De eerste negen etappes van de 110e editie van de Tour de France zitten erop. Daags na de rit naar de legendarische Puy de Dôme-col staat op maandag 10 juli de eerste (welverdiende) rustdag op het menu. Rustdagen in grote rondes staan normaliter in het teken van (diepgaande) analyses, persmomenten én lijstjes. Ook de laatstgenoemde categorie laat In de Leiderstrui niet zomaar voorbijvliegen en dus stellen we hierbij een tienkoppige lijst samen: vijf flops en vijf tops in deze Tour de France (tot nu toe)!
Flop 1: Mikel Landa (Bahrain Victorious)
Mikel Landa is typisch zo'n renner die regelmatig in soortgelijke rijtjes als deze terugkeert. Voor de 33-jarige Bask geldt: het is óf geweldig óf helemaal niets. Tot nu toe is de tweede optie van kracht, daar de stilist op een teleurstellende veertiende plaats (op ruim negen minuten van Jonas Vingegaard) staat. Landa kende nochtans een goed voorjaar, met daarin onder meer een tweede plaats in de Ronde van het Baskenland en een derde plaats in Luik-Bastenaken-Luik. In het Critérium du Dauhpiné was het weliswaar wat minder, maar tóch waren er nog altijd veel verwachtingen van Landa, die dus flink teleurstelt. 'Wanneer Pogacar en Vingegaard aanvallen, is het direct te moeilijk', liet hij na een van de bergetappes al optekenen.
Flop 2: Biniam Girmay (Intermarché-Circus-Wanty)
Intermarché-Circus-Wanty hoopte in de verschillende massasprints in de Tour de Biniam Girmay uit de Ronde van Zwitserland, waarin hij een ritzege boekte door Wout van Aert te verslaan, te zien. Niets bleek echter minder waar, aangezien de Eritreeër geen potten wist te breken in de sprints. De winnaar van Gent-Wevelgem in 2022 moest zien te dealen met een elfde en negentiende plaats als beste resultaten, tot hij zowaar in etappe zeven naar de derde plek wist te snellen. Toch mag dat de meubelen niet redden en had menig wielerfanaat en -pooler meer verwacht van de Afrikaanse sterkhouder.
Flop 3: Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step)
Julian Alaphilippe liet in het Critérium du Dauphiné weer wat van zijn klasse zien door de tweede etappe op knappe wijze naar zich toe te trekken. In de Tour de France vond de tweevoudig wereldkampioen tevens een parcours naar zijn hand. Heuvel- en punchetappes zijn er immers genoeg in deze editie van 'La Grande Boucle'. Vooral in het openingsweekend (in het Baskenland) werd er veel verwacht van 'Loulou'. De publiekslieveling moest echter al vroeg passen en kwam ook in de rest van het Tour-stuk niet echt meer voor. Het is voor Soudal Quick-Step en Patrick Lefevere te hopen dat Alaphilppe zijn vleugels weer kan ontbinden, want de ploeg bungelt na negen ritten onderaan de lijst als het graat om bijeengefietst prijzengeld.
Flop 4: Ben O'Connor (AG2R Citroën Team)
In onze gele trui-voorbeschouwing stond Ben O'Connor op de vierde plaats wat betreft het kans maken op de eindoverwinning. Derhalve moeten de prestaties van de Aussie van AG2R Citroën Team als ondermaats bestempeld worden. Na negen dagen koers staat de ranke Oceaniër op een achttiende plaats in de algemene rangschikking. Voorafgaand aan het grootste wielerevenement stak O'Connor zijn podiumambities niet onder stoelen of banken, maar die kan hij momenteel dus best bijschaven. Op de rustdag sijpelde het bericht binnen dat O'Connor dagsuccessen gaat najagen in de tweede en derde Tourweek. We zijn benieuwd of de nummer vier van de Tour in 2021 wél weet te slagen in die opzet.
Flop 5: Rigoberto Urán (EF Education-EasyPost)
Toegegeven, Rigoberto Urán wordt ook al een dagje ouder. De Colombiaan van EF Education-EasyPost is er alweer 36 en dat mag de verwachtingen altijd wel ietwat temperen. Toch stelt de runner-up in de Tour van 2017 alsnog teleur, temeer omdat hij in de Ronde van Zwitserland nog naar een puike zesde plaats snelde. Urán staat te boek als een man die altijd wel constant presteert en doorgaans goed is voor een toptiennotering. Daar is in deze ronde echter geen sprake van, aangezien 'Rigo' op een 93e (!) plaats in het algemeen klassement staat.
Top 1: Phil Bauhaus (Bahrain Victorious)
Phil Bauhaus verdient een plaatsje op de lijst met renners die in positieve zin wisten te verrassen. De Duitser van Bahrain Victorious is natuurlijk al langere tijd een naam die tot de (sub)top van het sprintersgilde behoort, maar zijn tweede en derde plaats in de eerste twee massasprints getuigden wel van een héél goede vorm. Ook in de daaropvolgende sprinterskans wist de Duitser zich voorin te mengen en spurtte hij naar een zevende stek. Bauhaus won dit jaar 'slechts' een etappe (in de Tour Down Under, maar weet zich bij de absolute wereldtop van het sprinten erg goed tussen de besten de nestelen.
Top 2: Tom Pidcock (INEOS Grenadiers)
Over de kwaliteiten en de veelzijdigheid van Tom Pidcock hoeven we natuurlijk niet meer veel uit te leggen. Toch kende de man die vorig jaar wist te winnen op Alpe d'Huez een bijzonder wisselvallig voorjaar. Pidcock wist de Strade Bianche te winnen en koerste naar het podium in de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik, maar stelde in zowel het Vlaamse voorjaar als de Ronde van Zwitserland teleur. Van Pidcock werd verwacht dat hij zich op de selectieve etappes ging richten, maar vrijwel niemand had daarbij ook gedacht dat hij na negen ritten op een zevende plaats in de strijd om het geel zou staan. Goed bezig, Tom!
Top 3: Bryan Coquard (Cofidis)
Voorafgaand aan de Tour werd door de ploegleiding (en hemzelf) gezegd dat Bryan Coquard zich niet in de massasprints zou gaan mengen. De 31-jarige thuisrijder zou zich hoofdzakelijk focussen op de selectievere sprints. Tijdens de eerste Tourweek bleek niets minder waar, aangezien Coquard zowel in de vlakke als de wat lastigere sprints probeerde mee te dingen om de ritzege. De Fransman slaagde op zich glansrijk in die opzet, aangezien hij al vier keer naar een toptiennotering wist te sprinten. Bovendien toonde de kleine coureur zich bijzonder aanvallend. Die aaneenschakeling van gebeurtenissen levert hem momenteel een tweede plaats in de strijd om het puntenklassement op.
Top 4: Simon Yates (Jayco AlUla)
Simon Yates is natuurlijk een fervent klassementsrenner die zo nu en dan flink kan huishouden. In tegenstelling tot veel andere coureurs waren er eigenlijk géén verwachtingen omtrent Yates. Waarom? Omdat de 30-jarige Brit na de tweede etappe in de Ronde van Romandie (26 april) niet meer in wedstrijdverband in actie was gekomen. Het was dus meer dan gissen naar de vorm van Yates, die in de ouverture van de Tour liet zien dat het met zijn vorm wel snor zat. Samen met zijn tweelingbroer Adam reed hij in Bilbao weg bij de rest van de klassementstroeven en stelden zij tezamen een broederlijk 1-2'tje tentoon. Na de Yates-coup richtte Simon, die binnen zijn ploeg Jayco AlUla de absolute kopman is, zich op een goed klassement. Dat deed hij vrij aardig, want op de eerste rustdag staat Simon op een mooie zesde plek.
Top 5: Victor Lafay (Cofidis)
Het oogt misschien wat gemakkelijk om Victor Lafay op basis van zijn zege op dag twee in dit lijstje met positieve verrassingen op te nemen, maar ons inziens is dat een te rechtvaardigen keuze. Ook op de openingsdag deed hij immers met de besten in koers mee om de ritzege, wat uiteindelijk resulteerde in een zesde plaats. In de dagen na zijn triomf deed de 27-jarige sterkhouder uit Lyon het wat rustiger aan, maar wij staan er niet van te kijken als de Cofidis-troef zich in de tweede en derde week regelmatig gaat laten zien in de verscheidene kopgroepen (en vanuit daar met succes naar een tweede zege rijdt).
Noot: deze lijst is samengesteld op basis van de verwachtingen die heersten omtrent de resultaten van bepaalde coureurs. Van Jasper Philipsen, Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard werd veel verwacht en zij presteren momenteel ook navenant. Het gaat in deze lijst dus echt om renners die in positieve of negatieve zin 'verrassen'.
Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties