Urán haalt uit naar 'jonge generatie die enkel naar wattages kijkt': 'Cipollini zou je naar de hel sturen' Wielrennen
Wielrennen

Urán haalt uit naar 'jonge generatie die enkel naar wattages kijkt': 'Cipollini zou je naar de hel sturen'

Urán haalt uit naar 'jonge generatie die enkel naar wattages kijkt': 'Cipollini zou je naar de hel sturen'

In gesprek met het Colombiaanse medium Antena 2 heeft Rigoberto Urán zich kritisch geuit over de mate van respect binnen het huidige wielerpeloton. De 36-jarige routinier vergeleek de huidige supersterren in het pak, jongens als Remco Evenepoel en Tadej Pogacar, met de klasbakken van een aantal jaar terug. Urán is er stellig van overtuigd dat de verandering in training, die het belang van wattages benadrukt, alles heeft veranderd.

'Mensen kijken alleen nog maar naar wattages en niemand praat meer met een groepsgenoot. Iedereen gaat volle bak pushen vanaf de eerste kilometer', steekt de Colombiaan van EF Education-EasyPost op kritische wijze van wal over de huidige generatie. 'Niemand praat, er is veel stress. Alles is geëvolueerd en de gemiddelden worden steeds hoger. Zo kun je niet jaren doorgaan. Er zullen uitzonderingen zijn, maar het 32 jaar lang zijn van profwielrenner zal erg moeilijk worden.'

Volgens Urán is het respect volledig verloren gegaan in het huidige peloton

Urán stipt bovendien het gedrag van de leiders van het peloton vandaag de dag in vergelijking met toen hij begon met koersen aan. 'Een ander aspect dat erg veranderd is, is dat als je vroeger, toen je zo'n twintig jaar oud was, te dicht bij iemand als Mario Cipollini of een andere ster in een wedstrijd kwam, ze je naar de hel zouden sturen. Nu gaat een 20-jarige jongen naar de Tour de France met de ambitie om hem te winnen. Ik heb een legende als Chris Froome van dichtbij meegemaakt. Een jonge knul uit een klein team zou hem met zijn elleboog te grazen nemen. Toen ik begon, wist je waar je zou eindigen als je dat deed', steekt de klassementstroef zijn mening niet weg.

'Het respect is ook volledig verloren gegaan, aangezien de kopmannen ook 20-jarigen zijn en die hiërarchie helemaal is veranderd', is Urán nog niet helemaal klaar met zijn betoog. 'Er is geen globale leider, want om de twee jaar springt er weer één uit. Het zijn renners met grote structuren die veel tijd en geld investeren om hen te beschermen achter zich.' Eerder dit jaar liet Michael Matthews, die we ook kunnen omschrijven als rot in het vak, zich ook al uit over het verloren gegane respect.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws