Het is wellicht één van de mooiste shirts die er bestaat: de witte trui. Alle renners die later dan 1 januari 1998 zijn geboren, nemen automatisch deel aan dit klassement in de Giro d'Italia. Prestigieus is de trui zeker, al ligt de kwaliteit bij de jonge klassementsrenners tegenwoordig zo hoog dat de aandacht soms weleens naar de achtergrond verdwijnt. Hier niet, want In de Leiderstrui neemt de favorieten met je door!
Bekijk ook/binnenkort op In de Leiderstrui:
Voorbeschouwing op de Giro d'Italia
Favorieten roze trui
Favorieten paarse trui
Favorieten blauwe trui
Pooltips Giro d'Italia
Nederlanders in de Giro d'Italia (online: 5 mei)
Laatste winnaars jongerenklassement Giro d'Italia
2022 Juan Pedro López
2021 Egan Bernal
2020 Tao Geoghegan Hart
2019 Miguel Ángel López
2018 Miguel Ángel López
2017 Bob Jungels
2016 Bob Jungels
2015 Fabio Aru
2014 Nairo Quintana
2013 Carlos Betancur
Favorieten jongerenklassement Giro d'Italia 2023
Voor de totstandkoming van deze lijst zijn (ex)-redacteuren van In de Leiderstrui gevraagd naar hun top tien op de vraag: "Wie maakt de meeste kans om het puntenklassement in de Giro d'Italia te winnen?" Iedere top tien werd punten toegewezen, volgens het volgende rijtje: 12 punten voor de nummer één, 10 voor de nummer twee, en zo verder met 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. Bij iedere renner is het totaal aantal gekregen punten omgezet in een percentage van het maximaal te behalen aantal punten. Deze staat aangegeven bij de betreffende renners. Zo krijg je een beter beeld hoe de kansenverhoudingen volgens In de Leiderstrui liggen!
10. Matthew Riccitello - Israel Premier Tech (10,2%)
Tot dit seizoen wisten waarschijnlijk weinig mensen wie Matthew Riccitello was, maar hij heeft absoluut zijn plaats bij de favorieten verdiend. De 21-jarige Amerikaan van Israel-Premier Tech klimt al het hele jaar mee met de besten en werd bijvoorbeeld negende in de Vuelta a San Juan, twee plaatsen achter Remco Evenepoel...
Dat Riccitello wat in zijn mars heeft, bewees hij in 2022 ook tijdens de Istrian Spring Trophy. Dat is een lastige rittenkoers in Kroatië, waar heel wat jonge beloften aan de start staan. Riccitello wist de eerste rit op de tweede plaats te besluiten én het eindklassement te winnen.
Terug naar dit seizoen, want Riccitello finishte ook in de UAE Tour (zeventiende) en de Tour of the Alps (zestiende) in de top twintig. Haal daar de ietwat oudere renners vanaf en er zit zomaar een mooie plaats in het jongerenklassement in. Nog een voordeel voor Riccitello: Domenico Pozzovivo is er ook bij. Over leren van een ervaren renner gesproken...
9. Ben Healy - EF-Education EasyPost (14,8%)
Hij was de sensatie van het voorjaar en waarschijnlijk staat hij daarom in het lijstje: Ben Healy. De sympathieke Ier werd bekend onder het bredere publiek toen hij als een duveltje uit een doosje koersen begon te winnen. Zeges in de Coppi e Bartali en GP Industria & Artigianato vielen in de smaak, al was er meer aandacht voor zijn tweede plaatsen in de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race. Tel daar zijn vierde plaats in Luik-Bastenaken-Luik bij op en een specialist in de heuvels is geboren.
Nu begint Healy aan zijn eerste grote ronde. Daarmee wordt eigenlijk ook meteen de belangrijkste vraag gesteld: kan de 22-jarige Ier zijn kunstjes drie weken lang herhalen? Onze (ex-)redacteuren denken (deels) van wel. Healy won namelijk bij de beloften ook zware bergritten, al eindigde hij niet vaak heel erg kort in het algemeen klassement. Van een tijdritje werd de renner van EF-Education EasyPost dan wel weer blij. Laat dat nu eens mooi uitkomen in deze Giro. Resumé, echt hoog in de lijstjes staat Healy (nog) niet, maar wellicht kan hij mooie dingen laten zien. Wij houden wel van verrassingen, dus laat maar komen!
8. Andreas Leknessund - Team DSM (25,9%)
Andreas Leknessund is ook een mooie naam om in de gaten te houden. Voor nu gaat de 23-jarige Noor van Team DSM zich wagen aan de moeilijkste dubbel die er bestaat. Leknessund staat op de startlijst voor zowel de Giro d'Italia als de Tour de France, waardoor het moeilijk in te schatten valt hoe hij de koersen gaat aanvangen.
Goed, hoe zit het met de vorm? Leknessund leek langzaam op te bouwen naar de Giro. De Noor reed zijn laatste koers in de Ronde van het Baskenland en werd daar 26e in het algemeen klassement. De achttiende plaats in de Tirreno-Adriatico was al een stukje beter. Wat vooral opviel was zijn achtste plaats in de (verregende) openingstijdrit. Dat belooft wat, want er zijn drie tijdritten te bewonderen in deze Giro.
Leknessund weet wel hoe je moet aanvallen en kan zomaar hoog in het jongerenklassement eindigen. De sleutels tot succes kunnen zomaar de overgangsritten worden. Daar lust de Noor wel pap van en wees niet verbaasd als hij eens zegeviert.
7. Einer Augusto Rubio - Movistar (31,5%)
Weten we het allemaal nog? Evenepoel (of misschien Adam Yates) ging dit seizoen wel eventjes de eerste bergrit van de UAE Tour winnen. Nou, mooi niet. Einer Augusto Rubio ging er met de bloemen vandoor op de Jebel Jais. De 25-jarige Colombiaan van Movistar kent tot nu toe het beste jaar uit zijn carrière met onder andere een vierde plaats in de Vuelta a San Juan.
Komt het eens even goed uit dat Rubio als speerpunt voor de bergen naar voren wordt geschoven. Nu hij de mooie resultaten aaneenrijgt, is Rubio ineens een interessante naam voor het jongerenklassement. De vraag blijft wel of de Colombiaan voor etappezeges gaat of echt het klassement ambieert. Al kan je in beide scenario's ver komen natuurlijk...
6. Ilan Van Wilder - Soudal-Quick Step (37,0%)
Oké, oké, we geven het meteen toe. Ilan Van Wilder moet ene Evenepoel aan de eindzege helpen en dan kan je niet de witte trui winnen. Die is in dat geval voor zijn ploegmaat. Toch kan Van Wilder erg hoog eindigen in het jongerenklassement en daarom hoort hij gewoon in dit rijtje thuis. Als je in Luik-Bastenaken-Luik mee kan tot aan de Redoute, ben je een goede klimmer. Juist, Van Wilder kreeg dat voor elkaar.
Dat het met de vorm van Van Wilder goed zit, bewees hij in de Ronde van de Algarve. Daar mocht de Belg voor eigen kans gaan en wist hij dat te bekronen met een derde plaats in het algemeen klassement. In het meest ideale scenario blijft Van Wilder tijdens de Giro tot in de eindfase bij zijn kopman. Bovendien kan hij redelijk tijdrijden. Gevolg? Weinig tijdverlies in alle klassementen en een mogelijkheid om hoog te eindigen in de strijd om de witte trui. Tel uit je winst.
5. Brandon McNulty - UAE-Team Emirates (48,1%)
Langzaam maar zeker bewegen we richting de bekende kleppers van het profpeloton. Brandon McNulty hoort daar absoluut bij. De Amerikaan van UAE-Team Emirates kan tijdrijden, heuvels verteren én excelleren in het hooggebergte. Kan u zich nog herinneren wie er als enige knecht van Tadej Pogacar overbleef toen de Sloveen Jonas Vingegaard probeerde te kraken in de Tour de France van 2022? Dat was McNulty inderdaad.
McNulty kan zomaar eens een beetje in de schaduw gaan opereren. UAE neemt namelijk Jay Vine en hij die nog niet genoemd mag worden (de naam komt later aan bod) mee als kopmannen. Stiekem ligt dit parcours McNulty wel goed, dus áls hij voor eigen kans mag rijden, kan hij zomaar ineens hoog gaan eindigen.
4. Santiago Buitrago - Bahrain Victorious (57,4%)
Nog zo'n naam om enthousiast van te worden: Santiago Buitrago. De naam zelf is al mooi, maar wacht maar eens tot je de jonge Colombiaan in actie ziet in het hooggebergte. Zeiden we daar hooggebergte? We hebben het hier wel over de nummer drie van Luik-Bastenaken-Luik. Dat kan hij dus ook.
Het enige probleem voor Buitrago is dat hij niet de absolute kopman is bij zijn ploeg. Bahrain Victorious neemt namelijk ook Jack Haig, Damiano Caruso en Gino Mäder mee voor het algemeen klassement. Buitrago liet in de Tour of the Alps daarentegen zien in vorm te zijn en niet veel onder te doen voor Haig. Een achtste plaats is absoluut verdienstelijk te noemen. Stel dat Buitrago die vorm weet door te trekken. Dan is er toch een parel voor het jongerenklassement geboren?
3. Thymen Arensman - INEOS Grenadiers (63,0%)
Natuurlijk mag Thymen Arensman niet in dit lijstje ontbreken. De Nederlander van INEOS Grenadiers moet dan wel in dienst rijden van Tao Geoghegan Hart en Geraint Thomas, maar dat betekent niet dat je hem mag afschrijven voor het jongerenklassement. Arensman had niet de beste start van het seizoen en vooral de Tour of the Alps, al toonde hij wel wat verbetering naarmate de koers vorderde. Het gaat hier wel over de man die de koninginnenrit van de afgelopen Vuelta a España wist te winnen.
Is Arensman de absolute favoriet om de jongerentrui te winnen? Nee. Kan Arensman in de loodzware laatste week veel tijd winnen en in de buurt komen? Jazeker! We weten van vorig jaar dat de 23-jarige renner uit Deil vooral sterk is in de derde week. Laat de Giro er nou net om bekend staan dan altijd het zwaarst te zijn. Als je meedoet met een poule waar je kan wisselen, voeg Arensman in op de tweede rustdag. Je gaat er punten mee scoren.
2. João Almeida - UAE-Team Emirates (83,3%)
Hij doet al een aantal jaartjes mee aan de top, maar João Almeida komt nog steeds in aanmerking voor de jongerentrui. De 24-jarige Portugees van UAE-Team Emirates werd in de Giro van 2020 bekend door twee weken(!) de roze trui te dragen. Almeida is sindsdien nooit meer afwezig geweest. In 2021 werd hij zesde tijdens zijn afscheidsjaar bij Quick Step en vorig jaar moest hij, toen hij vierde stond, vlak voor de finish noodgedwongen opgeven door een coronabesmetting.
De stijl van Almeida is bijna bekender dan zijn uitslagen. Constant blijft de Portugees er aan de achterkant van de groep als een sterk lint aan hangen, om dan toch een mooi resultaat te rijden. Misschien flikt Almeida het ook dit jaar wel weer en is de witte trui een mooie bonus. Wie weet, want de derde plaats in de Ronde van Catalonië belooft veel goeds.
1. Remco Evenepoel - Soudal-Quick Step (100%)
Het is niet gek dat de wereldkampioen deze volledige score haalt bij onze (ex-)redacteuren. Remco Evenepoel is bij uitstek de favoriet om de jongerentrui te winnen. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) is de leeftijdsgrens al gepasseerd, wat de weg vrijmaakt om het wit op te halen in Rome. Natuurlijk hebben we zijn naaste concurrenten net behandeld, maar het lijkt er toch op dat niemand de wereldkampioen in normale omstandigheden echt kan bedreigen. Op de fiets blijven is het devies.
Evenepoel wil natuurlijk zelf liever de roze trui aantrekken en de witte trui alleen verwelkomen op het podium. Een gek scenario is dat zeker niet, daar de openingstijdrit al een kans is om de leiderstrui te grijpen. Het kan zomaar zo zijn dat Evenepoel de gehele Giro geen witte trui in koers draagt, tenzij je zijn regenboogtrui meetelt...
Ben jij de absolute wielerkenner van In de Leiderstrui? Speel tijdens de Giro dan mee in de IDL Subleague!
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties