker is dat hij zeer goed in orde is.
EF Education-EasyPost was de eerste ploeg die na de hoogtestage al aan het koersen sloeg, in Boucles de la Mayenne. De Amerikaanse formatie toonde daar alvast aan dat de stage geen windeieren had opgeleverd: Alberto Bettiol, die zich volledig focust op de Tourstart in zijn Toscane, won er het eindklassement. Een ander deel van de ploeg, met daarbij kopman Richard Carapaz, is nog op stage. Zij gebruiken als één van de weinige teams de Ronde van Zwitserland als grote test.
Bij Jayco AlUla kiezen ze niet voor een eenduidige aanpak. Michael Matthews liet zijn gezicht zien bij de Giro-aankomst in Livigno en dat had een reden: de Aussie was daar op hoogtestage en kon zo mooi zijn makker Tadej Pogacar zien winnen. Daar had ook het niet starten van Luka Mezgec na de tweede rustdag mee te maken, terwijl kopman Simon Yates net zoals vorig jaar - toen succesvol - een rookgordijn lijkt op te hangen. Dylan Groenewegen, het andere speerpunt, is inmiddels ook op stage.
Israel-Premier Tech sloot dinsdag de hoogtestage in Isola 2000 af, maar pakt woensdag met een deel van de selectie nog de Mercan'Tour des Alpes Maritimes mee ter testcase. De jonge Amerikaanse klimmer Matthew Riccitello maakte alvast indruk met een KOM richting Isola 2000, terwijl George Bennett ook enkele stevige tijden bergop liet noteren.
Groupama-FDJ verschijnt ook aan het vertrek in de Franse eendagswedstrijd, met David Gaudu en Lenny Martinez als speerpunten. Tourkopman Gaudu doet dit vanuit Tenerife, waar hij met een groot deel van zijn mannen (onder andere Valentin Madouas en Romain Grégoire) neerstreek. Ook dsm-firmenich PostNL was op dat eiland, met onder meer Warren Barguil en Oscar Onley. Die laatste reed op zijn enige openbare Strava-rit een KOM van ploeggenoot Romain Bardet uit de doeken.
Astana Qazaqstan Team wil niets aan het toeval overlaten voor de 35e etappezege van Mark Cavendish, die na een trainingsblok bij zijn Griekse trainer met zijn lead-out naar de Sierra Nevada trok. Daar trof hij dan mogelijk Arnaud De Lie en diens Lotto-Dstny-ploeg, die na zijn mislukking op de Teide dit voorjaar op zoek gaat naar een betere ervaring op hoogte. Ook Steff Cras (TotalEnergies) trok in die omgeving meermaals op pad met mannen van de Belgische formatie. De Belg is herstellende van de zware van in de Ronde van het Baskenland, maar op basis van zijn sterke tijden bergop gaat hij ruim op tijd klaar zijn voor de Tour.
Intermarché-Wanty trok zonder Biniam Girmay, maar met Mike Teunissen en Louis Meintjes, naar Andorra. Ook Uno-X moest het bij de hoogtestage op de Sierra Nevada doen zonder Alexander Kristoff, die - net als Mads Pedersen - geen fan is van dergelijke kampen. In zijn rijke loopbaan trok de Beer van Stavanger, die meerdere zeges boekte de afgelopen weken, nog nooit op hoogte. Tobias Halland Johannessen, het andere speerpunt, is wel weer aan de betere hand na knieproblemen.
Movistar (Andorra) en Cofidis (Frankrijk) hielden het tot slot dicht bij huis. Wat dat waard gaat zijn, zien we de komende weken. Enric Mas rijdt de Ronde van Zwitserland, terwijl Guillaume Martin deze woensdag in de Mercan'Tour Alpes des Maritimes aantreedt en vervolgens het Critérium du Dauphiné afwerkt. Decathlon AG2R wil de goede prestaties met Felix Gall voortzetten in de Tour, waar het heentrekt middels een stage in de Sierra Nevada - net als Arkéa - B&B, dat geen echte klassementsman heeft dit jaar - en een voorbereidingskoers heen gaat. Samen met knechten Clément Berthet en Nicolas Prodhomme haspelde Gall de nodige klimkilometers af.
Nog precies één maand tot de start van de Tour!
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties