29 Spanjaarden, 25 Fransen en dan komen we, de Nederlanders, al! Met veertien zijn we deze Vuelta a España aanwezig, een ongekend hoog aantal Nederlanders voor een grote ronde. Van favoriet tot vulling, maar allemaal met ambitie!
Voor de duidelijkheid: in 2019 waren we met negen man vertegenwoordigd, wat betekent dat er dit jaar vijf landgenoten meer aan de start staan. Luxeproblemen noemen we dat, want naast kwantitatief zijn we ook kwalitatief goed aanwezig. In de Leiderstrui neemt ze één voor één door.
Bekijk ook:
- Grote voorbeschouwing
- Favorieten witte trui
- Favorieten bolletjestrui
- Favorieten groene trui
- Favorieten rode trui
- Vuelta a España pooltips
Tom Dumoulin - Team Jumbo-Visma
Dé blikvanger vanuit Nederlands oogpunt is natuurlijk Tom Dumoulin. De Limburger ontdekte zijn capaciteiten in de grote rondes in de Vuelta van 2015, en gaat vijf jaar later voor het eerst weer op herhaling in de Ronde van Spanje. Destijds werd hij in het slotweekeinde uit de leiderstrui gereden door Fabio Aru en een ijzersterke Astana-ploeg.
Dumoulin trekt naar de Vuelta als duo-kopman van Jumbo-Visma, samen met titelverdediger Primoz Roglic. 'Ik wil niet voor mezelf rijden en dan zevende worden, en dat hij dan vierde wordt en we niet voor elkaar hebben gereden.' Eenzelfde situatie als in de Tour dus, waarin Dumoulin zijn eigen kansen uiteindelijk opofferde voor Roglic.
Kan Tom Dumoulin een tweede grote ronde aan zijn palmares toevoegen? (foto: Sirotti)
Wout Poels - Bahrain McLaren
De provincie Limburg is goed vertegenwoordigd deze Vuelta, want ook Wout Poels trekt naar Irun. Poels presteerde in het verleden al meermaals in de Ronde van Spanje en lijkt dit jaar te mikken op een goede eindklassering, daar hij de kopman is van zijn formatie Bahrain McLaren. De Tour moest hij uitrijden met een gebroken rib, maar in de Vuelta zal hij weer dicht tegen zijn beste niveau aanhinken.
Met name de aanwezigheid van de Angliru kan Poels waarschijnlijk bekoren. In zijn eerste grote ronde in 2011 reed hij daar heel sterk naar boven, terwijl hij kopman Chris Froome in 2017 ook over die monstercol heen sleepte en uiteindelijk zelf - weliswaar ingehaald door de tand des tijds - de rit won. Dit kwam door de latere uitsluiting van Juan José Cobo.
Niki Terpstra - Team Total Direct Energie
Zondag de Ronde van Vlaanderen, dinsdag de Vuelta. Niki Terpstra maakt het zichzelf druk de komende tijd. De Noord-Hollander zal dit deels te doen in het teken van komend seizoen, daar hij de afgelopen tijd flink wat wedstrijdkilometers gemist heeft door de coronabreak en een zware val op training.
Niki Terpstra, baroudeur van dienst (foto: Sirotti)
Het mag überhaupt al een wonder heten dat Terpstra, die de Tour miste, dit jaar nog fietst. Wie de verhalen hoorde over zijn toestand in juni, zou eerder denken dat het einde van zijn loopbaan nabij was. Maar Terpstra is een taaie, en reken er maar op dat hij een keer voor gevaar gaat stichten vanuit een mooie kopgroep.
Dylan van Baarle - INEOS Grenadiers
Dylan van Baarle gaat hetzelfde kunstje flikken als Terpstra; starten in De Ronde én de Vuelta. Waar hij op de Paterberg en Oude Kwaremont nog voor eigen kans kan gaan, moet hij op cols als de Tourmalet en Angliru zijn ballen eraf draaien voor INEOS-kopmannen Richard Carapaz en Chris Froome.
Voor Van Baarle wordt het zijn tweede grote ronde van dit jaar, nadat hij ook al de Tour de France afwerkte. Samen met zijn ploegmaten zal hij de jaarmeubelen bij INEOS moeten redden, omdat zowel de doelstellingen in de Tour (slechte Bernal) en Giro (val Thomas) in het water vielen. Er staat druk op de ketel, zoveel is duidelijk.
Robert Gesink - Team Jumbo-Visma
Meesterknecht der meesterknechten Robert Gesink staat ook 'gewoon' weer aan de start van zijn achttiende grote ronde en zevende Vuelta. Zelf reed hij tussen 2008 en 2012 drie keer top tien in de eindklassering, maar dat zal er niet meer inzitten. Ga er maar vanuit dat we de Condor van Varsseveld wel op kop gaan zien sleuren in de ellenlange Spaanse vlaktes.
Jumbo-Visma stelt andermaal haar dreamteam op in één grote ronde en Gesink is daar natuurlijk onderdeel van. Op en naast de fiets speelt hij als mentor een hele belangrijke rol in de ploeg van Richard Plugge, die dit jaar ongetwijfeld op herhaling wil als het gaat om de eindzege in de Ronde van Spanje.
Jetse Bol - Burgos-BH
Wie herinnert zich de bijna-ritzege van Jetse Bol in de Vuelta van vorig jaar nog? Ploegmaat Ángel Madrazo, de man met zeven levens, hield Bol destijds van de mooiste zege van zijn loopbaan af. Geluk bij een ongeluk was dat er 's avonds alsnog champagne gedronken kon worden, maar of die zo zoet zal hebben gesmaakt?
Enfin, dit jaar mag Bol weer op herhaling. En hij zou wel eens voor een verrassing kunnen zorgen, want met de vorm zit het wel goed. In elke wedstrijd die Bol dit seizoen afwerkte zat hij er gewoon netjes bij. Die uitschieter moet wel nog komen, maar daar is de Vuelta een ideaal moment voor!
Jetse Bol kan wel eens voor een ritzege gaan! (foto: Sirotti)
Pim Ligthart - Team Total Direct Energie
De volgende in de rij is Pim Ligthart, die deze Vuelta net als Terpstra de kleuren van Total-Direct Energie verdedigt. Voor de voormalig Nederlands kampioen wordt het zijn vierde Vuelta en eerste grote ronde sinds 2016. Hij zal voornamelijk worden uitgespeeld als baroudeur, en misschien kan hij nog een rol spelen voor de sprinter van dienst bij zijn ploeg, Lorrenzo Manzin.
Koen de Kort - Trek-Segafredo
Koen de Kort wordt de komende weken ingezet als ervaren rots in de piepjonge ploeg van Trek-Segafredo. De 38-jarige De Kort weet, met zestien grote rondes op zijn naam, onderhand wel hoe je een drieweekse koers in moet gaan en kan die ervaring perfect overbrengen op talenten als Juan Pedro López en Matteo Moschetti.
Koen de Kort, ervaren pion bij Trek-Segafredo (foto: Sirotti)
In de vlakke ritten kan De Kort mogelijk een goede lead-out verzorgen voor die laatste, daar Moschetti een heel groot sprinttalent is. Het feit dat hij dit jaar met blessures te kampen heeft gehad speelt in het nadeel van de Italiaan, maar met behulp van De Kort zou hij zomaar eens een ritje mee mogen pikken.
Lennard Hofstede - Team Jumbo-Visma
Één van de meest gewaardeerde renners binnen de ploeg van Jumbo-Visma is ongetwijfeld Lennard Hofstede. De 25-jarige Hofstede keerde afgelopen jaar terug op het oude nest na een uitstapje bij Team Sunweb, en is nu al weer in de armen gesloten door de vaste kern van de grote ronde-ploeg.
Hofstede kan heel aardig bergop, zo bewees hij met goede prestaties in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Vorig jaar was hij ook onderdeel van de Vuelta-ploeg van Primoz Roglic, maar kon hij niet volop van waarde zijn door fysieke mankementen. Als Hofstede dit jaar de goede vorm te pakken heeft, is hij waarschijnlijk van goudwaarde voor Dumoulin en Roglic.
Lennard Hofstede, stille kracht bij Jumbo-Visma (foto: Sirotti)
Thymen Arensman - Team Sunweb
Hét Nederlandse talent dat aan de start verschijnt is ongetwijfeld Thymen Arensman. De klimmer annex klassieke renner wordt op 20-jarige leeftijd voor de leeuwen gegooid in deze Ronde van Spanje. Arensman maakte veel indruk in de Tour de l'Avenir van 2018, waar hij tweede werd achter Tadej Pogacar. En die kent u wel.
In zijn laatste jaar bij de beloften stagneerde het wat met de prestaties van Arensman, maar Sunweb was al lang overtuigd van zijn kwaliteiten. Ook dit jaar kwamen er nog geen uitzonderlijke prestaties op zijn conto, maar kijk niet raar op als hij dadelijk in de Vuelta er ineens staat. Want dat Arensman genoeg talent heeft, dat staat buiten kijf.
Kevin Inkelaar - Bahrain McLaren
Het volgende klimtalent wat voor het eerst zijn opwachting maakt in een grote ronde is Kevin Inkelaar. Vanuit de opleidingsploeg van Groupama-FDJ afgelopen winter neergestreken bij Bahrain McLaren, en nu al naar je eerste grote ronde gezonden worden. Dat is een mooi begin van je profloopbaan!
Met Poels als kopman en mentor kan Inkelaar de fijne kneepjes van het grote ronde-vak leren. De 23-jarige klimmer zal er ongetwijfeld alles aan doen om zijn kopman zo lang mogelijk bij te staan, maar de mogelijkheid om zelf een prijsje te rijden ook niet zomaar aan zich voorbij te laten gaan.
Julius van den Berg - EF Pro Cycling
Julius van den Berg is de derde van vijf Nederlandse grote ronde-debutanten. De hardrijder uit Purmerend staat opgesteld tussen grote namen als Michael Woods en Daniel Felipe Martínez in de selectie van EF Pro Cycling, en lijkt dus vooral mee te zijn om vuil werk op te knappen voor die mannen.
Ide Schelling - BORA-hansgrohe
Ide Schelling bekroont een goed debuutjaar met een Vuelta-deelname namens BORA-hansgrohe. In de vlakke ritten zal hij een deel van het werk voor spurtbom Pascal Ackermann op zich moeten nemen, terwijl hij in de heuvelachtige ritten ongetwijfeld wel zijn eigen kans mag gaan.
Ide Schelling, heuvelspecialist in dienst van BORA-hansgrohe (foto: Sirotti)
De Duitse ploeg verschijnt namelijk zonder echte klassementskopman aan de start van de Vuelta, alhoewel Felix Großschartner waarschijnlijk wel een streepje voor heeft. Schelling toonde met een dertiende plaats in de Brabantse Pijl in ieder geval ook al in vorm te zijn.
Alex Molenaar - Burgos-BH
De laatste van het stel is meteen de minst bekende. Alex Molenaar ging afgelopen winter het grote avontuur aan door van de Nederlandse continentale formatie Monkey Town de grote overstap te maken naar het Spaanse Burgos-BH, waar ook Jetse Bol koerst.
In zijn debuutjaar zie je weinig statistische opvliegers, maar desondanks wordt hij door de thuisformatie naar dé wedstrijd van het jaar gestuurd. Dat Molenaar over talent beschikt, is dus wel duidelijk. Wij zijn benieuwd of hij dat deze Vuelta ook al kan laten zien of dat de ronde voornamelijk een opmaat is voor wat komen gaat! (foto's: Sirotti)
Tom van der Salm | t.vandersalm@indeleiderstrui.nl
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties