We mogen weer los! De Kerstman is het land uit, de oliebollenmix is weer uit de schappen en het peloton stapte in het vliegtuig richting de eerste koers. Dat betekent voor ons de eerste voorbeschouwing van de velen die dit jaar nog gaan volgen. We blikken vooruit op de traditionele openingskoers: de Tour Down Under.
Historie Tour Down Under
Al sinds 1999 staat de Santos Tour Down Under, zoals deze nu officieel heet, op de kalender en dus is de koers toe aan haar 21e editie. Van oudsher is de meerdaagse ronde de opening van het wielerseizoen. Veel koersen zijn er niet aan de overzijde van de Indische Oceaan en dus staan er steevast veel Australiërs aan het vertrek. Dat is ook te zien aan de zegelijst, want van de afgelopen twintig edities werden er twaalf gewonnen door een thuisrijder.
Daryl Impey is de verrassende laatste winnaar van de Tour Down Under, waarmee hij de reeks van vier Australische zeges op rij verbrak. Twee daarvan waren van de inmiddels gestopte Simon Gerrans, die met vier eindzeges recordhouder is. Tom-Jelte Slagter was in 2013 de enige Nederlander die Down Under won. Al zat er aan de winnaar van 2004, Patrick Jonker, ook een Nederlands tintje. Hij reed echter onder een Australisch paspoort. Verder lukte het Stuart O’Grady en André Greipel tweemaal.
Laatste winnaars Tour Down Under
2018 Daryl Impey
2017 Richie Porte
2016 Simon Gerrans
2015 Rohan Dennis
2014 Simon Gerrans
2013 Tom-Jelte Slagter
2012 Simon Gerrans
2011 Cameron Meyer
2010 André Greipel
2009 Allan Davis
Deelnemende ploegen Tour Down Under
We maken vooral kennis met renners die naar de WorldTour zijn gekomen en we kunnen wennen aan nieuwe renners in nieuwe truitjes, maar naast de 18 WorldTour-ploegen zijn er geen Pro-Continentale ploegen van de partij. Wel doet de ploeg ‘UniSA-Australia’ mee. Dit is een samengestelde gelegenheidsploeg, bestaande uit louter Australiërs, gesponsord door de Universiteit van Zuid-Australië.
Parcours Tour Down Under
De Tour Down Under is zes etappes lang en herbergt stiekem akelig veel hoogtemeters. Het is een ronde voor de heuvelrenners dus. De bonificatieseconden gaan echter ook een rol spelen. In tussensprints vallen er 3, 2 en 1 seconden te verdienen, aan de finish is dit 10, 6 en 4. Overigens wordt er mogelijk nog wat aan de etappes gesleuteld, vanwege extreem weer. Tot nu toe geldt dit alleen voor etappe 2, die door de hitte is ingekort.
Etappe 1, 15 januari: North Adelaide – Port Adelaide (132,4 km)
De Tour Down Under begint in de Zuid-Australisch hoofdstad Adelaide. En waar Port Adelaide een jaar geleden de start organiseerde, is dat deze keer North Adelaide. Over ruim 132 kilometer gaat het door en rondom de stad. Het begint vlak, maar al na vijftien kilometer doemen de eerste stukken heuvelop al op. Dat op en af gaat eigenlijk de hele etappe door, tot kilometer 110, waarna het vlak is tot de finish. Spectaculair zijn de hoogteverschillen niet, maar constant op en af gaat in de verzengende hitte toch in de benen zitten.
Etappe 2, 16 januari: Norwoon – Angaston (122,1 km)
Ook deze etappe gaat weer deels door de Adelaide Hills van etappe 1, al is het minder grillig dan die eerste rit. Na 25 kilometer zit het enige gecategoriseerde klimmetje, dat aan 5.5% gemiddeld omhoog gaat, daarna is het heuvelachtig tot aan de finish. De finish in Angaston is heuvelop, maar niet dusdanig zwaar dat het de meeste sprinters uitschakelt. De etappe is door de voorspelde hitte, met temperaturen boven de 40 graden, met 27 kilometer ingekort.
Etappe 3, 17 januari: Lobethal – Uraidla (146,2 km)
Liefst 3300 hoogtemeters herbergt deze derde etappe. Het peloton start in Lobethal, waar het na veertien kilometer nog eens passeert. Daarna wordt koers gezet naar Fox Creek, waarna zes circuits rondom Uraidla worden gereden. En geen enkel rondje is anders, in elk rondje van zo’n 14 kilometer zitten weer die vermaledijde hoogtemeters. Het maakt het een loodzware etappe, die met een afdaling finisht.
Etappe 4, 18 januari: Unley – Campbelltown (129,2 km)
De kortste etappe van de hele Tour Down Under, maar zeker niet de makkelijkste. Meteen vanuit de start gaat het 6,5 kilometer lang omhoog, waarna het vertrouwde beeld weer terugkomt: op en af richting de finish. Echter ligt er vlak voor de finish nog een hindernis. Met ruim 9 kilometer te gaan is het peloton aan de voet van Corkscrew Road. Deze is 3.7 kilometer lang aan gemiddeld 6.4%, maar met een maximaal stijgingspercentage van 15%. Op de top is het nog zo’n 5.7 kilometer in volle afdaling naar de meet.
Etappe 5, 19 januari: Glenelg – Strathalbyn (149,5 km)
Opnieuw gaat het vanuit de start omhoog, maar deze heuvel is minder zwaar dan die van etappe 4. Daarna gaat het glooiend naar het enige gecategoriseerde klimmetje van de dag: de Sellicks Hill. Deze is 5.4 kilometer lang, maar met zijn 2.3% gemiddeld niet al te lastig. Daarna blijft het wederom glooiend tot aan de streep, maar echt moeilijk wordt het nergens meer.
Etappe 6, 20 januari: McLaren Vale – Willunga Hill (151,5 km)
Je kunt er je huis om verwedden dat Willunga Hill onderdeel is van de Tour Down Under, echter zat deze nog niet in de slotetappe. Zodoende blijft het tot in de laatste rit spannend wie deze Tour Down Under op zijn naam gaat schrijven. De Willunga Hill is namelijk allesbeslissend. De aanloop, drie rondjes in de buurt van Willunga Hill, is relatief eenvoudig, maar met een kleine dertig kilometer te gaan, gaan alle registers open.
Dan slaat het peloton namelijk linksaf in plaats van rechtsaf en wordt de Willunga Hill bestormd. Met zijn drie kilometer niet al te lang, maar met een gemiddeld stijgingspercentage van 7.4% wel loeisteil. Wat volgt is een steile afdaling, waarna het oude circuit deels nog eens wordt aangedaan voor een tweede keer Willunga Hill met ditmaal de finish van de rit én de Tour Down Under bovenop de kroon van de openingskoers.
Favorieten dagzeges Tour Down Under
Kijken we naar de favorieten voor de dagzeges, focussen we ons vooral op twee groepen: sprinters en heuvelrenners. Wordt het sprinten, zullen we kennis maken met Caleb Ewan, de winnaar van de Down Under Classic, in het Lotto Soudal-tenue. Hij is één van de absolute favorieten, naast Elia Viviani, die in 2018 de beste sprinter was. Het is echter niet louter deze twee. Sprintgeweld komt er verder van Phil Bauhaus, Max Walscheid, Daniel McLay, Jens Debusschere, Jakub Mareczko en Kristoffer Halvorsen, maar natuurlijk ook Danny van Poppel, die de troef is van Jumbo-Visma. Cees Bol moet zich in principe opofferen voor Walscheid, maar je weet het nooit.
Iemand die we zowel tussen de sprinters als de heuvelrenners kunnen scharen is natuurlijk Peter Sagan, die hier zowat iedere etappe kan winnen en misschien zelfs wel het eindklassement. Of hij daar al goed genoeg voor in vorm is, is echter maar de vraag. Wie mogen we verder verwachten in de heuvels? Voormalig eindwinnaars Daryl Impey en Tom-Jelte Slagter, maar ook Michael Woods. Maar het blijven heuvels, dus is de lijst van kanshebbers langer dan dat we hier kunnen opschrijven.
Favorieten eindzege Tour Down Under
Wederom kunnen we de lijst met heuvelrenners aanwenden: Sagan, Impey, Slagter, of diens ploeggenoot Michael Valgren, en Woods. Allen maken kans, want Willunga Hill is op het lijf van de puncheur geschreven. Maar dit lijstje kunnen we zeker verder uitbreiden. Jumbo-Visma-man George Bennett hoopt hier hoge ogen te gooien. Datzelfde geldt voor Rohan Dennis, oud-winnaar uit het thuisland. Een grote favoriet is Wout Poels, die een sterk Team Sky om zich heen heeft, inclusief goede benen. Poels is misschien wel één van de grootste kanshebbers, maar moet daarin wel serieus rekening houden met Richie Porte, die Poels de favorietenrol toedichtte. Hij doet het steevast goed in de Tour Down Under, hij won al eens en dit jaar wil hij revanche voor zijn in de soep gelopen 2018. Een outsider is Jay McCarthy, ploeggenoot van Sagan, die in 2017 nog derde werd Down Under.
Tv en tijden Tour Down Under
De Tour Down Under wordt in Nederland live uitgezonden door Ziggo Sport, op Kanaal 14. De etappes beginnen allen rond 1.30 uur ’s nachts, Nederlandse tijd, de finish ligt meestal tussen 5.00 uur en 5.30 uur, met uitzondering van etappe 4, die rond 6.00 uur finisht. De live-uitzending begint bij Ziggo Sport meestal rond 3.00 à 3.30 uur.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties