De term 'Tour voor spurters' is de afgelopen weken al meermaals voorbij gekomen. De mannen met de snelle benen krijgen namelijk meer dan genoeg kansen in de komende Frankrijk. En als je het daar goed doet, ben je automatisch kanshebber voor groen. In de Leiderstrui neemt de belangrijkste kanshebbers onder de loep!
Kwam je de afgelopen jaren in de buurt van groen, dan betrad je het aura van Peter Sagan. De Slowaak wist het maillot vert maar liefst zeven maal mee te nemen naar zijn woonplaats Monaco. Sam Bennett was afgelopen Tour de eerste die Sagan in een rechtstreeks duel erop kon leggen sinds 2012.
Bekijk ook:
Voorbeschouwing Tour de France
Favorieten gele trui
Favorieten bollentrui
Favorieten witte trui
Tour de France pooltips
Nederlanders in de Tour
Laatste winnaars groene trui Tour de France
2020 Sam Bennett
2019 Peter Sagan
2018 Peter Sagan
2017 Michael Matthews
2016 Peter Sagan
2015 Peter Sagan
2014 Peter Sagan
2013 Peter Sagan
2012 Peter Sagan
2011 Mark Cavendish
Puntentelling groene trui Tour de France
In de Tour de France van 2021 vallen er wederom op twee verschillende manieren punten te verdienen voor de groene trui. Allereerst is dat mogelijk aan de finish, waar de eerste vijftien renners in de punten rijden. Hoeveel dit er zijn, hangt af van de zwaarte van de rit. Voor vlakke etappes vallen er meer punten te verdienen dan in de zwaardere bergetappes. Hierdoor komen steevast sprinters bovendrijven als mogelijke kandidaten voor dit klassement.
Daarnaast heeft de organisatie ook zogenaamde tussensprints in het leven geroepen. Deze vinden één keer per etappe plaats (niet in de tijdritten) en hierbij rijden de eerste tien renners in de punten. Wanneer er kleine kopgroepen vooruit zijn, moeten de renners voor de groene trui dus alert zijn. Het aantal punten per tussensprint hangt niet af van de zwaarte van de etappe.
Vlakke etappes (etappes 3, 4, 6, 10, 12, 13, 19 en 21):
Finish: 50, 30, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4 en 2 punten
Tussensprint: 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt
Heuveletappes (etappes 1, 2, 7, 14 en 16):
Finish: 30, 25, 22, 19, 17, 15, 13, 11, 9, 7, 6, 5, 4, 3 en 2 punten
Tussensprint: 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt
Bergetappes (etappes, 8, 9, 11, 15, 17 en 18)
Finish: 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt
Tussensprint: 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt
Tijdritten (etappes 5 en 20):
Finish: 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt
Favorieten groene trui Tour de France 2021
Verantwoording lijst:
Voor de totstandkoming van onderstaande lijst zijn alle redacteuren
van In de Leiderstrui gevraagd naar hun top tien op de vraag: "Wie maakt
de meeste kans om de groene trui te winnen?" Iedere top tien werd
punten toegewezen, volgens het volgende rijtje: 12 punten voor de nummer
één, 10 voor de nummer twee, en zo verder met 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1
punt. In totaal dienden elf redacteuren hun top tien in, waardoor
renners dus maximaal 132 punten konden verdienen. Bij iedere renner is
het totaal aantal gekregen punten omgezet in een percentage van het
totaal aantal punten. Zo krijg je een beter beeld hoe de
kansenverhoudingen volgens In de Leiderstrui liggen!
10. Bryan Coquard (B&B Hotels-KTM, 7,6%) en Jasper Stuyven (Trek Segafredo, 7,6%)
We beginnen met een duo, daar ze door onze redactie precies gelijk ingeschat zijn. Dat is al een prestatie op zich van Bryan Coquard en Jasper Stuyven. De Fransman en Belg waren afgelopen Tour vaste klanten in de top tien, waar ze respectievelijk zeven en zes keer in eindigden. Toch zijn er wat twijfels rondom beide mannen voor dit jaar.
Le Coq lijkt namelijk de deur bij B&B Hotels-KTM achter zich dicht te trekken, iets wat in Franse ploegen nog wel eens voor stennis wil zorgen achter de gesloten deuren. Coquard wordt gemeld bij Cofidis, waar hij de vervanger zal worden van Christophe Laporte. De Fransman krijgt zijn lead-out Jens Debusschere wel mee, dus de kans is groot dat hij er wel enkele malen bij zal zitten.
Stuyven dan; die heeft Mads Pedersen in zijn ploeg, die intrinsiek sneller is dan de Belg. De Deen is dit jaar echter nog geen schim van zichzelf, dus het is de vraag in welke hoedanigheid hij zal starten in de Tour. Is hij niet goed? Dan opent dat de kansen voor Stuyven. Is hij wel goed? Dan moet de Belg toch echt zijn ding doen in de lead-out.
9. Tim Merlier (Alpecin-Fenix, 9,1%)
Van Stuyven is het een klein bruggetje naar landgenoot Tim Merlier, de rappe man van Alpecin-Fenix. Merlier is bezig aan een imposant seizoen, met een etappe in de Giro d'Italia als kers op de taart. Ook Merlier moet zijn kansen echter delen, met Jasper Philipsen in de spurts en Mathieu van der Poel in de iets lastigere ritten.
Philipsen moest echter de Baloise Belgium Tour verlaten met een kniewond, waardoor hij ook het BK aan zich voorbij moest laten gaan. Van der Poel lijkt daarentegen de Tour niet uit te gaan rijden, dus dat biedt weer perspectief voor Merlier. Maar of hij echt voor groen zal gaan? Dat lijkt ons eerlijk gezegd niet het geval te gaan worden...
8. Christophe Laporte (Cofidis, 28,8%)
Kijkend naar de percentages komen we nu bij de mannen die serieus kans maken op het groene tricot. Christophe Laporte is daar de eerste van. De Fransman, naar alle waarschijnlijkheid komend seizoen uitkomend voor Jumbo-Visma, is bezig aan een ijzersterk jaar, maar die vette vis ontbreekt nog.
Zowel bergop, in de tijdrit als in de klassieke wedstrijden lijkt Laporte een flinke stap vooruit te hebben gezet, maar hij grossiert voorlopig in tweede plaatsen. Altijd is er niet iemand beter, of het nu Van der Poel, Dylan van Baarle of Magnus Cort is. Hij wordt er zelf ook stilaan gek van, maar hoopt vurig dat hij in de Tour een dikke beloning krijgt voor zijn puike jaar.
7. Michael Matthews (Team BikeExchange, 37,9%)
Er staan slechts drie renners aan de start die ooit het groen wisten te winnen: Sagan en Bennett, maar ook Michael Matthews. In het Super Sunweb-jaar 2017 knalde de Australiër naar het tricot na de diskwalificatie van Sagan. Sindsdien kwam Matthews niet meer in de buurt van de groene trui, maar dit jaar wil hij een nieuwe gooi doen.
Het wil, vooral in de vlakke sprints, echter nog niet echt vlotten bij de kopman van Team BikeExchange. Bergop is het allemaal oké, Matthews kan ongetwijfeld veel punten halen bij de tussensprints, maar lijkt in de echte vlakke massasprints genoegen te moeten nemen met een plek bij de eerste vijf of zelfs tien. Normaal is dat te weinig voor de groene trui, maar hij mag ons zeker verrassen!
6. Wout van Aert (Jumbo-Visma, 44,7%)
'Ik ga niet voor de groene trui en massasprints.' Was getekend, Wout van Aert. De Belg van Jumbo-Visma liep een trainingsachterstand op door een blindedarmonsteking, wat funest lijkt voor zijn Tour-ambities. Die heeft hij namelijk bij moeten stellen van 'ik ga voor de gele trui in de eerste week' naar 'ik kijk het allemaal even aan'.
Desondanks zien we Van Aert nog steeds als kanshebber voor groen, simpelweg omdat hij Van Aert is. Dat bewees hij op het BK maar weer. Als er één renner alle facetten van het huidige wegwielrennen bezit, is het Van Aert wel. Klimmen, sprinten, tijdrijden, punchen; hij kan het simpelweg allemaal. Een Van Aert in goede doen lijkt ons kanshebber nummer één voor het groen, maar op dit moment plaatsen we hem op zes.
5. Sam Bennett (Deceuninck-Quick-Step, 45,5%)
UPDATE: Sam Bennett is door een blessure niet opgenomen in de selectie van Deceuninck-Quick-Step.
Net als zijn voorganger in deze lijst sluimert er wat onzekerheid rondom de persoon Sam Bennett. De Ier van Deceuninck-Quick-Step moest de Baloise Belgium Tour aan zich voorbij laten gaan met knieproblemen, waardoor er zelfs even sprake van was dat hij de Tour niet zou gaan halen.
Die problemen lijken nu voorbij en Bennett staat als het goed is gewoon aan de start. Of het iets voor zijn ambities betekent, is echter lastig in te schatten. Bennett heeft enkele koers- en trainingsdagen gemist, wat nooit bevorderlijk is voor een grote ronde. Desondanks kennen we de Ier als iemand die altijd voorop in de strijd gaat, wat inhoudt dat hij zich gaat mengen in het geweld.
4. Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious, 59,8%)
De in topvorm verkerende Sonny Colbrelli is de komende Tour de France méér dan een outsider voor het groen. De Italiaan krijgt carte blanche bij zijn formatie Bahrain Victorious, waar collectief hard gereden wordt de laatste maanden. Bij Colbrelli uitte zich dat in een ritzege in de Ronde van Romandië en in het Critérium du Dauphiné, terwijl hij in die laatste wedstrijd - die eigenlijk helemaal niet voor sprinters bedoeld was - ook nog drie keer als tweede eindigde. Als klap op de vuurpijl werd hij ook nog Italiaans kampioen op een lastig parcours.
Colbrelli kan in het eerste weekend al een voorschot nemen qua punten, daar hij in staat geacht moet worden om op de eerste aankomsten mee te doen om de zege. In de vlakke etappes komt hij mogelijk te kort voor de zege, maar schrijf hem door zijn constantheid zeker niet af. Wel wist hij in negen grote rondes nog nooit een etappe te winnen.
3. Caleb Ewan (Lotto Soudal, 64,4%)
The Pocket Rocket! Op papier de snelste man aan de start, maar Caleb Ewan heeft dit jaar een hoger doel: het winnen van ritzeges in alle drie de grote rondes. De Tour is de enige ronde die hij van plan is uit te rijden, maar het is onduidelijk of de Australiër zich gaat mengen in de tussensprints.
Het lijkt ons aannemelijk dat Ewan zich vooral focust op de eindsprints en zijn groene ambities naar een ander jaar verschuift, maar het kan zomaar zijn dat hij zich met enkele ritzeges tussen de mannen zet en plots tegen wil en dank het groen om de schouders heeft. Een Ewan in vorm is namelijk ten alle tijden zeer moeilijk te verslaan.
2. Peter Sagan (BORA-hansgrohe, 72,7%)
Dan, Peter Sagan. Moeten we een zevenvoudig winnaar van de groene trui nog voorstellen? Zeker! Sagan won dit jaar al de paarse puntentrui in de Giro, en gaat in de Tour op voor zijn achtste puntenklassement-overwinning. Het kan dit jaar wel eens moeilijker worden dan anders, maar Sagan kan het nog altijd doen op zijn Sagans: dag na dag punten sprokkelen.
De Slowaak is namelijk taaier dan de meeste van zijn tegenstanders, een eigenschap die hij maar wat graag uitspeelt. Zijn grote kwaliteit is dat hij eigenlijk altijd top vijf rijdt, maar dat kan in deze Tour - met zoveel sprintgeweld aan de start - nog wel eens een hele opgave worden. Daarnaast stuit hij in de spurts bergop tegenwoordig veel vaker op een ontketende Van der Poel, Alaphilippe of Van Aert.
1. Arnaud Démare (Groupama-FDJ, 88,6%)
Als er één jaar is waarin Arnaud Démare voor het groen kan gaan, is het dit jaar wel. De Fransman verkeert in bloedvorm, krijgt bijna zijn gehele Groupama-FDJ-trein mee en vindt een parcours op zijn maat. Geen Thibaut Pinot, maar zes van de acht (op Gaudu en Armirail na) ballen op de rappe man.
Het zou ons niet verbazen als Démare in deze Tour tekeer gaat zoals hij vorig jaar in de Giro deed: imponeren in de spurts en consolideren wanneer het nodig is. Hij won tot dusver twee Tourritten (2017 en 2018), maar volgens In de Leiderstrui kan dit wel eens het jaar zijn dat de Fransman volledig tot ontbolstering komt.
Door: Tom van der Salm - t.vandersalm@indeleiderstrui.nl
Heb jij de app van In de Leiderstrui al!? Download 'm nu via Android of IOS en blijf nog beter en sneller op de hoogte van de laatste wielernieuwtjes, interviews, opinie en achtergronden!
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties