De Deense Wielerbond heeft een moeilijke knoop doorgehakt: de U19- en U23-teams zullen niet deelnemen aan het WK Wegwielrennen 2025 in Rwanda. De keuze is ingegeven door financiële beperkingen en de uitdagende voorbereiding die vereist is voor de hoogte van 1.500 tot 1.700 meter, waarop het evenement plaatsvindt. De Deense Elite-teams bij de dames en heren zijn wél aanwezig. Ook de Belgische wielerbond denk aan het inkrimpen van selecties.
Het WK wordt eind september 2025 gehouden in Rwanda. Een historisch moment, aangezien het evenement nog nooit in Afrika gehouden is. Prachtig natuurlijk, maar het komt ook met een keerzijde. Financiële problemen liggen eraan ten grondslag. In dit geval zijn de problemen zo groot voor de Denen dat ze zonder jeugdteams naar Afrika afreizen. Noemenswaardig aangezien er met renners als Theodor Storm en met name Albert Withen Phillipsen grote kanshebbers niet aanwezig zullen zijn. Philipsen won bijvoorbeeld de junioren editie in Glasgow in 2023.
Tekst gaat door onder de foto
Focus ligt op het EK in Frankrijk: 'Enige verantwoordelijke keuze'
Wat ook meeweegt is dat het EK slechts een week later in Frankrijk plaatsvindt. Volgens de Deense Wielerbond is het daarmee onvermijdelijk dat er keuzes gemaakt moeten worden. 'Vanuit sportief oogpunt is het een pijnlijke beslissing om de U19- en U23-teams thuis te laten. Maar de hoge kosten van de reis en het verblijf, gecombineerd met de extra uitgaven voor de voorbereiding op hoogte, maken dit de enige verantwoordelijke keuze. Zeker in een jaar waarin ons elitebudget al kleiner is dan in 2024', vertelt Elitechef Morten Bennekou.
Het is voor het eerst dat Denemarken geen U23-team afvaardigt naar een WK. Voor het U19-team is het echter niet ongebruikelijk; in 2022 waren ze er ook niet in Australië. Toch scheppen deze momenten geen precedent. De beslissingen zijn rationeel, vertelt Bennekou. 'Het is ontzettend jammer om deze kans aan onze jonge renners te moeten ontnemen. Maar het is een kwestie van prioriteiten. Met deze aanpak kunnen we ervoor zorgen dat we onze middelen effectief inzetten en tegelijkertijd blijven investeren in de ontwikkeling van onze talenten.'
Tekst gaat door onder de foto
Ook de Belgische bond voelt de problemen: 'De hotelprijzen zijn pokkeduur'
Sporza wist vorige maand al te melden dat de Belgische bond nog een keuze moet maken. 'Behalve de logistieke uitdaging (al het materiaal in Rwanda krijgen) zijn de hotelprijzen ook pokkeduur', vertelde de toenmalige TD Frederik Broché tegen de Belgische site. 'We moeten de harde keuzes nog maken, maar we maken die liever niet. Want als wielerland vinden we dat we de plicht en de verantwoordelijkheid hebben om de wielersport internationaal uit te dragen.'
Nathalie Clauwaert, algemeen directeur bij Belgian Cycling, bevestigt aan Het Nieuwsblad dat inkrimpen een mogelijkheid is. 'Ik denk dat ik de mensen er al anderhalf jaar probeer van bewust te maken dat de kosten heel hoog zullen oplopen. Dan spreek ik niet enkel over de vluchten, maar vooral over het logement. Dat ligt totaal niet in lijn met de Europese prijzen die wij gewoon zijn op een WK. De reden? De hotels verhogen hun prijzen juist omdát het WK er plaatsvindt', vertelt Clauwaert.
Tekst gaat door onder de foto
'Wij hebben hele specifieke noden en een lang verlanglijstje'
Daarnaast wil de Belgische bond goede kwaliteit, zodat de atleten de beste prestaties kunnen leveren. 'Dan gaan we richting viersterrenhotels. Die zijn daar ook aanwezig, maar zeer, zeer duur. We spreken dan over prijzen die initieel op 600 dollar per nacht lagen – ondertussen zijn die wel wat gezakt – terwijl het in Europa normaal gezien gaat om prijzen rond de 180, 200 euro per nacht. Voor die lagere prijzen zijn er ook wel hotels in Rwanda, maar daar hebben we dan onze twijfels over. Wij hebben heel specifieke noden en een lang verlanglijstje en we willen niet inboeten op kwaliteit', klinkt het.
En dus moet er misschien op andere plekken worden ingeboet. 'De kosten voor de federaties swingen tegenwoordig de pan uit, met elk jaar een WK én EK, en dan zijn moeilijke verplaatsingen zoals die naar Rwanda een beetje het kind van de rekening. In Rwanda is het een beetje het en-en-en-verhaal. Maar de kans dat we geen voltallige jeugdselecties zullen hebben, is reëel. Bijvoorbeeld drie junioren in plaats van zes.' Ook wordt er nog gekeken naar andere mogelijkheden om de kosten wat te dekken.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties