In de allesbeslissende twintigste Giro-etappe wacht de renners een monsterlijke klimtijdrit op Monte Lussari. Over deze individuele race tegen de klok is de voorbije dagen al het nodige gezegd en geschreven. In een column van de Belgische dagkrant Het Nieuwsblad laat ook Soudal Quick-Step-man Patrick Lefevere van zich horen, zij het op enorm kritische wijze. De flamboyante ploegbaas stelt zelfs dat hij 'driehonderd procent tegen het parcours' is.
'Een tijdrit beslist vandaag over de Giro, al kan je het ook een circus noemen', zet hij in zijn eerste zin direct de toon. 'Ik ga mijn woorden niet wikken: hoe het parcours nu is uitgetekend, ik ben driehonderd procent tegen. Ik snap de fascinatie met die extreme stijgingspercentages niet. Deze Giro heeft het bewijs geleverd: hoe steiler de berg, hoe vaker die een muis baart.'Lefevere begrijpt bovendien niet veel van de houding van de CPA (de internationale rennersorganisatie) en de dienstdoende coureurs zelf. 'In de Giro-etappe naar Crans Montana wilde het peloton een inkorting van de etappe en die hebben ze ook gekregen. Maar dan begrijp ik niet waarom ze de tijdrit van vandaag wel laten passeren.'
'Ik vind dat we de grenzen van de verschillende disciplines wat strenger moeten bewaken', aldus Lefevere over de klimtijdrit op Monte Lussari
Naar alle waarschijnlijkheid heeft menig wielervolger, toen hij of zij weer naar een ietwat teleurstellende strijd tussen de klassementsrenners zat te kijken, zich de afgelopen tijd de 'wat als Remco Evenepoel niet was uitgevallen'-vraag gesteld. Ook aan Lefevere zal die vraag hoogstwaarschijnlijk meermaals gesteld zijn, al benadrukt de ex-profwielrenner dat hij daar liever niet op ingaat. 'Ik ga passen voor die denkoefening. Dirk De Wolf heeft daar zijn mening over, maar ik doe niet mee', refereert hij aan de stelligheid van De Wolf, die vertelde dat Evenepoel de Giro normaliter makkelijk had gewonnen.
Op de flanken van de Monte Lussari (7,3 kilometer aan 12 procent) worden de renners geconfronteerd met extreem hoge stijgingspercentages. De meeste renners zullen waarschijnlijk dan ook met een piepklein verzet het onding bedwingen. 'Ilan (Van Wilder, red.) rijdt de tijdrit met een 36x34-verzet. Dat is mountainbike, geen wegwielrennen. Ik vind dat we de grenzen van de verschillende disciplines wat strenger moeten bewaken. En dan zit er in de tien bepalende slotkilometers een mecanicien op een motor achter, met een fiets over zijn schouder', doelt Lefevere op het feit dat als gevolg van de bijzonder smalle wegen volgauto's niet zijn toegestaan op de berg. Zijn dat de professionele standaarden die je als wielersport wil uitdragen? Ik vind het een farce', is hij andermaal scherp.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties