Of het nu voetbal, wielrennen of darten is, sport en pooltjes horen gewoon bij elkaar. Bij de grote rondes is het in de wielersport vaak het leukst om je wielerkennis (en/of geluk) te meten met vrienden en bekenden, dus dat geldt ook weer voor de komende Giro: In de Leiderstrui licht enkele renners uit die mogelijk nog niet op je lijstje stonden en onderbouwt die keuzes.
De Giro d'Italia gaat zaterdag van start met een tijdrit en zal na drie weken koers, talloze heuvels, een aantal sprintritten en meerdere loeisteile bergen aankomen in de hoofdstad van Italië: Rome, de metropool waar alle wegen samenkomen.
Ben jij de absolute wielerkenner van In de Leiderstrui? Speel tijdens de Giro dan mee in de IDL Subleague!
Lees ook
Hoe verging het de grote ronde-pooltips van In de Leiderstrui in 2021?
Tijd voor zelfreflectie: Hoe verging het de Giro d'Italia-pooltips van In de Leiderstrui?
Bekijk ook/binnenkort op In de Leiderstrui:
Voorbeschouwing op de Giro d'Italia
Favorieten roze trui
Favorieten paarse trui
Favorieten blauwe trui
Pooltips Giro d'Italia
Nederlanders in de Giro d'Italia
Vincenzo Albanese - EOLO-Kometa
De eerste tip die we delen is Vincenzo Albanese, de enige coureur die vorig jaar ook al in dit lijstje stond. Gek is dat niet, daar de kleine Italiaan iemand is die eigenlijk altijd wel levert. Veelzeggend zijn zijn uitspraken na de eerste rit van de pas verreden Ronde van Asturië, waarin hij als tweede eindigde. 'Ik kon tenminste nog tweede (alweer) worden, maar ik baal ontzettend.'
Dat iemand klaagt als hij op het podium staat, is hoe dan ook een teken van een goed vormpeil. Bij Albanese is dat alleszins niet vanzelf gekomen, daar hij in januari nog een zwaar ongeluk meemaakte. Dit hield de sprintkopman van EOLO-Kometa tot 11 april van de fiets, maar zijn uitslagen in zijn nog prille seizoen liegen er niet om.
In de Ronde van Sicilië eindigde hij in elke etappe bij de beste vijf, terwijl Albanese in Asturië in twee van de drie ritten op het podium finishte. Afgelopen jaar zagen we hem maar liefst 28 (!) keer in de top tien van een wedstrijd eindigen, terwijl hij in de Giro negen keer in de top vijftien kon eindigen.
Ilan Van Wilder - Soudal Quick-Step
Pooltip twee is Ilan Van Wilder, de man die Remco Evenepoel samen met Jan Hirt het langste bij moet staan in de Ronde van Italië. De Tsjech sprak er al over in gesprek met In de Leiderstrui. 'Ilan rijdt tot dusverre een goed seizoen, dus ik verwacht dat hij in het eerste gedeelte van de Giro wel wat beter zal zijn dan ik. In dat geval zal hij de laatste man voor Remco zijn. Richting de derde week hoop ik beter te worden en dan zou ik graag de laatste man zijn. Maar uiteindelijk maakt het niet uit wie het is, als er maar iemand zo lang mogelijk bij hem blijft.'
In Luik-Bastenaken-Luik liet Van Wilder, die enkele dagen daarvoor al veertiende werd in de Waalse Pijl, alvast zien dat het met zijn vorm wel snee zit. De Belg lanceerde Evenepoel, maar op het moment dat hij af moest geven zaten er nog maar vier man in zijn wiel. Daarmee bevestigde de amper 22-jarige zijn prestatie in de Ronde van de Algarve eerder dit jaar, waar hij derde werd.
Bij Soudal Quick-Step is het normaliter alles voor Evenepoel, maar dat neemt niet weg dat de overige renners totaal geen kansen krijgen. Voor bijvoorbeeld Davide Ballerini houdt dit in dat hij - als Evenepoel veilig is - mag sprinten, maar voor Van Wilder betekent dit dat hij tenminste tweemaal voluit mag gaan in de tijdritten. Op de eerste dag en de voorlaatste dag kan Van Wilder zelf dus alvast voor een resultaat gaan.
Ben Healy - EF Education-EasyPost
Wie enkel naar de grote rondes kijkt, zal nog niet van Ben Healy gehoord hebben. We gaan er echter toch wel vanuit dat de meeste mensen die deze wielerwebsite bezoeken deze Ier al wel op hun lijstje hebben staan. Namens EF Education-EasyPost was hij namelijk dé revelatie van het afgelopen voorjaar, met verrassende tweede plekken in de Brabantse Pijl en Amstel Gold Race en een vierde plaats in Luik-Bastenaken-Luik.
Amper bekomen van wat hem in Nederland en België overkwam, reisde Healy - die eigenlijk even verrassend is op komen zetten als onze bonus-tip Jay Vine, voor de mensen die dit allemaal lezen - alweer af naar Italië voor zijn eerste grote ronde. Met zijn gekende tijdrijderskwaliteiten - hij werd vorig jaar zesde op een volledig vlak EK - en postuur zou hij ook in de bergen mee moeten kunnen. 'De langere beklimmingen zijn ook een grote onbekende voor mij', vertelde hij enkele dagen voor de start aan In de Leiderstrui. 'Ik zal worden getest, maar het zou me moeten liggen. Als de benen goed zijn, zie ik niet in waarom ik de langere beklimmingen niet aan zou kunnen.'
We zien in Healy niet direct een klassementsrenner, maar wel iemand die voor dagsucces kan gaan in de overgangsritten. Zo ziet de jongeling het zelf ook. 'Ik zal in de Giro moeten uitzoeken of ik het niveau van de afgelopen kan vasthouden. Ik heb goed uitgerust en ga het dag voor dag bekijken. Hopelijk blijven de benen goed. Ik houd van racen in Italië en met mijn aanvallende stijl past deze ronde waarschijnlijk goed bij mij.'
Fillipo Fiorelli - Green Project-Bardiani-CSF-Faizané
In de categorie-Albanese is er ook nog Filippo Fiorelli, coureur bij een andere kleinere Italiaanse ploeg: Green Project-Bardiani-CSF-Faizané. Hij gaat alweer beginnen aan zijn vierde Ronde van Italië, waarin hij nu in totaal vijf top tien-noteringen bijeen wist te rijden. Toch kan er dit jaar meer in het vat zitten, weten ze ook bij zijn ploeg.
Fiorelli is namelijk niet iemand die excelleert in de hogesnelheidssprints, maar meer een coureur die boven komt drijven als het wat lastiger wordt. En laten er in die categorie nu net een heleboel zijn in de komende Giro d'Italia, wat ook beter klimmende spurters als Michael Matthews en Mads Pedersen verleidde tot deelname.
Zijn ploeg beschrijft het alvast op zijn Italiaans: deze Giro moet voor Fiorelli de 'Giro van de verlossing' worden, waarbij hij dé aangewezen persoon is voor de spurts. Met een zesde plek op een zwaar Italiaans kampioenschap en een vijfde plaats in de door Wout van Aert gewonnen Bretagne Classic liet hij na zijn vroege opgave in de Giro van vorig jaar alvast zien dat er wat in het vat zit.
Santiago Buitrago - Bahrain Victorious
Bahrain Victorious is één van de meest interessante ploegen voor de komende Giro d'Italia. De ploeg beschikt met Jack Haig, Gino Mäder, Damiano Caruso en Santiago Buitrago over vier mannen die al lieten zien dat ze klassementen konden rijden. In dit artikel nemen we die laatste mee, daar hij in Luik-Bastenaken-Luik nog in een superzware koers liet zien dat hij meekan met de grote mannen.
In La Doyenne mocht hij naast klasbakken Tadej Pogacar en Tom Pidcock plaatsnemen op het podium, wat toch wel tekenend is voor de status die hij stilaan aan het opbouwen is. Dat komt ook tot uiting voor de Giro d'Italia: ploegleider Gorazd Stangelj communiceerde dat Haig dé man is van Bahrain Victorious, maar in feite staan Caruso en Haig er door hun goede prestaties in de Ronde van Romandië en Luik niet ver vanaf. Daarbij mogen we bij de 23-jarige Colombiaan niet vergeten dat hij eerder dit jaar in de zeer sterk bezette Ruta del Sol, gewonnen door Pogacar, ook al goed meedeed vooraan.
Na zijn derde plaats in Luik winde Buitrago er zelf alvast geen doekjes om op de persconferentie. 'Op hier op het podium te staan met Evenepoel en Pidcock, is voor mij iets van een andere orde. Deze derde plek is een grote bron van motivatie voor de Giro, mijn grootste doel van dit jaar', aldus de man die over zowel een goede punch als langere klimmerskwaliteiten beschikt.
Jake Stewart - Groupama-FDJ
De volgende in de rij is Jake Stewart, de tweede sprinter na de die niet in de Giro startende Arnaud Démare bij Groupama-FDJ. Waar Démare en David Gaudu elkaar voor de Tour de France de tent uitvechten bij de Franse formatie, lijken Stewart en klassementskopman Thibaut Pinot het een stukje beter met elkaar te kunnen vinden.
Als 23-jarige renner komt Stewart stilaan in de periode dat hij moet gaan laten zien wat hij waard is. In de Vuelta van afgelopen jaar mocht hij voor het eerst aantreden in een grote ronde, maar dit avontuur duurde door ziekte slechts zeven dagen. Desondanks wist hij zich in die ritten al meermaals te plaatsen rondom de top tien.
Bij zijn ploeg Groupama-FDJ geloven ze alvast rotsvast in de kunnen van Stewart, die ook bekendstaat als een coureur die een heuveltje over kan. Met zijn vaste lead-out Fabian Lienhard werd hij in aanloop naar de Giro op hoogte (Tenerife) gestuurd, terwijl Ignatas Konovalovas - jarenlang een vaste waarde in de trein van Démare - last minute ook nog toegevoegd werd aan de ploeg.
Aurélien Paret-Peintre - AG2R Citroën Team
Eigenlijk zijn er voor deze Giro enkele interessante renners door hun ploeg als klassementsman aangeduid: Einer Rubio (Movistar), Eddie Dunbar (Jayco AlUla), Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa) en Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën Team) zijn niet direct mannen waar je aan denkt bij het genre grote ronde, maar mogen het in deze koers toch gaan proberen.
Toch valt er voor alle heren wel wat te zeggen. Zo is Paret-Peintre zo'n renner die á la Juan Pedro López (2022) en Attila Valter (2021) plots in het roze kan staan na een week. De Fransman trok samen met zijn vaste adjudant Mickaël Cherel, jarenlang de trouwe knecht van Romain Bardet, maar liefst twintig dagen naar de Etna om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op deze Ronde van Italië.
Met zijn degelijke sprint kan Paret-Peintre - die zelf ook al uitsprak stiekem op ritwinst te mikken - nog eens naar een resultaatje rijden, al moeten we daarbij in het oog houden dat ook Andrea Vendrame rap is namens AG2R Citroën Team. Klimmen kan de Fransman alvast beter, zo toonde hij dit jaar onder meer Parijs-Nice. Daar eindigde hij als vierde op La Loge des Gardes, voor Jonas Vingegaard, Bardet, Daniel Felipe Martínez en Simon Yates.
Lorenzo Rota - Intermarché-Circus-Wanty
Bij Intermarché-Circus-Wanty eindigden ze vorig jaar met twee mannen (Jan Hirt en Domenico Pozzovivo) in de top tien van de Giro d'Italia en wonnen ze nog een rit met Biniam Girmay, maar dit seizoen gooien ze het toch wel over een iets andere boeg. De formatie van Aike Visbeek trekt met louter vrijbuiters en twee sprinters (Niccolo Bonifazio en Arne Marit) naar de Ronde van Italië.
Eén van die pionnen is Lorenzo Rota, die in de overgangsetappes namens zijn ploeg naar voren wordt geschoven als potentiële rittenkaper. Afgelopen jaar was hij er met een tweede plek in Genua al eens dicht bij, terwijl hij toen ook mooie dingen liet zien in de Ronde van België (vierde), Clasica San Sebastian (tiende), Ronde van Tsjechië (winst) en het WK (dertiende).
Visbeek sprak voor aanvang van dit jaar uit dat hij nog wel een stap voorwaarts verwachtte van Rota, die met een achtste plek in de zeer goed bezette Ruta del Sol inderdaad op de goede weg leek. Nadien kwam er door maagproblemen wat klad in richting de Italiaanse voorjaarswedstrijden, maar na een gedegen voorbereiding lijkt hij net op tijd in orde. In Eschborn Frankfurt was hij samen met Marc Hirschi de beste in de koers, wat tot een vijfde plek leidde. Ook niet onbelangrijk: Rota is een trotse Italiaan, die medio april al ritten verkende. Met name rondom de zestiende etappe richting Bergamo heeft hij als thuisrijder een grote cirkel staan.
Marius Mayrhofer - Team DSM
De voorlaatste plek in deze selectie renners is bestemd voor Marius Mayrhofer, een jongen die je wellicht niet kent als de koers in uw huis pas sinds de Omloop op staat. De 23-jarige Duitser van Team DSM had toen al een WorldTour-koers in zijn zak, door met een fenomenaal spurtje de Cadel Evans Great Ocean Road Race op zijn naam te schrijven in Geelong. Dat was voor hem de kers op de taart van een succesvolle trip Down Under, waar hij aantoonde goed bergop te kunnen rijden.
Nadien kwam de klad er wat in bij Mayrhofer, die ten val kwam in de Omloop Het Nieuwsblad en Classic Brugge-De Panne en dit voorjaar tweemaal ziek werd. Tot overmaat van ramp liep hij op het Tenerife-trainingskamp van Team DSM in april een peesontsteking op, waardoor hij een week rust moest inlassen.
In de Giro-documentaireserie die DSM donderdag lanceert is Mayrhofer één van de centrale figuren, zoals hij ook moet gaan worden voor de komende Ronde van Italië. Met landgenoot Niklas Märkl beschikt hij over een vaste lead-out, terwijl Alberto Dainese, vorig jaar nota bene nog ritwinnaar in de Giro, last minute nog ingeroepen werd als vervanger van Henri Vandenabeele. De Italiaan zou eigenlijk zondag van start gaan in Tro Bro Léon. Het feit dat Mayrhofer op hoogte mocht en daar ook gevolgd werd door de camera’s, zegt allicht genoeg over de rolverdeling bij Team DSM.
Matthew Riccitello - Israel-Premier Tech
'Riding with the future. Mark my words, remember this name - Matthew Riccitello.' Was getekend, ene Lance Armstrong, medio 2020. Desbetreffende Matthew Riccitello was destijds amper achttien jaren oud, maar kon al op veel compassie rekenen bij de man die jarenlang de wielersport domineerde.
Hedendaags spreken we over diezelfde Riccitello als 21-jarige klimmer van Israel-Premier Tech die zich opmaakt voor zijn eerste grote ronde. Met zijn 55 kilogram liet hij in zijn prille maanden als fulltime prof al mooie dingen zien. Zo won hij het jongerenklassement in de Ronde van San Juan, werd hij zeventiende in zijn eerste WorldTour-wedstrijd in de Verenigde Arabische Emiraten en klom hij recent nog met de besten omhoog in de Tour of the Alps.
In zijn eerste grote ronde zal hij aan de zijde van ervaringsdeskundige Domenico Pozzovivo zonder al te veel druk van start gaan, maar om met de woorden van Armstrong te spreken: we zullen de naam Riccitello voor nu nog even onthouden, al is het maar omdat hij een paar zéér indrukwekkende Strava-KOM's op zijn naam heeft.
Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)
Ben jij de absolute wielerkenner van In de Leiderstrui? Speel tijdens de Giro dan mee in de IDL Subleague!
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties