De blauwe trui wordt in de Giro d'Italia uitgereikt aan de winnaar van het bergklassement. Vorig jaar was het Ruben Guerreiro die beslag legde op de maglia azzurra. Wie zijn de grootste kanshebbers dit jaar? Bij In de Leiderstrui bekijken we de voornaamste kandidaten.
De maglia azzurra is een trui die door meerdere soorten renners gewonnen kan worden. Zowel de beste aanvallers in het hooggebergte als de klassementsrenners wisten de blauwe trui te winnen in het verleden, maar meestal zijn het renners die vaak in de vroege vlucht zitten die zegevieren. De afgelopen twee jaren wonnen Guerreiro en Giulio Ciccone, die vooral door middel van aanvallen aan hun punten kwamen. In de jaren daarvoor wist ook een klassementsman als Chris Froome de trui te winnen.
Het bergklassement van de Giro d'Italia werd in 1933 ingevoerd. Pas in 1974 werd er een bergtrui ingevoerd om de huidige nummer één in het klassement aan te geven. Van dat jaar tot en met 2011 droeg de leider in het bergklassement een groene trui, totdat de sponsor in 2012 wilde dat de kleur veranderde. Sindsdien is de bergtrui blauw. Recordwinnaar is Gino Bartali, die het bergklassement maar liefst zeven keer op zijn naam wist te schrijven.
Bekijk ook:
Voorbeschouwing Giro d'Italia
Favorieten roze trui
Favorieten paarse trui
Favorieten witte trui
Giro d'Italia pooltips
Nederlanders in de Giro
Puntentelling blauwe trui Giro d'Italia
Het bergklassement kent dit jaar een iets andere puntentelling dan vorig jaar. In de puntverdeling van deze editie wordt de renner die als eerst de top van een berg passeert extra beloond ten opzichte van vorig jaar, terwijl de rest van de puntaantallen gelijk zijn gebleven. Het meest aantrekkelijk voor de berggeiten is de Cima Coppi, de hoogste berg van de Giro. Dit jaar is de Cima Coppi de Passo Pordoi van 2239 meter hoog, die in etappe 16 getrotseerd moet worden. Verder kent de Giro d'Italia vier andere categorieën met elk haar eigen puntenaantallen.
Cima Coppi (hoogste punt van de Giro):
50, 30, 20, 14, 10, 6, 4, 2 en 1 punt(en)
Eerste categorie:
40, 18, 12, 9, 6, 4, 2 en 1 punt(en
Tweede categorie:
18, 8, 6, 4, 2 en 1 punt(en)
Derde categorie:
9, 4, 2 en 1 punt(en)
Vierde categorie:
3, 2 en 1 punt(en)
Laatste winnaars blauwe trui Giro d'Italia
2020 Ruben Guerreiro
2019 Giulio Ciccone
2018 Chris Froome
2017 Mikel Landa
2016 Mikel Nieve
2015 Giovanni Visconti
2014 Julián Arredondo
2013 Stefano Pirazzi
2012 Matteo Rabottini
2011 Stefano Garzelli
10. Geoffrey Bouchard (AG2R-Citroën)
De eerste kanshebber voor de blauwe trui is Geoffrey Bouchard. De Fransman van AG2R Citroën Team wist in de Vuelta a España van 2019 het bergklassement op zijn naam te schrijven, en zou dat kunststukje in deze Giro zomaar eens kunnen herhalen. De 29-jarige renner rijdt zijn tweede Giro d'Italia op rij en wist vorig jaar met een zevende plek vanuit de ontsnapping al eens in de buurt van een etappezege te komen.
Bouchard heeft binnen zijn ploeg een vrije rol. AG2R Citroën Team heeft geen uitgesproken klassementsambities en in sprinter Andrea Vendrame hebben ze iemand mee die in de sprints zijn eigen plan trekt en dus geen treintje vraagt. Via de officiële kanalen van de ploeg liet Laurent Biondi, teammanager bij de ploeg, weten dat Bouchard 'op zoek gaat naar etappewinst' en 'kort in het klassement kan eindigen' in Italië. Van zijn ploeg krijgt hij dus de ruimte om aan te vallen en een gooi te doen naar de bergtrui.
9. Jefferson Cepeda (Androni Giocattoli-Sidermec)
Onze tweede naam in deze lijst is gelijk een relatief onbekende, maar daarmee geen mindere renner. Jefferson Alexander Cepeda van Androni Giocattoli-Sidermec is een 22-jarig talent dat zich dit jaar vooral liet zien in de Tour of the Alps. De Ecuadoraan kon met de besten mee omhoog, hij werd twee keer vijfde in de bergetappes, wat resulteerde in een vierde plek in het eindklassement.
Dat Cepeda nu als kanshebber voor de maglia azzurra wordt genoemd, was een maandje geleden nog ondenkbaar. Zijn ploeg werd niet uitgenodigd voor de Giro d'Italia, maar werd alsnog opgeroepen ter vervanging van het geschorste Vini-Zabú. Zo kan Androni toch aantreden en dat doen ze zoals altijd met een ploeg die jaagt op etappewinst, zoals Cepeda van tevoren al aangaf. Als hij voor het klassement gaat, is een bergtrui misschien moeilijker, maar mocht dit niet lukken gaat de 22-jarige vast en zeker hoge ogen gooien als vluchter.
8. Mikel Landa (Bahrain Victorious)
Als klassementsrenner is Mikel Landa een gevestigde naam en al jaren een van de beste klimmers van het peloton. Een verrassing is het dan ook niet dat hij in deze lijst genoemd wordt. De Spanjaard won in 2017 al eens de bergtrui in de Giro als renner van Team Sky. Hij koos dit jaar voor een andere voorbereiding met minder koers en meer hoogtestage, maar liet in de Ronde van Baskenland en de Tirreno-Adriatico al zien bergop gewoon voorin mee te kunnen.
Waar Landa in 2017 de bergtrui won nadat hij zijn positie in het algemeen klassement verloor en op jacht ging naar etappezeges, hoopt hij dit jaar toch op een andere uitkomst. Als kopman van Bahrain Victorious richt hij zich op een podiumplaats. In eerste instantie moet hij zijn bergpunten dus verdienen vanuit de groep met favorieten. Dat is zeker niet onmogelijk, aangezien Landa een van de betere klimmers van deze Giro is en bekend staat om zijn aanvallende stijl.
7. Egan Bernal (INEOS Grenadiers)
Op de zevende plek vinden we een volgende topfavoriet voor de eindoverwinning terug. Egan Bernal keert na een door een rugblessure in duigen gevallen Tour de France terug in een grote ronde. De in Italië opgeleide Colombiaan is erop gebrand om zich te revancheren voor een verloren 2020. Begin dit jaar liet hij al zien het fietsen niet te zijn verleerd. De nog altijd pas 24-jarige werd derde in Strade Bianche en vierde in de Tirreno-Adriatico, waarna hij vervolgens een lange pauze in aanloop naar de Giro d'Italia nam.
Net als voor Landa geldt dat Bernal als kopman aan de start staat. De renner van INEOS Grenadiers gaat zo lang hij kort staat in het klassement zeker geen ruimte krijgen om in een vroege ontsnapping te zitten. De Colombiaan houdt echter van aanvallend rijden en dat is een gouden combinatie met zijn geweldige klimkwaliteiten. Bernal kan dan ook zeker de nodige bergpunten sprokkelen als er niet te veel vluchters vooruit blijven.
6. Fausto Masnada (Deceuninck-Quick-Step)
Fausto Masnada is precies op tijd in vorm voor de Giro d'Italia. De Italiaan werd derde in de Ronde van Romandië achter Geraint Thomas en Richie Porte en liet daarmee zien over goede benen te beschikken. Vorig jaar werd hij als knecht van João Almeida nog negende in het klassement van de Giro, dus klimmen kan hij wel. Ook als aanvaller heeft hij zijn strepen al verdiend met een etappe in de Giro van 2019, waarnaast hij dat jaar ook derde en vierde werd in etappes. Het is dus niet moeilijk om in Masnada een potentieel bergkoning te zien.
Waar we tot nu toe renners hebben behandeld die de gelegenheid krijgen om voor bergpunten te strijden, is dat bij Masnada hoogstwaarschijnlijk niet het geval. De renner van Deceuninck-Quick-Step staat wederom als knecht van Almeida aan de start, terwijl de status van Remco Evenepoel ook nog altijd onduidelijk is. Masnada heeft bewezen zelf heel goed te klimmen, dus in potentie is hij zeker een kanshebber, maar hij zal de ruimte moeten krijgen van zijn team om echt mee te kunnen strijden om de maglia azzurra.
5. Matteo Fabbro (BORA-hansgrohe)
De volgende Italiaan in onze lijst is Matteo Fabbro. De renner van BORA-hansgrohe liet zich dit jaar al meermaals zien. In de Tirreno-Adriatico werd hij vijfde in het eindklassement voor grote namen als Almeida en Romain Bardet, terwijl hij in de Tour of the Alps vaak in de ontsnapping te vinden was. Dé ingrediënten voor een mogelijke winst van het bergklassement in deze Giro d'Italia. Ook in de editie van vorig jaar was hij veelvuldig in beeld, zowel op kop van het peloton als in de kopgroep.
Net als bij Masnada is het bij Fabbro nog even de vraag hoeveel vrijheid hij krijgt binnen zijn ploeg. BORA-hansgrohe heeft Emanuel Buchmann, maar in zekere zin ook Felix Großschartner, twee renners die hoger in de pikorde staan. Buchmann heeft klassementsambities, waardoor de mogelijkheid bestaat dat Fabbro hem moet helpen in het hooggebergte. Mocht hij toch de kans krijgen in de aanval, moet hij mogelijk ook daar knechten. In de Tour of the Alps offerde hij zich twee keer op om voor Großschartner te rijden in de ontsnapping.
4. Ruben Guerreiro (EF Education-NIPPO)
Ruben Guerreiro wist vorig jaar beslag te leggen op de maglia azzurra en maakt ook dit jaar weer kans om de bergtrui in Milaan in zijn bezit te hebben. De Portugees wist vorig jaar een etappe te winnen en daarna met een aantal ontsnappingen zijn trui veilig te stellen. Dit jaar greep de renner van EF Education-NIPPO net naast etappewinst in de Ronde van Catalonië met een tweede plaats, waarnaast hij in de Tour of the Alps met klassementsmannen als Bardet en Jai Hindley mee omhoog kon.
Binnen zijn ploeg is het nog niet helemaal duidelijk welke rol Guerreiro gaat vervullen. Met Hugh Carthy heeft hij een klassementsrenner in de ploeg die in het hooggebergte ondersteund moet worden, maar de vraag is of de Portugees voor die steun moet gaan zorgen. In de Vuelta a España van 2020 was Michael Woods knecht van Carthy, maar kreeg hij in andere etappes de vrijheid om in de kopgroep mee te gaan. Als Guerreiro eenzelfde rol krijgt, is de kans er dat hij genoeg punten kan sprokkelen voor de winst van het bergklassement. Ideaal is het echter niet.
3. Thomas De Gendt (Lotto Soudal)
Een lijst met de kanshebbers voor de bergtrui is niet compleet zonder Thomas De Gendt. De Belg is al jaren dé man om op te schrijven in etappes waar de vlucht de kans lijkt te krijgen en weet elk jaar weer een indrukwekkende solo te bekronen met etappewinst. Dit jaar wist hij een etappe te winnen in de Ronde van Catalonië, waarmee hij ook bijna het bergklassement in die ronde op zijn naam schreef. Kan hij na de bergtrui van de Vuelta in 2018 ook de maglia azzurra op zijn palmares bijschrijven?
Aan zijn rol binnen de ploeg zal het in ieder geval niet liggen, De Gendt heeft al jaren een beschermde status als vrijbuiter binnen zijn ploeg in grote rondes, en mag die rol ook in deze Giro weer gaan vervullen. De Belg van Lotto Soudal krijgt dus alle vrijheid om zijn etappes uit te zoeken en zo punten voor de bergtrui bijeen te rapen onderweg. In het verleden was De Gendt misschien iets meer een renner die het vaak probeerde in een ronde, maar nu hij als 34-jarige renner aan de oudere kant begint te raken, wil hij nog wel eens zijn dagen kiezen. Zijn dat er genoeg om de blauwe trui te veroveren?
2. Simon Yates (Team BikeExchange)
Simon Yates gaat voor het derde jaar op rij als een van de grote favorieten naar de Giro d'Italia. In zijn laatste koers voor de Giro, de Tour of the Alps, reed hij een groot deel van zijn concurrenten in Italië op afstand in de bergen. De Brit lijkt dus helemaal in vorm om hoge ogen te gooien de komende weken. Yates heeft een haat-liefdeverhouding met de Giro. In 2018 was hij tot drie etappes voor het einde zeer dominant met etappezeges, de roze trui en ook de blauwe trui, maar in de laatste dagen verloor hij de Giro door een off-day. Een jaar later werd hij achtste in het klassement en vorig jaar moest hij opgeven met corona.
De renner van Team BikeExchange zal zich dus willen revancheren deze Giro. Hij mag dit gaan doen als absolute kopman van zijn ploeg. De eerste prioriteit is dan ook de roze trui, dus als Yates het bergklassement wint, is het waarschijnlijk per toeval. De kans dat hij veel punten sprokkelt voor de blauwe trui, is echter zeer groot. In de Giro van 2018 reed de Brit zo aanvallend, dat hij als klassementsrenner drie etappes won en in totaal acht keer top vijf reed in een etappe. In de jaren daarna deed Yates het iets rustiger aan, om een inzinking als in 2018 te voorkomen.
1. Giulio Ciccone (Trek-Segafredo)
De grootste favoriet voor de bergtrui is volgens In de Leiderstrui Giulio Ciccone. De Italiaanse renner van Trek-Segafredo kende veel fysieke ongemakken in 2020, een jaar dat hij snel wil vergeten. Ook dit jaar wist Ciccone nog niet te winnen, maar hij liet al wel zien over een stuk betere vorm te beschikken dan vorig jaar. Deze verkiezing is echter vooral gebaseerd op zijn prestaties in de Giro. De Italiaan wist de maglia azzurra al eens te winnen in 2019, en werd in 2018 ook nog eens tweede in het bergklassement. Presteren in het bergklassement van de Giro is voor hem meer regel dan uitzondering.
Het is enigszins onduidelijk wat de rolverdeling is binnen zijn ploeg. Trek-Segafredo reist met drie speerpunten af naar Italië: Bauke Mollema, Vincenzo Nibali en Giulio Ciccone. Nibali brak zijn pols vlak voor de Giro maar staat wel aan de start. Of hij een grote rol gaat kunnen spelen is echter de vraag. Daarnaast heeft Mollema uitgesproken liever voor etappes te gaan dan voor een plek in de top tien van het klassement. Ciccone lijkt dus vrij spel te hebben in zijn thuiswedstrijd. Mocht hij voor een klassement gaan, wordt de kans op de bergtrui een stukje moeilijker. Maar als Ciccone als vrijbuiter zijn gang gaat de in Italië, dan is hij dé favoriet om met de maglia azzurra om zijn schouders te staan in Milaan.
Poll: Wie is de favoriet voor de blauwe trui?
Door: Pim Lansbergen
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties