2022 is begonnen en daarmee voor velen een nieuw jaar met goede voornemens. Wie echter professioneel wielrenner is en begint in januari, heeft een groot probleem. De basis voor een goed seizoen wordt doorgaans gelegd in december. In de Leiderstrui bekeek de Strava-tijdlijn en haalde er enkele renners uit die er in december al redelijk vol in vlogen.
Michael Valgren, EF Education-EasyPost - 2.886,1 kilometer
Jullie moeten ons corrigeren als we het mis hebben, maar meer dan vijf profs op Strava met meer dan 3.000 kilometer in december konden we niet vinden. We starten dit lijstje desondanks met een vertrouwde naam, want Michael Valgren houdt wel van een potje fietsen. De Deen zat eind 2021 dik 100 uur op de fiets, voor in totaal 2.886,1 kilometer. Hij noteerde daarnaast 36.582 hoogtemeters.
De trainingsarbeid verhoudt zich wel tot vorig jaar, toen Valgren in offseason ook hoog in de 2.000 kilometer uit kwam. In de winter van 2019 slechtte hij de grens van 3.000 kilometer voor het laatst. Het is een trend bij Valgren, die de laatste drie seizoenen altijd al minder deed dan het jaar ervoor. Iets minder kilometers voor een beter resultaat? Zijn uitslagen in het najaar van 2021 waren alvast meer dan bemoedigend onder deze aanpak!
Dylan van Baarle, INEOS Grenadiers - 3.039,2 kilometer
De eerste renner van INEOS Grenadiers in dit lijstje en we verklappen alvast: het is niet de laatste. Dylan van Baarle ging in december keurig door de 3000 kilometergrens, dat lukt niet veel renners (op Strava althans). De Nederlander bewees de afgelopen jaren al vaker dat hij een enorme inhoud heeft en veel aan kan qua training. Zo reed hij in januari van 2021 ook tegen de 3000 kilometer aan.
Toch is de decembermaand van Van Baarle een nieuw bewijs dat het vooruit gaat. Zijn zilveren medaille bij het WK en de zege in Dwars door Vlaanderen toonden aan dat hij tot de beste klassiekermannen behoort. De trainingsarbeid in december biedt alvast hoop op een goede Van Baarle in het voorjaar, als hij natuurlijk heel blijft. Eén ding valt namelijk op: Van Baarle klom in december 45.532 hoogtemeters. Dat zijn er een heel stuk meer dan een benadigd klimmer zoals Bernal, die we hierna bespreken...
Egan Bernal, INEOS Grenadiers - 3.160,4 kilometer
Een grote ronde gaat normaliter over de 3.000 kilometer. De Tour de France telde in 2021 bijvoorbeeld 3.414,2 kilometer in totaal. In dat opzicht kunnen we stellen dat Egan Bernal in december van 2021 bijna een grote ronde nabootste. De Colombiaanse klimmer lijkt helemaal terug, nadat hij in 2020 een verloren jaar kende door rugproblemen. Afgelopen seizoen won hij de Giro d'Italia en dit jaar keert hij terug naar de Tour de France, die hij in 2019 won.
Voorafgaand aan 2019 zagen we al dat we met Bernal te maken hadden met een trainingsbeest. Hij overlegde in december van 2018 een schrikbarend totaal van 3.450,5 kilometer. Daar kwam hij in december van 2021 niet aan, maar met 3.160,4 kilometer deed hij wel een keurige poging. Hij zat in totaal 98 uur en 26 minuten op de fiets, wat dan weer (veel) minder is dan veel anderen in dit lijstje. Dat komt vooral omdat Bernal de bergen niet echt opzocht. Hij bleef steken op 27.958 hoogtemeters, niet echt veel voor iemand als Bernal. December was een maand van inhoud opdoen en de fietspositie optimaliseren. De uitstapjes naar de baan, waar Bernal werkte aan zijn tijdrithouding en aerodynamica, staan er dan ook niet bij, aangezien die niet op Strava zijn gezet.
Annemiek van Vleuten, Movistar Team - 3.322,8 kilometer
In de vorige editie van 'Gespot op Strava' wierpen we al een blik op het herstel van Annemiek van Vleuten, die van ver moest komen na haar bekkenbreuk in Parijs-Roubaix. Ze begon nog op een stadsfiets, maar bulderde in december volop in haar geliefde Colombia. Na een maand in Zuid-Amerika keerde ze voor de feestdagen terug in Nederland.
Nu december erop zit, kunnen we de balans opmaken: 3.322,8 kilometer en 59.795 hoogtemeters voor deze kilometervreter pur sang. Ze zat in de laatste maand van 2021 maar liefst 130 uur en 3 minuten op de fiets. Daarmee voldeed ze keurig aan een fulltime werkweerk van 40 uur, verdeeld over dik drie weken. We kunnen er na december donder op zeggen dat Van Vleuten in 2022 weer op de afspraak zal zijn.
Pavel Sivakov, INEOS Grenadiers - 3.339,5 kilometer
Wat krijgen die luitjes van INEOS Grenadiers te eten? We bespraken net al Van Baarle en Bernal, maar er is er nog eentje van de Britse formatie die op Strava iedereen het snot voor de ogen fietste in december. Zelfs Van Vleuten kon niet tippen aan de machtige dijen van Pavel Sivakov. De nog altijd maar 24-jarige Rus staat al wel langer bekend als iemand die de kilometers makkelijk verteert, maar 3.339,5 kilometer in één maand, dat is bovengemiddeld.
Sivakov overlegde ook nog eens 45.029 hoogtemeters, waarmee we Van Vleuten op dat front mogen uitroepen tot winnares. Sivakov reed zijn bizarre totalen wel in veel minder uur. Hij zat 113 uur en 14 minuten in het zadel, meer dan 24 uur minder dan Van Vleuten dus. Sivakov overtrof ook zichzelf. In december van 2019 - de laatste normale winter tot corona insloeg als een bom - kwam hij niet eens in de buurt van 3.000 kilometer. Stapt Sivakov in 2022 definitief uit de schaduw van al die kopmannen bij INEOS?...
Richie Porte, INEOS Grenadiers - 3.868,2 kilometer
Baas boven baas, de absolute baas van Strava, bizar! Richie Porte lijkt aan z'n laatste jaren van zijn indrukwekkende profcarrière bezig, maar wat hij in december van 2021 noteerde, gaat andermaal de boeken in. De Australiër noteerde 3.868,2 (!) kilometer in een maandje tijd. Daar verbleekt dus zelfs een Tour de France bij. Van Vleuten blijft hoogtemeter-vreter, want Porte kwam tot 'slechts' 53.792 hoogtemeters. Hij zat 122 uur en 30 minuten op de fiets.
Wat opvalt, is dat Porte eigenlijk iedere dag van december op de fiets heeft gezeten. Daarbij komt dat er zelfs meerdere ritten dik over de 200 kilometer gingen. Is het dan buitenaards wat hij deed in december? In de termen van Porte niet eens, daar hij in januari van 2021 - als voorbereiding op het nieuwe seizoen - doodleuk 4.143,9 kilometer noteerde in één maand. In december van 2019 stokte de teller bij 3.815,3 kilometer. Voor hem normale aantallen, maar hij steekt ermee wel met kop en schouders boven de andere Strava-profs uit.
Hebben we iemand over het hoofd gezien? Dat kan! We proberen iedereen te volgen, maar er vliegt er weleens één onder de radar. Is er een prof uit de WorldTour die genoemd moet worden? Meld het in de reacties over mail Bram op onderstaand adres!
Voor meer Gespot op Strava, klik hier.
Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties