Gespot op Strava: Tijd om ons te vergapen aan de cijfers achter drie Van der Poel-overwinningen Wielrennen
Wielrennen

Gespot op Strava: Tijd om ons te vergapen aan de cijfers achter drie Van der Poel-overwinningen

Gespot op Strava: Tijd om ons te vergapen aan de cijfers achter drie Van der Poel-overwinningen

Mathieu van der Poel is iets meer dan twee weken terug in koers, maar het lijkt alsof de Nederlander van Alpecin-Fenix nooit is weggeweest. Na zijn verrassende rentree in Milaan-Sanremo (hij werd meteen derde), volgden de Coppi e Bartali, Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen. De buit: drie overwinningen! In de Leiderstrui kijkt in deze 'Gespot op Strava' naar de cijfers achter die hattrick.

Dat Van der Poel zich goed voelde richting zijn rentree in maart, was al wel af te lezen aan de cijfers die we eerder in deze rubriek bekeken. Het is vrij bizar om te zien hoe hij in een maand tijd in topvorm geraakte, als je bekijkt waar hij in januari vandaan kwam. Richting Milaan-Sanremo fietste Van der Poel al heel hard in Spanje, om bij z'n rentree in Sanremo meteen te bevestigen dat hij klaar was voor de klassiekers. Vijf weken geen fiets aangeraakt door een slepende rugblessure, maar uiteindelijk kwam het allemaal op z'n pootjes terecht.

Van der Poel test de benen in Coppi e Bartali

Na Milaan-Sanremo trok Van der Poel naar de Coppi e Bartali, een Italiaanse rittenkoers vol explosieve muurtjes en lastige parcoursen. Ideaal om wedstrijdkilometers te maken en de benen eens goed te testen. MVDP koos dag vier uit om er eens vol voor te gaan, zoals alleen Van der Poel dat kan. In een heel lastige rit ging hij solo in de aanval, op dik 65 kilometer van de streep. Hij reed in één snok naar de kopgroep toe en dunde daar de boel vervolgens uit.

Wie in zijn Strava-upload de analyse erbij pakt en de laatste 65 kilometer van de rit selecteert, stuit op een indrukwekkend staaltje fietsen. Van der Poel reed in zijn eigen finale gemiddeld 43,9 kilometer per uur, en dat met vier keer de beklimming van de Vico (3,1 kilometer aan 5,4 procent). Hij reed gemiddeld aan 352 watt, met zijn door PCS geschatte gewicht van 75 kilogram een gemiddelde van 4,69 watt per kilogram over 65 kilometer. We nodigen jullie uit het te proberen.

Wat de dag voor Van der Poel nog een stukje mooier maakte, was dat het peloton hem uiteindelijk op zeven kilometer van de streep in de kraag vatte. Het was gedaan, zo leek het. Het uitgedunde pak vloog naar de finish, waar werd gesprint om de dagzege. Wie er won? Ene Mathieu van der Poel. De kopman van Alpecin-Fenix stootte een sprint aan maximaal 64,6 kilometer per uur en maximaal 1.517 watt (!) uit z'n benen. Daarmee verraste hij de anderen, die er ogenschijnlijk toch frisser bij hadden moeten zitten.

Gespot op Strava: Tijd om ons te vergapen aan de cijfers achter drie Van der Poel-overwinningen
De indrukwekkende 65 kilometer van Van der Poel in de Coppi e Bartali.

Applaus voor Mathieu in Dwars door Vlaanderen

Na de Coppi e Bartali kregen we een blije en opgeluchte Van der Poel in de media. Zijn rug voelde heel goed, zijn benen draaiden als een tierelier en zodoende was hij op tijd voor het klassieke voorjaar. Om de Vlaamse wegen alvast een keer te verkennen, startte Van der Poel midweeks in Dwars door Vlaanderen, de kleine broer van De Ronde, met 183,7 kilometer. Maar zoals wel vaker werd Dwars door Vlaanderen een explosieve en keiharde koers.

Van der Poel zette zijn Alpecin-mannen al op dik negentig kilometer van de finish op kop en vanaf dat moment viel het niet meer stil. Eindafrekening aan de finish? 187,52 geregistreerde kilometers voor Van der Poel aan 44,4 per uur gemiddeld. De Nederlander overlegde een gemiddeld gewogen vermogen van 357 watt over de hele dag! Het leverde hem de Strava-KOM's op op de 'Stooktestraat' en de 'Karmelberg'. Op het eerste segment ging Alpecin-Fenix vol gas, op de Karmelberg was het volle finale en kwamen Van der Poel en Tiesj Benoot uiteindelijk met z'n tweeën voorop.

Dat het explosief was, blijkt wel uit het feit dat Van der Poel gedurende de dag meermaals dik over de 1.000 watt moest om finale te rijden. In de sprint-á-deux was Benoot logischerwijs geen partij voor hem. Van der Poel haalde een piek van 1.388 watt en kon al snel rechtop zitten en de handen in de lucht steken. Namens Benoot kwam er een welgemeend applaus voor de winnaar van de dag.

Gespot op Strava: Tijd om ons te vergapen aan de cijfers achter drie Van der Poel-overwinningen
Een dagje volle bak koers in Dwars door Vlaanderen...

Alles komt samen voor Van der Poel in De Ronde

Dwars door Vlaanderen is leuk, maar kon Van der Poel het ook in de Ronde van Vlaanderen? Zonder de met corona kampende Wout van Aert werd hij als de topfavoriet naar voren geschoven. Van der Poel maakte die rol meer dan waar, al had hij een enorme kluif aan Tadej Pogacar, die bij z'n debuut doodleuk finale reed. De Sloveen was volgens Van der Poel misschien wel de sterkste in koers en dat blijkt wel uit de cijfers van z'n rivalen. Omdat Pogi al in de openingsfase viel en daar zijn vermogensmeter verloor, hebben we geen Strava-gegevens van hem.

Toch weten we op basis van de prestaties van anderen dat Pogacar de Oude Kwaremont na dik 220 kilometer aanviel alsof het zijn laatste was. Stefan Küng is in Strava de nieuwe houder van de KOM. De Zwitser stoomde de legendarische kassei-klim op in 5 minuten en 4 seconden. De hele top tien van dit segment bestaat uit renners uit de wedstrijd van afgelopen zondag. Pogacar was met vermogensmeter dus zonder twijfel de nieuwe recordhouder geweest, daar Van der Poel het in 5 minuten en 5 seconden deed.

Na de Paterberg knalde Pogacar ook op de Koppenberg hard door. Alleen Van der Poel en Valentin Madouas konden mee. Omdat Pogacar op iedere heuvel probeerde Van der Poel te lossen, was ook Madouas er echter al snel aan voor de moeite. Dat het hard ging, blijkt wel uit het segment 'Koppenberg - Steenbeekdries - Taaienberg', waar Van der Poel in 13 minuten en 10 seconden doorheen denderde; een recordtijd in Strava. Wout van Aert deed het in 2020 in 13.14 minuten. In de absolute finale ging Pogacar nog één keer all-in op de Oude Kwaremont en de Paterberg. Van der Poel zou na afloop toegeven dat hij hier op het punt stond van lossen, maar dat gebeurde niet. Op de Paterberg - de laatste klim van de dag - moest Van der Poel 649 watt (!) gemiddeld (8,65 watt per kilogram) overleggen over een dikke minuut om het wiel van Pogacar te houden.

De twee hadden een dikke halve minuut op achtervolgers Madouas en Dylan van Baarle en reden lang kop over kop naar de meet, in afwachting van de sprint. Van der Poel werd in de slotkilometer op kop gedwongen door Pogacar, die echter de loef werd afgestoken door een pokerspel voor gevordenen. Van der Poel drukte het tempo - getuige de Strava-analyse - tot onder de 30 kilometer per uur, om vervolgens met een knal aan maximaal 1.406 watt aan te zetten, op het moment dat Madouas en Van Baarle eraan kwamen. Van 34 naar 58 per uur in een split-second. Het bezorgde Van der Poel de zege, ook al omdat Pogacar door het pokeren werd ingesloten en vierde werd.

Gespot op Strava: Tijd om ons te vergapen aan de cijfers achter drie Van der Poel-overwinningen
Van surplace naar volle sprint in een split-second.

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws